Πόσο θα ήθελα να άρχιζα σήμερα με κάτι διαφορετικό, για παράδειγμα με τους εκβιασμούς της Μόσχας, ή με τις λεπτομέρειες για το πώς πέρασαν οι επίσημοι τα βράδυ της Τρίτης στον κήπο του Προεδρικού, ή ακόμα πότε προτείνουν οι βουλευτές της ΝΔ στον Πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές αλλά, βλέπετε, ο Ερντογάν δεν με αφήνει. Η φίλα προσκείμενη προς αυτόν Milliyet, τον προτρέπει να ζητήσει και τα ρέστα, δηλαδή να προσφύγει σε διεθνές δικαστήρια και να ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις για την Μικρασιατική εκστρατεία.

Η Άγκυρα αναλαμβάνει, όπως λέει η τουρκική εφημερίδα, διπλωματικές πρωτοβουλίες απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ και επιχειρεί να αναδείξει τις δυνατότητες της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, όταν την έχουν αναγνωρίσει 33 χώρες ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά, τούτες τις ώρες και μετά τις δηλώσεις από την Σερβία του Ερντογάν ότι «η Ρωσία δέχεται επίθεση, όποιος την υποτιμά κάνει λάθος» όλο και περισσότερο αυξάνεται η δυσφορία της Δύσης για τη στάση του Ερντογάν έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακόμα και αμερικανικά ΜΜΕ το επισημαίνουν αυτό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω και τούτο: Σε όλες τις συναντήσεις που έχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας καυτηριάζει τη στάση της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, που «το παίζει σε δύο μέτωπα» και που δεν έχει επιβάλει καμία κύρωση στην Ρωσία και φλερτάρει με τον Πούτιν, το ρωσικό αέριο και τους S-400.

***
Κουίζ για δυνατούς γευσιγνώστες από το Προεδρικό

Με αυτήν την «κρέμα λαγόχορτο με αμύγδαλα και μαύρη τρούφα» που προσφέρθηκε ως πρώτο (ορεκτικό) πιάτο στο δείπνο στο Προεδρικό προς τιμή της Σλοβάκας Προέδρου, μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω έναν από τους υψηλούς προσκεκλημένους του επίσημου δείπνου, πως του φάνηκε το φαγητό;. Τον βρήκα στο σπίτι του, μισή ώρα μετά το πέρας το δείπνου και όπως μου έλεγε μεταξύ αστείου και σοβαρού «ήρθα σπίτι να τσιμπήσω κάτι γιατί πεινούσα». Μα καλά δεν δείπνησε στον Προεδρικό; Δηλαδή δεν απόλαυσε το λαγόχορτο, ή την αγκινάρα αυγολέμονο με καφέ; Ή αυτήν την καπνιστή μελιτζάνα που συνόδευε το κύριο πιάτο, που ήταν το αρνί; Ούτε αυτό; Ή την σαλάτα μυρωδικών; Δεν δοκίμασε το ρυζόγαλο με κρέμα κανέλα και πορτοκάλι με μπισκότο δημητριακών; Ειλικρινά δεν ξέρω εάν όντως το έλεγε στα σοβαρά ότι μετά δείπνο στο Προεδρικό πήγε στο σπίτι του ο άνθρωπος για να «τσιμπήσει κάτι!, Αυτό ίσως να τα λέει όλα. Αλλά, για σταθείτε ένα λεπτό. Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα, θεωρείται από τις καλύτερες και από τις πιο υγιεινές, γιατί δεν τις προτιμούν άραγε στις επίσημες εκδηλώσεις; Δηλαδή τι θα πάθαινε η ελληνική φιλοξενία εάν στην Σλοβάκα Πρόεδρο προσφέραμε ένα πιάτο ντομάτες και πιπεριές γεμιστές; Αντί αγκινάρα αυγολέμονο με… καφέ; Θα μας παρεξηγούσε;

