Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι το ηφαίστειο Sakurajima εξερράγη γύρω στις 8:05 μ.μ. (τοπική ώρα), ανατινάζοντας μεγάλους βράχους έως και 2,5 χιλιόμετρα μακριά προς τα νότια στον νομό Kagoshima.

Το ηφαίστειο, το οποίο ονομάζεται Σακουρατζίμα και βρίσκεται στο νότιο άκρο του Kyushu κοντά στην πόλη Kagoshima.

Πλάνα από τη δημόσια τηλεόραση NHK της Ιαπωνίας έδειξαν πυκνό καπνό στάχτης και λάβα να αναβλύζει από την κορυφή του ηφαιστείου.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για πτώση ηφαιστειακών πετρωμάτων σε περιοχές σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και πιθανή ροή λάβας, τέφρας και αερίου εντός 2 χιλιομέτρων.

Το Sakurajima είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ιαπωνία και έχει επανειλημμένα εκραγεί. Κάποτε ήταν νησί αλλά έγινε χερσόνησος μετά από έκρηξη το 1914. Το 2019 εκτόξευσε στάχτη σε ύψος έως και 5,5 χιλιόμετρα.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές από την έκρηξη της Κυριακής, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίκο Ισοζάκι σε συνέντευξη Τύπου, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση.

 Οι ρυθμιστικές αρχές της πυρηνικής ενέργειας της χώρας δήλωσαν ότι δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στο ατομικό εργοστάσιο του Σεντάι, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο.