Ήταν μια δύσκολη ημέρα στο Αιγαίο για τους πιλότους των μαχητικών μας αεροσκαφών. ‘Έως τις επτά το απόγευμα της Πέμπτης κυνηγούσαν στο Αιγαίο τους εναέριους εισβολείς. Ήθελαν, βλέπετε, οι Τούρκοι να ελέγξουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σε μαζικές παραβιάσεις. Κάπου 80 παραβιάσεις κατέγραψαν τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, κάπου 80 αναχαιτίσεις έκαναν οι πιλότοι μας μέσα σε μια μέρα του Αυγούστου (που υποτίθεται πως υπάρχει μορατόριουμ αποφυγής προκλήσεων).

Όλα άρχισαν όταν δύο σμήνη τουρκικών F-16 οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος «μπούκαραν» στο Αιγαίο και στον εθνικό εναέριο χώρο προερχόμενα βόρεια από την περιοχή Μπαντρίμα. Την ίδια στιγμή ένα άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 επιχειρούσε να εισέλθει στον εθνικό εναέριο χώρο από νότια της Τουρκίας προκαλώντας συναγερμό στην Πολεμική Αεροπορία, όπου το «scramble» (εντολή για άμεση απογείωση) ακουγόταν χθες όλη μέρα στα ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια. Στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης απογειώθηκαν και πάλι όταν εντόπισαν ένα τουρκικό UAV να πραγματοποιεί υπερπτήση στο νησί Κίναρος, και μάλιστα σε χαμηλό ύψος στα 19.000 πόδια.

Με απύθμενο θράσος και με απανωτές πρόκληση εκ μέρους των Τούρκων έκλεισε η χθεσινή μέρα. Εάν θέλετε να έχετε μια συνολική εικόνα των προκλήσεων σας πληροφορώ ότι πέραν των 80 παραβιάσεων, πραγματοποίησαν πέντε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, δέκα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και προκάλεσαν μια εικονική αερομαχία. Δεν έστειλαν μόνον μαχητικά έστειλαν και κατασκοπευτικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά μην νομίζετε ότι επέμειναν στις προκλήσεις τους. Απλώς εισέρχονταν στον εθνικό εναέριο χώρο στα εννέα ή στα οκτώ ναυτικά μίλια και έφευγαν αμέσως μόλις τα πλησίαζαν για αναγνώριση και αναχαίτηση των ελληνικά μαχητικά: «Μπες- βγες» δηλαδή Απλώς ήθελαν οι Τούρκοι να δηλώσουν την αμφισβήτησή τους σε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά ούτε και χθες με τις δεκάδες παραβιάσεις τους πέρασε.

***
Η Όλγα ξε- καθάρισε τη θέσης της

Φρένο στη φημολογία για αντικατάστασή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο φόντο του σκανδάλου των υποκλοπών βάζει η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπήρξε τέτοια φημολογία, όχι μόνον για την Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και για τον Κώστα Τζαβάρα, λόγω της δήλωσης που έκανε για τις παρακολουθήσεις, μια δήλωση που διατηρούσε αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Έτσι λοιπόν, προτού η Όλγα εκδηλώσει την πρόθεσή της, απευθύνθηκα στον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Μπουγά, ο οποίος εκ του κανονισμού τοποθετεί και τα μέλη της επιτροπής. Μου είπε λοιπόν (και σας τα μεταφέρω ακριβώς όπως τα είπε) ότι ο μεν Κώστας Τζαβάρας σπανίως εμφανίζεται στην Επιτροπή, ζητεί πάντοτε να τον αντικαταστήσουν, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Όσον αφορά την Όλγα είπε ότι εάν η ίδια ζητήσει αντικατάσταση τότε θα την διευκολύνουν, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να την αντικαταστήσουν. Τον πρόλαβε όμως η Όλγα η οποία με ανάρτησή της ανέφερε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον» τονίζει χαρακτηριστικά η Όλγα Κεφαλογιάννη στην δήλωσή της.

***
Η ισορροπία των συσχετισμών

Σημειώνει επίσης και τούτο: «Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται». Καλόν όμως να ξέρετε και τούτο: Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η ΝΔ διαθέτει δέκα βουλευτές και η αντιπολίτευση 9, όπως καταλαβαίνετε η έστω και μια διαφοροποίηση να υπάρξει, αλλάζουν οι ισορροπίες.

