Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως στα νησιά, όπου ο κορωνοϊός αυτό το καλοκαίρι μετακομίζει σε αυτά και πληθαίνουν οι ψίθυροι ότι για την αύξηση των κρουσμάτων φταίνε οι τουρίστες, μέλος της επιτροπής των ειδικών από τα παλαιότερα και καθηγήτρια πανεπιστημίου, λέει ότι για την αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά δεν φταίνε οι τουρίστες. Ζήτησε μάλιστα να μην ενοχοποιούνται οι τουρίστες για τα κρούσματα. Άλλωστε αυτό το καλοκαίρι η χώρα περιμένει πολλά από τον τουρισμό.

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται, κατά τους ειδικούς, κυρίως στο γεγονός ότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, ότι οι περισσότεροι δεν προσέχουν, ό,τι οι μάσκες σχεδόν έχουν καταργηθεί ακόμα και σε κλειστούς χώρους (πχ.. λεωφορεία) ή όπου υπάρχει συνωστισμός: «Η Μετάλλαξη Όμικρον 4-5 είναι τόσο μεταδοτική ώστε ένας που έχει μολυνθεί και βρίσκεται μέσα σε κλειστό χώρο μπορεί να τους κολλήσει όλους», λέει χαρακτηριστικά η εν λόγω καθηγήτρια. Επιπλέον ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρει ότι θα πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και αποκαλύπτει ότι 340.000 άτομα άνω των 60 ετών έχουν ήδη κάνει την τέταρτη δόση. Και κάτι ακόμα, όπως μου λένε οι ειδικοί, μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται αλλά πίεση στις ΜΕΘ δεν υπάρχει.

Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει προκαλέσει τελευταίως ιδιαίτερη ανησυχία, με πολλούς ειδικούς να κρούουν ανελλιπώς το καμπανάκι του κινδύνου, εν μέσω του έκτου κύματος της πανδημίας, το οποίο διανύουμε, τονίζοντας πως πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Επιπλέον, σημειώνουν πως οδεύουμε προς την κορύφωση του έκτου κύματος και αναμένεται να φτάσουμε, ίσως, μέχρι και τις 30.000 κρούσματα ημερησίως.

Κατά τους ειδικούς 14 δημοφιλή νησιά έχουν θετικότητες που ξεπερνούν το 50%. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από τα μισά τεστ που διενεργούνται βγαίνουν θετικά στον ιό. Την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου, οι υψηλότερες θετικότητες καταγράφηκαν στη Μύκονο (53,53%) και στη Μήλο, όπου η θετικότητα ανήλθε στο 52,45%, από 32,31% την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου (αύξηση 62,3%). Πολύ υψηλές θετικότητες παρατηρήθηκαν στη Σαντορίνη (39,51%), την Πάρο (31,77%),στην Τήνο (25,6%), την Κάρπαθο (24,51%), την Κω (24,38%), την Ιθάκη (23,74%) και τη Νάξο (21,7%), ενώ πλησίασαν το 20% στη Ζάκυνθο (19,93%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (18,64%), τη Σύρο (18,58%) και τη Ρόδο (18,54%).

***
Μια γαλοπούλα με… φέσι στα Rafale

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα και φερέφωνο του Ερντογάν, η Turkiye, με δημοσίευμα της ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες πιλότοι στα νέα Rafale που έχει παραλάβει η χώρα μας και τα οποία αποτελούν αγκάθι στο μάτι της Τουρκίας, έχουν ζωγραφίσει – ως είθισται – ένα λογότυπο. Οι Τούρκοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο λογότυπο, απεικονίζει μια γαλοπούλα (Turkey) που φοράει φέσι, να τρέχει σαν να θέλει να γλιτώσει, κρατώντας την Τουρκική σημαία και από κάτω γράφει: «Μην τρέχεις θα πεθάνεις κουρασμένη”. Ενώ από κάτω από το λογότυπο υπάρχει γραμμένο το εξής: «Ελληνικά Rafale, ο αθόρυβος θάνατος». Μάλιστα η Turkiye για να ανεβάσει το ηθικό ισχυρίζεται ότι οι τούρκοι έχουν πεισμώσει και όλοι λένε «αυτό δεν θα συμβεί».