Οι Σεφ… εξωτερικού

Πάμε τώρα στους σεφ του Προεδρικού. Όπως θα έχετε μάθει το Προεδρικό Μέγαρο διαθέτει τον δικό του σεφ, αλλά κάθε φορά που παραθέτει δεξιώσεις σε επίσημα πρόσωπα προσλαμβάνονται και Executive Chef. Όπως και έγινε και με την Σλοβάκα Πρόεδρο που επιστρατεύτηκε ο Chef Παύλος Κυριάκης. Οι Chefs αυτοί προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά με γκουρμέ δημιουργίες. Ορισμένοι, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου προσπάθησαν να βάλουν σε τέσσερα πιάτα όλη την Ελλάδα, άλλοι χρησιμοποίησαν υλικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και άλλοι εμφανίστηκαν με δικές τους δημιουργίες με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Ουδείς γνωρίζει πώς η Προεδρία της Δημοκρατίας με ποια κριτήρια επιλέγει τους σεφ εξωτερικού ή εάν κάποιος δοκιμάζει τα φαγητά τους πριν τα προφέρει στους επίσημους καλεσμένους της Προέδρου. Γιατί όμως, σε καιρούς δύσκολους και ενόψει του επίσης δύσκολου επερχόμενου χειμώνα, δεν χρησιμοποιείται ο σεφ του Προεδρικού Βασίλης Μπέκας; Μπορεί οι σεφ εξωτερικού να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς (οι περισσότεροι όπως έμαθα), αλλά , πώς να το κάνουμε υπάρχει σεφ στο Προεδρικό, ο οποίος ετοιμάζει όλα αυτά τα γεύματα που η Πρόεδρος προσφέρει σε αστέγους.

***
Μη μου θυμώνεις μάτια μου

Πάντως ας είναι καλά το Πολεμικό Ναυτικό που πρόσφερε για άλλη μια φορά τις υπηρεσίες του στο Προεδρικό για την ψυχαγωγία των επίσημων προσκεκλημένων. Ακούστηκε και πάλι στους κήπους του Προεδρικού από τους τρεις τενόρους (ανθυποπλοίαρχο Θ. Μπιράκο και τους διόπους Α. Καραούλη και Μανώλη Κοκκώνη) το «My Way» (σε στίχους Paul Anka), το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» (σε στίχους Σταύρου Κουγιουμτζή), το «Άσπρο Περιστέρι» (σε στίχους Γκάτσιου), η «Μικρή Πατρίδα» (του Παρασκευά Καρασούλου) και το «La vita e bella» (σε ελληνική διασκευή «Όμορφη Ζωή» της Λίνας Νικολακοπούλου).

***
Νέα σύνοδος του ΝΑΤΟ (Plus)

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα πετούν προς το Ράμεσταϊν- Μίσενμπαχ της Γερμανίας για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ (plus) για την Ουκρανία. Απλώς υπενθυμίζω ότι είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται τέτοια σύνοδος και ότι στην πρώτη μας ζητήθηκαν να δώσουμε οπλισμό στην Ουκρανία (ΒΜΡ-1, Καλάσνικωφ και αντιαρματικά). Επίσης θυμίζω ότι στην προηγούμενη σύνοδο υπήρξε και μια τυχαία συνάντηση του Τούρκου Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Θα πρέπει να σημειώσω επίσης ότι στην πόλη αυτή με τα 7,5 εκατ. κατοίκους, βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις και ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό για Αφγανούς στην Ευρώπη.

***

Προτάσεις για να στηθούν κάλπες τον Μάρτιο

Μετά την υπόθεση των υποκλοπών, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη. Μαθαίνω λοιπόν ότι βουλευτές της ΝΔ (κατά σύμπτωση αυτοί που κυρίως εμφανίζονται στα ΜΜΕ και στηρίζουν τις κυβερνητικές θέσεις) προτείνουν να διεξαχθούν μεν το 2023 εκλογές, αλλά σύντομα. Έτσι, λένε, δεν θα υποχωρήσει ο Πρωθυπουργός από τη δέσμευσή του για εκλογές το 2023, αλλά μην το πάει έως τον Ιούνιο. Μάλιστα δίνουν και ημερομηνία εκλογών λέγοντας ότι ο κατάλληλος χρόνος είναι είτε Φεβρουάριος ή ακόμα καλύτερα ο Μάρτιος.

Ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ, που έλεγαν χθες στη Βουλή ότι η ανακοίνωση της ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων φέρνει σενάρια για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Με δεδομένο είναι ότι εκλογές δεν θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Με βάση τις ημερομηνίες του υπουργείου Παιδείας, οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή. Ένα σενάριο που διακινήθηκε είναι να γίνουν οι εκλογές τέλος Φεβρουαρίου (κι ας είναι στη μέση του δύσκολου χειμώνα). Ένα άλλο σενάριο που συζητήθηκε πολύ είναι να γίνουν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, π.χ. Κυριακή 2 Απριλίου και οι επόμενες στις αρχές Μαΐου, ώστε να έχουν λήξει όλες οι πολιτικές εκκρεμότητες πριν από τις εξετάσεις. Θα μπορούσαν βεβαίως να στηθούν κάλπες και στις 9 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και οι επόμενες να πάνε για 7 ή 14 Μαΐου, πριν δηλαδή από τις εξετάσεις, οριακά, ωστόσο.

***
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι «οχιές»

Τη Δευτέρα, να ξέρετε, ότι δύο F-16 αναβαθμισμένα σε Viper θα πετάξουν με Έλληνες πιλότους από την ΕΑΒ, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Θα είναι οι πρώτες «οχιές» που θα παραδοθούν. Σύμφωνα με πρόγραμμα (που εκτελείται χωρίς καθυστέρηση) θα παραδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία (συμβάλλοντας έτσι στην υπεροχή της στους ουρανούς του Αιγαίου) ένα Viper, κάθε ένα μήνα. Πρώτα θα συμπληρωθούν οι μοίρες της Κρήτης και αργότερα οι υπόλοιπες πολεμικές μοίρες.

***
Ποιος από την αντιπολίτευση ψήφισε προεδρείο της ΝΔ

Πρεμιέρα χθες στην Εξεταστική, αλλά με το καλημέρα επικράτησε ένταση. Αιτία; Η σύσταση του προεδρείου. Η αντιπολίτευση ζήτησε να είναι διακομματικό, δηλαδή να έχει βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα τελικά τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, όσο ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας να προέρχονται από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γ. Κεφαλογιάννης με 16 θετικές ψήφους και 12 παρών ενώ τις ίδιες ψήφους έλαβε για τη θέση του αντιπροέδρου η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και ο Στάθης Κωνσταντινίδης για τη θέση του γραμματέα. Και εδώ ήταν η έκπληξη. Η ΝΔ έχει 15 βουλευτές στην Εξεταστική και εισέπραξε 16 ψήφους. Η ψηφοφορία ήταν μυστική, πράγμα που σημαίνει πως κάποιος ή κάποια από την αντιπολίτευση ψήφισε ΝΔ. Και αυτός δεν ήταν ο Μπογδάνος που δήλωσε σαφέστατα ότι ψήφισε αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Ν. Βούτση και τον Γ. Κατρούγκαλο να θέτουν πολιτικό θέμα. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος απαντώντας τόνισε ότι δίνει γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και τελικά ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, να σημειωθεί ότι μια πρώτη συζήτηση έγινε και για τα διαδικαστικά: η ΝΔ πρότεινε πλήρη μυστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μην αναπαράγεται από το κανάλι της Βουλής, αλλά τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται

***
Νέα τουρκική πρόκληση με τους ψευδομουφτήδες

Οι εκλογές – παρωδία, δια ανάτασης των χειρών- για την ανάδειξη του νέου ψευδομουφτή Ξάνθης, θα διεξαχθούν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στα τεμένη της Ξάνθης, σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής «Τουρκικής» Μειονότητας Δυτικής Θράκης» που ελέγχεται πλήρως και χρηματοδοτείται από την Άγκυρα. Έγινε γνωστό, ότι υποψήφιοι διάδοχοι του εκλιπόντα ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ είναι ο Μουσταφά Τράμπα από τον Εχίνο και ο Μουσταφά Κάμο από την πόλη της Ξάνθης. Ο Τράμπα φαίνεται πως έχει την υποστήριξη του τουρκικού Προξενείου και των τουρκοφρόνων της μειονότητας, αφού είναι απόλυτα ταυτισμένος με τις επιδιώξεις και τους στόχους της Άγκυρας, για την ευαίσθητη περιοχή. Όπως ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα, δια του υπουργείου Εξωτερικών έκανε παρέμβαση. Για άλλη μια φορά εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για… «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη και ζητεί από την Ελλάδα να «σεβαστεί το δικαίωμα εκλογής θρησκευτικών ηγετών» από τη μειονότητα.

***

Η Κούβα, τα Cohibas και το κρητικό λάδι

Όσοι πέρασαν χθες από το υπουργείο Εξωτερικών (από τα γυάλινο πολυώροφο κτίριο) θα πρέπει να πρόσεξαν ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με τη σημαία της Κούβας. Και το ερώτημα που πιθανόν να είχαν ήταν τι γύρευαν οι Κουβανοί στο υπουργείο Εξωτερικών; Μαθαίνω λοιπόν πως ήταν ο Κουβανός (Κουβάνος στα κουβανέζικα) πρέσβης Άραμις Φουάντε Χαρβάντες, ο οποίος επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για να του απευθύνει πρόσκληση. Ζήτησε τη συμμετοχή της χώρας μας στην διεθνή έκθεση της Αβάνας και απ΄ότι μαθαίνω το υπουργείο Εξωτερικών βλέπει με θετικό τρόπο αυτή την πρόσκληση. Υπήρξε όμως συζήτηση και για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών με τον Κουβανό να λέει ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις εμπορικές σχέσεις και να μην σταματούν στην εισαγωγή πούρων (μάλλον θα εννοούσε τα Cohibas) από την Κούβα και λάδι από την Κρήτη.