***
Τι λέει το Μαξίμου για την Όλγα;

Ουδέποτε τέθηκε θέμα αντικατάστασης της Όλγας Κεφαλογιάννη, λέει το Μαξίμου. Ουδέποτε αντικαθίσταται ένας βουλευτής παρά τη θέλησή του. Μόνον όταν το ζητήσει ο ίδιος. Ο βουλευτής ο οποίος ζήτησε αντικατάσταση για λόγους υγείας είναι ο Κώστας Τζαβάρας. Αυτά μου είπαν από το Μαξίμου, αυτά σας μετέφερα.

***
Ο Καραμανλής και ο Κεφαλογιάννης

Πάντως η Όλγα Κεφαλογιάννη, μαζί με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη (πρώην υφυπουργό Μεταφορών) θα βρεθούν στις 31 Αυγούστου στα Ανώγεια δίπλα στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση για το πατέρα της Όλγας Γιάννη Κεφαλογιάννη, υπουργό που πρόσφερε πολλά στην πατρίδα. Να σημειώσω τέλος ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί (Καραμανλής και Σαμαράς) δεν έχουν κάνει καμία δήλωση, ούτε έχουν πάρει θέση για το μείζον θέμα τ ν παρακολουθήσεων

***
Σε αναμονή το αίτημα για εξεταστική επιτροπή

Πάντως να ξέρετε ότι έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε κατατεθεί κανένα αίτημα ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από την αντιπολίτευση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κανένα παρά την αξίωση της αντιπολίτευσης να ανοίξει γρηγορότερα η Βουλή. Όλα θα κριθούν την Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων με θέμα αιχμής πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων. Θα έχει ενδιαφέρον πότε ακριβώς θα οριστεί η συζήτηση ή εάν θα υπάρξει καθυστέρηση.

***
Το BBC και οι παρακολουθήσεις

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας συνεχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου με τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν εκτενή αφιερώματα. Σας ενημερώνω λοιπόν, πως χθες ήταν η σειρά του BBC, που μετέδωσε 5λεπτο ρεπορτάζ, στο οποίο περιγράφει αναλυτικά όλο το χρονικό γύρω από τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Οι κατηγορίες περί παρακολουθήσεων αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» είναι συγκεκριμένα ο τίτλος του ρεπορτάζ, το οποίο κάνει αναφορά στην κατάθεση του δημοσιογράφου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο την περασμένη Τρίτη αλλά και στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. Αναφορά γίνεται επίσης στο χρονικού του σκανδάλου, περιλαμβανομένων των παραιτήσεων του διευθυντή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και στο πρόσφατο διάγγελμα Μητσοτάκη.

***
Στουρνάρας: Υπήρξαν λάθη στην οικονομική πολιτική

Σημαντικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας με την ευκαιρία της εξόδου της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία. Ζητεί να αναλογιστούμε τα λάθη της οικονομικής μας πολιτικής, αυτά τα οποία μας οδήγησαν, όπως σημειώνει, στα μνημόνια. Συγκεκριμένα ο κεντρικός τραπεζίτης μου δήλωσε ότι δικαιολογημένα η κυβέρνηση θα τιμήσει αυτή την έξοδο, στις 20 Αυγούστου, για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως: «Αν αναλογιστούμε ότι φτάσαμε τότε στην έξοδο από το ευρώ ενώ σήμερα επιστρέψαμε στην κανονικότητα! Αλλά είναι όμως και ευκαιρία να αναλογιστούμε τα λάθη οικονομικής πολιτικής που κάναμε και μας οδήγησαν στα μνημόνια!

***

Τι γύρευε αυγουστιάτικα ο Μενέντεζ στην Αλεξανδρούπολη;

Θα σας μεταφέρω τώρα στην Αλεξανδρούπολη, όταν τα μαύρα SUV με τα φιμέ τζάμια της αμερικανικής πρεσβείας έκαναν την εμφάνισή τους στο λιμάνι. Προέρχονταν από την Θεσσαλονίκη και πάρκαραν στις εγκαταστάσεις του ΟΛΑ (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης). Από τα «θηρία» αυτά της αμερικανικής πρεσβείας βγήκαν ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ , συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και από τον ναυταίο ακόλουθο άμυνας της πρεσβείας. Βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για ιδιωτική επίσκεψη, προσκεκλημένοι επιχειρηματία, επισκέφθηκαν ζυθοποιία στην Κομοτηνή και συναντήθηκαν με παράγοντες της περιοχής. Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πήγαν προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και τη στρατιωτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε αυτό, με αφορμή και την άφιξη του γιγαντιαίου αμερικανικού μεταγωγικού MENDONCA (πρόκειται για το μεγαλύτερο πλοίο, μήκους 290 μ. που έπιασε ποτέ ελληνικό λιμάνι. Το προηγούμενο «Εντούρανς», αυτό δηλαδή που ερχόταν συνήθως στην Αλεξανδρούπολη, ήταν μόνον 265 μ.)