***
Μόνο μία παραβίαση και αυτή από drone

Λέτε τελικά να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο, όπως ήταν οι εκτιμήσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ και τις προτροπές Μπαϊντεν και ευρωπαίων ηγετών προς την Τουρκία να κατεβάσουν τους τόνους; Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή εδώ και δύο ημέρες δεν υπήρχε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Χθες μάλιστα υπήρξε μόνον μία παραβίαση και αυτή όχι από μαχητικό, αλλά από UAV. Εκτός κι αν ξαφνικά οι Τούρκοι θυμήθηκαν το περίφημο μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ, που ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε αποφυγή ενεργειών κατά τους θερινούς (τουριστικούς μήνες) και εορτές. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν…

***

Θερμή θα είναι η συνεδρίαση της Βουλής

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Ιούλιος είναι ο μήνας που προσφέρεται περισσότερο από κάθε άλλο μήνα για εκλογολογία. Αυτός είναι ο λόγος που οι βουλευτές (και υπουργοί) συνεχίζουν τις περιοδείες, τις συγκεντρώσεις τις εκδηλώσεις, μαζί με τα μπάνια του λαού. Αύριο οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκρουστούν στη Βουλή, σε αυτήν την προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση για την κοινωνική πολιτική, μέσα σε ένα έντονο προεκλογικό κλίμα. Και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την υπόθεση Novartis, το Turkaegean, και άλλα πολλά, περιμένουμε μια πολύ θερμή συνεδρίαση, η οποία θα έχει και «ολίγον» δημοψήφισμα, Τσίπρα – Βαρουφάκη, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Να είστε βέβαιοι ότι την ώρα που ο Μητσοτάκης θα μιλά για το «βρόμικο 2015», ο κ. Τσίπρας (λένε οι Συριζαίοι) θα «χτυπά κατά ριπάς στη Βουλή» για την υπόθεση της Novartis και τη μη παραπομπή κανενός για την σκευωρία που ερευνούσε η δικαιοσύνη.

***

Το τεστ του Ευρωκοινοβουλίου

Να ξέρετε επίσης πως ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει και μια ομιλία στη Βουλή για την Παιδεία, όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως. Ένα νομοσχέδιο που ζήτησε από όλα τα μέλη της κυβέρνησης να στηρίξουν. Και εδώ αναμένεται σύγκρουση με την αντιπολίτευση. Ο Ιούλιος, βλέπετε μπαίνει θερμός και ανεβάζει στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση. Επίσης σήμερα θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και τον Δ. Παπαδημούλη και άλλους ευρωβουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον κ. Κύρτσο) να ετοιμάζονται να του υποβάλουν ερωτήσεις (Novartis, ελευθερία του τύπου, ακρίβεια, τιμές καυσίμων κτλ.). Αυτό που έμαθα είναι ότι έχει προγραμματίσει και ένα Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Ιουλίου και ένα άλλο τον Αύγουστο (εκεί γύρω στις 28 ή 29 Αυγούστου). Όσον αφορά τις άδειες των υπουργών, σας πληροφορώ, παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί, καμία συζήτηση δεν έγινε. Ούτε πότε να φύγουν οι υπουργοί ούτε πότε να επιστρέψουν στα γραφεία τους. Άλλωστε έως τα μέσα Ιουλίου η ΝΔ έχει προγραμματίσει περιοδείες με μεικτά κλιμάκια βουλευτών και υπουργών σε όλη την Ελλάδα. Να, αυτά βλέπει η αντιπολίτευση και ετοιμάζει ψηφοδέλτια.

