Τα δάκρυα της Σάνα Μάριν 

Πώς η 36χρονη πρωθυπουργός της Φινλανδίας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. 

Στην τηλεοπτική σειρά του BBC «A Very English Scandal», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Τζον Πρέστον και προβλήθηκε το 2018, ο Χιου Γκραντ υποδύεται τον πρώην αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων Τζέρεμι Θορπ ο οποίος δικάστηκε (και αθωώθηκε) το 1979 για απόπειρα δολοφονίας του φερόμενου ως εραστή του, Νόρμαν Σκοτ. Ιστορία ομοφυλοφιλίας, χρηματισμού, συνωμοσίας και επιζήτησης της εξουσίας, πρόβαλλε στοιχεία που προσιδιάζουν στην αγγλική κοινωνία: τη δημόσια σεμνοτυφία της, την ιδιωτική υποκρισία της, τη ροπή των πολιτικών της να παρακάμπτουν τους κανόνες επιδιώκοντας να αποφύγουν τις συνέπειες. Το αντίστοιχο πρόσφατο «πολύ φινλανδικό σκάνδαλο» αφορά τα βίντεο της 36χρονης πρωθυπουργού Σάνα Μάριν που τη δείχνουν να χορεύει σε ιδιωτικούς χώρους ή σε μπαρ με φίλους της. Η αντιπολίτευση έσπευσε να στηλιτεύσει το γεγονός, φήμες για ναρκωτικά διαδόθηκαν, η Μάριν έδωσε εξηγήσεις για το «θορυβώδες πάρτι» και υποβλήθηκε εθελοντικά σε τεστ ανίχνευσης ουσιών το οποίο βγήκε αρνητικό, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν το ζήτημα με σκωπτική διάθεση.

Στο ΒHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Μάρκος Καρασαρίνης γράφει για το πώς μια νέα και ελκυστική πολιτικός που επαινέθηκε διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο αψήφισε τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν και ώθησε τη Φινλανδία εκτός της μεταπολεμικής της ουδετερότητας βρέθηκε να απολογείται για ένα θέμα από το βάθος του οποίου προβάλλει το ερώτημα για τη διασύνδεση ψηφιακών μέσων και ιδιωτικής ζωής.

***

Κλιματική αλλαγή, ο εφιάλτης του σύγχρονου ανθρώπου 

Πυρκαγιές, καύσωνες, ξηρασίες, έντονες καταιγίδες και πλημμύρες: ο πλανήτης Γη ασθενεί βαρέως. 

Τα εξελίξεις των τελευταίων μηνών και ημερών είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες. Τα κράτη της Ευρώπης, ακόμα και οι χώρες του Βορρά, βιώνουν ακραίες για το καλοκαίρι θερμοκρασίες. Στην Ουαλία η ξηρασία έφερε στο φως βυθισμένο χωριό του 19ου αιώνα. Στα ποτάμια της Γερμανίας αποκάλυψε πέτρες που είχαν σκαλιστεί αιώνες πριν. Πρόσφατη έκθεση στην Αυστραλία που και εφέτος έχει πληγεί από φοβερές πυρκαγιές και από εξίσου φοβερές πλημμύρες, επιβεβαιώνει πως η αύξηση της θερμοκρασίας, η αλλαγή των τάσεων των πυρκαγιών και των βροχοπτώσεων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η οξίνιση των ωκεανών επιφέρουν δραματικές αλλαγές στο οικοσύστημα. Παγετώνες αιώνων στις Αλπεις και στα Ιμαλάια λιώνουν αποκαλύπτοντας ένα μακάβριο θέαμα: Τα πτώματα ορειβατών που είχαν εξαφανιστεί πολλά χρόνια πριν, στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν τις δύσβατες κορυφές. ΟΙ ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή,  ενώ πολλά είδη απειλούνται ακόμα και με αφανισμό λόγω της αλλαγής των θερμοκρασιών.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο Κοσμάς Βίδος σημειώνει ότι αναμένονται και χειρότερα, με την κλιματική κρίση να εξελίσσεται στον απόλυτο εφιάλτη που απειλεί τη ζωή πάνω στον πλανήτη και να προβάλλει ως ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και στο τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

***

Φθινόπωρο/χειμώνας 2022-2023: Η απόλυτη ελευθερία 

Οι κυρίαρχες τάσεις της εποχής στη μόδα έχουν λίγο από όλα. 