***
Ρώτησε ακόμα και τα 7.000 αβγά

Ο κ. Μενέντεζ θέλησε αμέσως να μάθει για τις δυνατότητες του λιμανιού, για το πώς προχωρά η υπόθεση της μετοχοποίησής του, για τις ανάγκες του και κυρίως τι εξοπλισμό χρειάζεται ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο του ως ένα λιμάνι από το οποίο μπορεί να μεταφέρονται οπλικά συστήματα και προϊόντα.. Οι κκ. Κώστας Χατζημιχαήλ και Κώστας Χατζηκωνσταντίνου (από το Λιμάνι) τον ενημέρωσαν, του είπαν ότι το λιμάνι χρειάζεται τεχνολογικό εξοπλισμό, νέες μεγαλύτερες προβλήτες, αποθήκες κτλ.. Ο κ. Μενέντεζ τα σημείωσε όλα. Εν συνεχεία πήγαν στο εστιατόριο «Αι Γιώργης» για να φάνε φρέσκο ψάρι (σ.σ. είναι το εστιατόριο που πάει και ο κ. Μητσοτάκης όταν βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη) και έφυγαν από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα με την τελευταία πτήση της Aegean. Σε κάποια στιγμή, μαθαίνω έγινε και συζήτηση για τα 7.000 αβγά που τηγανίζονται για πρόγευμα των Αμερικανών, όταν φθάνουν στο λιμάνι με τον κ. Μενέντεζ να χαμογελά.

***
Cyprus Air Force 001 (όπως λέμε Air Force One)

Έτοιμο να παραδοθεί στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το νέο προεδρικό αεροσκάφος CAF001, το οποίο αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο.
Το αεροσκάφος Εμπραέρ 135 (και όχι G-V Gulfstream-V- όπως γράφτηκε) που δώρισε η Ελλάδα στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα φέρει με χρυσά γράμματα το όνομα «Κυπριακή Δημοκρατία», πλαισιωμένο από τις σημαίες της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στην ουρά του αεροσκάφους βρίσκεται ο θυρεός της Κυπριακής Δημοκρατίας και από κάτω το CAF001 δηλαδή Cyprus Air Force 001.Το αεροσκάφος ως γνωστόν αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Κύπρο, ως αντιστάθμισμα της μεγάλης προσφοράς της Κύπρου στους πυρόπληκτους στο Μάτι.

***
Οι Τούρκοι κατασκοπεύουν κυπριακά γεωτρύπανα

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν προκλητικά στην κυπριακή ΑΟΖ. Ορισμένα από αυτά μάλιστα είναι κατασκοπευτικά («ναυτικής συνεργασίας» τα ονομάζουν) και συλλέγουν πληροφορίες. Τώρα θα πείτε τι είδους πληροφορίες μπορούν να συλλέξουν στην κυπριακή ΑΟΖ και στα θαλάσσια οικόπεδά της; Θέλουν να μάθουν τι κάνουν τα γεωτρύπανα που έχει μισθώσει η κυβέρνηση της Κύπρου. Ένα τέτοιο κατασκοπευτικό (ελικοφόρο) αεροσκάφος (CN-235) πέταξε, σε χαμηλό ύψος μάλιστα (κάπου στα 4.500 πόδια) πάνω από το από το βόρειο κομμάτι του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στο σημείο μάλιστα που βρίσκεται το γεωτρύπανο Tungsten Explorer το οποίο έχει μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος δεν διαθέτει μαχητικά για να αναχαιτίσει τους Τούρκους εναέριους εισβολείς, διαθέτει όμως ραντάρ που κατέγραψαν την τουρκική πρόκληση και η Λευκωσία πρόκειται να προχωρήσει σε διάβημα, όχι μόνον στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.