Προετοιμασία 45΄ Μαγείρεμα 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

8 μεγάλες αγκινάρες μεγάλου μεγέθους (Διαλέγουμε αγκινάρες που να είναι αρκετά μεγάλες για να χωράει η γέμιση μέσα τους)

½ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Για τη γέμιση

2 φλ. ρύζι Καρολίνα

2 ντομάτες, τριμμένες

4-5 φρέσκος κρίταμος, ψιλοκομμένος

2 μεγάλα, ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

¼ ματσάκι (1/4 φλ.) μάραθος, ψιλοκομμένος

½ ματσάκι (1/2 φλ.) μαϊντανός

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 φλ. ελαιόλαδο

1 κολοκυθάκι τριμμένο (προαιρετικά)

1 μελιτζάνα, τριμμένη (προαιρετικά)

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε τις αγκινάρες κάθετα στην κορυφή τους ώστε να αφαιρέσουμε τα αγκάθια τους. Χρησιμοποιούμε μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι γιατί οι αγκινάρες είναι αρκετά σκληρές. Στη συνέχεια κόβουμε και τα κοτσάνια τους ώστε να κρατήσουμε μόνο το πάνω μέρος τους. Πλένουμε καλά τις αγκινάρες και ανοίγουμε λίγο τα φύλλα τους με τα χέρια μας, ώστε να μπορούν να γεμιστούν. Καθαρίζουμε το εσωτερικό τους μέχρι το χνούδι. Αυτό το αφήνουμε, δεν το αφαιρούμε, και βάζουμε τις αγκινάρες μέσα σε μπόλικο νερό με ξίδι για να καθαρίσουν εντελώς.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να τις χωράει όλες σε μία στρώση. Οι αγκινάρες θα πρέπει να «κοιτάνε» προς τα πάνω. Ρίχνουμε νερό τόσο που να τις καλύπτει μέχρι τη μέση για να μαγειρευτεί το ρύζι. Προσθέτουμε ½ φλ. λάδι και αλάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σε περίπου 20 λεπτά που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ακόμη. Το πιάτο αυτό τρώγεται κυρίως με τα χέρια, αφού κόβουμε ένα-ένα τα σκληρά φύλλα και τα πιέζουμε με τα δόντια μας ώστε να βγει το μαλακό εσωτερικό τους μέρος. Με τα φύλλα μπορούμε να παίρνουμε και λίγο λίγο από το ρύζι (σαν κουτάλι).