Νοσταλγία για το παρελθόν, αισιοδοξία για το μέλλον, εμφανίσεις για την επιστροφή στο γραφείο, για λαμπερές βραδινές εξόδους αλλά και για ταξίδια: Οταν οι μεγάλοι μόδιστροι σχεδίαζαν τα ρούχα που θα συμπεριλάμβαναν στη φθινοπωρινή και χειμερινή τους κολεξιόν στο μυαλό τους είχαν πολλά πράγματα αντικρουόμενα. Επειτα ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία που μαίνεται ακόμη επιφέροντας και παγκόσμια ανησυχητική αύξηση στις τιμές των καύσιμων, της ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ από την άλλη υπήρχε (προ μηνών τουλάχιστον) μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως σε σχέση με την COVID-19 τα χειρότερα έχουν περάσει. Ετσι, από τη μία θέλουν να γιορτάσουν την επιστροφή στην κανονικότητα, στους χώρους εργασίας και στις τις κοινωνικές μας δραστηριότητες, και από την άλλη να αναγνωρίσουν τις τραγωδίες που συμβαίνουν στον κόσμο.

Υπάρχει λοιπόν λάμψη, χρώμα, εντυπωσιακά αξεσουάρ, μαζί με έναν φόρο τιμής σε προηγούμενες δεκαετίες και αναφορές στην πρακτικότητα, την απλότητα και τη συμπεριληπτικότητα. Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ντιάνα Καρτσαγκούλη ξεχωρίζει και μας παρουσιάζει τις κορυφαίες τάσεις της μόδας για να «εξοπλιστούμε» με τα απαραίτητα της σεζόν.

***

Πλάθιντο Ντομίνγκο: Ο βασιλιάς της όπερας στη δίνη σκανδάλων 

Λίγο πριν από τα 82α γενέθλιά του, ο διάσημος τενόρος είδε το όνομά του να συνδέεται και με εγκληματική οργάνωση sex trafficking στην Λατινική Αμερική. 

Δεν είναι πολύ καιρός που ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, με τη διεθνή άνοδο του κινήματος #MeToo, κατηγορήθηκε από ομάδα γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση. Αλλά και για κάτι χειρότερο: Πως κατέστρεψε τις καριέρες τους, τις εξαφάνισε από τον καλλιτεχνικό χάρτη όταν εκείνες δεν ενέδωσαν στις επιθυμίες του. Τότε, ο διάσημος ισπανός τενόρος είχε δει πολλά συμβόλαιά του να ακυρώνονται και είχε αναγκαστεί να λύσει τη συνεργασία του με σημαντικά θέατρα – με κορυφαία τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης και την Οπερα του Λος Αντζελες, στα οποία έκτοτε δεν επέστρεψε – απορρίπτοντας όμως κάθε κατηγορία, δηλώνοντας «ανησυχώ για το κλίμα, μέσα στο οποίο οι άνθρωποι καταδικάζονται χωρίς δίκη» και ζητώντας συγγνώμη από τις καταγγέλλουσες: «Θέλω να ξέρουν ότι λυπάμαι ειλικρινά για τα δεινά που τους προκάλεσα. Αποδέχομαι όλη τη ευθύνη των πράξεών μου».

Πριν από μερικές ημέρες και ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη σκηνή της Αρένας της Βερόνας, ο σούπερ σταρ καλλιτέχνης βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και πάλι για έναν εξαιρετικά δυσάρεστο και σοκαριστικό λόγο: Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εισαγγελείς της Αργεντινής συνέδεσαν το όνομά του με κύκλωμα sex trafficking! Στο ΒΗΜΑgazino, που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Κοσμάς Βίδος παρακολουθεί την περίεργη αυτή υπόθεση και ανατρέχει σε παλαιότερες αποκλειστικές δηλώσεις του διάσημου τενόρου στο περιοδικό.