Το «ΘΕΑΜΑ», το πρώτο επαγγελματικό συμπεριληπτικό (αναπήρων και μη αναπήρων) θέατρο στην Ελλάδα με σημαντική διεθνή αναγνώριση σε παραστάσεις αξιώσεων, παρουσιάζει σε περιοδεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στη διασκευή του Ζαν–Πολ Σαρτρ σε μετάφραση Ελίνας Νταρακλίτσα. Την παράσταση σκηνοθετούν ο ιδρυτής του «ΘΕΑΜΑ» Βασίλης Οικονόμου και η Σοφία Σταυρακάκη, η οποία υποδύεται και την Κασσάνδρα δίπλα στους Αναστασία Μακρή (Εκάβη), Πάνο Ζουρνατζίδη (Ταλθύβιος), Χριστίνα Τούμπα (Ανδρομάχη), Μάνο Τριανταφυλλάκης (Μενέλαο), Ελη Δρίβα (Ελένη), Φιλοθέη Κολιοπούλου (Αθηνά), Σταμάτη Τούντα (Στρατιώτης) και τον Μιχάλη  Ταμπούκα στον ρόλο του Ποσειδώνα.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τις ηθοποιούς του Χορού (Αιμιλιανή Αβραάμ, Γιώτα Ευσταθίου, Hannah el haj Omar, Ολγα Νικολαΐδου, Μαρία Δερεμπέ, Βερονίκη Κυριακοπούλου, Σταυρίνα Πολυδώρου, Εφη Τούμπα) συμμετέχει η κορυφαία ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής παράδοσης Γιώτα Βέη. Η καθολικά προσβάσιμη αυτή παράσταση ξεκινά την περιοδεία της με πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 21:30, στη σκηνή «Μίνως Βολανάκης» του Θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη.

Πάνος Ζουρνατζίδης, Ελη Δρίβα και Μιχάλης Ταμπούκας

Ο Βασίλης Οικονόμου σημειώνει χαρακτηριστικά: «H ομάδα ΘΕΑΜΑ, επιθυμώντας να ανοίξει έναν κοινωνικό διάλογο με τα ζητήματα της εποχής μας, αξιοποιεί από τη ματιά του Σαρτρ τα στοιχεία εκείνα που εστιάζουν στις συνέπειες του πολέμου και την οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης που αυτές επισύρουν, φωτίζοντας τη θέση της γυναίκας μέσα στη συγκεκριμένη συνθήκη.»

»Η απάλειψη των στερεοτύπων και η ασυνέχεια της αναπαραγωγής του στιγματιστικού λόγου δεν θα μπορούσε να βρει άλλο πιο κατάλληλο έδαφος, παρά μονάχα το συγκεκριμένο έργο. Η κοινωνική επιταγή του γάμου ως στερεοτυπική αντίληψη, το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης κι επιλογής, ο κοινωνικός εξαναγκασμός προς την αλλοίωση της όποιας μοναδικότητας στο όνομα της καθιερωμένης πατροπαράδοτης αξίας, καθώς και η “νόρμα” που αφαιρεί την προσωπική έκφραση, αποτελούν φωτεινούς σηματοδότες αδιέξοδου και μη επιλέξιμου εγκλεισμού.»

»Ο λόγος γίνεται πολιτικός ενώπιον των θυμάτων, ενώπιον των θεατών. Ο Χορός παρασέρνει στη δίνη του τα πρόσωπα του έργου και τα ξεγυμνώνει από την όποια ιδιότητα φέρουν. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και οι “μάχιμες” Τρωάδες του Σαρτρ δεν διστάζουν να το κάνουν πράξη».

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «W.A.N.T.» (www.weallneedtheatre.eu) για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στα θέατρα.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

-Προπώληση Εισιτηρίων Πρεμιέρας:

https://www.viva.gr/tickets/theater/troades-tou-jean-paul-sartre/

-Οι χρήστες/χρήστριες αναπηρικών αμαξιδίων για να κλείσουν τα εισιτήριά τους παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6939308409 προς διευκόλυνσή τους.

-Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημότη (Κώστα Βάρναλη 72, πλησίον Δημαρχείου Πετρούπολης), από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 11:00-13:00. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2132024400 -401.

-Δημοτικός θερινός Κινηματογράφος «Σινέ Πετρούπολις» (25ης Μαρτίου 168), καθημερινά και ώρες 21:00 – 23:00. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2105012391.