***
Αυτή η Ευρώπη

Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι η πέμπτη συζήτηση της θεματικής ενότητας «Αυτή η Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έως τώρα έχουν συμμετάσχει η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας τον Μάρτιο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι τον Μάιο, καθώς και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν. Επίσης ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πνέκοβιτς κατά την πρώτη και τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου αντίστοιχα.

***
Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Σήμερα επίσης (5 Ιουλίου) συμπληρώνονται 7 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015. Εκείνο το δημοψήφισμα του «όχι» και του «ναι», που κανείς δεν έμαθε ποιο ήταν τελικά το «ναι» και ποιο το «όχι». Θα «γιορτάσουμε» την επέτειο από τις ημέρες Δημοκρατίας, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τις ημέρες ντροπής κατ’ άλλους, που οδήγησαν στο πιο σκληρό μνημόνιο που εφάρμοσε η χώρα. Είναι η μέρα της 5ης Ιουλίου που όπως δήλωσε η Μπέτυ Μπαζιάνα κλαίει: Σε συνέντευξή της, να θυμίσω, είπε:« Κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα και οργή γιατί υποτιμήθηκε η γνώμη του λαού…»

***

Εκεί προς το τέλος Αυγούστου…

Όσον αφορά τις εκλογές εκείνο που λένε οι βουλευτές της ΝΔ είναι ότι στόχος του Πρωθυπουργού είναι μεν η εξάντληση της τετραετίας, πλην όμως η δυναμική που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή μπορεί να επανακαθορίσει τους αρχικούς σχεδιασμούς. Έτσι τις επόμενες ημέρες του καλοκαιριού ο Πρωθυπουργός θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα και θα πάρει την τελική απόφαση για το χρόνο των εκλογών με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου να θεωρείται ορόσημο.

***

Νέα υποψηφιότητα ανακοίνωσε το Μαξίμου

Στο μεταξύ συνεχίζει το Μαξίμου να ανακοινώνει υποψηφιότητες. Έτσι με απόφαση του Πρωθυπουργού, η δικηγόρος και αντιδήμαρχος Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α Αθήνας. Και να σκεφτείτε ότι σύμφωνα με το Μαξίμου, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023.

***
Απορία υποψηφίου βουλευτή

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Και ανήμερα της εορτής και την παραμονή με τον εσπερινό, παρήλασαν βουλευτές, πρώην και νυν υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές καθώς και άλλοι υποψήφιοι που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα ονόματά τους και προσδοκούν σε μια ανακοίνωση. Στην καλύτερη περίπτωση να ανακοινωθούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Εις εξ αυτών ρωτούσε τους άλλους εάν πιστεύει τελικά ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές για να εισπράξει την απάντηση (από τους άλλους) «και εσύ εάν δεν πίστευες αυτό δεν θα βρισκόσουν σήμερα εδώ». Πέρυσι (που δεν υπήρχαν στο προσκήνιο οι πρόωρες εκλογές) στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία μόνον ένας βουλευτής

***
Τιμητική διάκριση στον Σαμαρά

Τιμητική διάκριση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απένειμε ο εκτελεστικός διευθυντής της American Jewish Committee Ντέιβιντ Χάρις, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

***
Μετακομίζουν τα δικαστήρια στην Ευελπίδων

Αυτά τα οποία ξέρετε έως τώρα για τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων ξεχάστε τα. Τα δικαστήρια μετακομίζουν, η πρώην Σχολή Ευελπίδων επιστρέφεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ιδιοκτησιακώς του ανήκει. Και πού θα πάνε τα δικαστήρια; Ανάμεσα στο Εφετείο και στο Ειρηνοδικείο, πίσω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σε ένα εννεαόροφο high tech κτίριο, όπου θα λειτουργούν εκεί μέσα τα πάντα. Δηλαδή για να το εξηγήσω καλύτερα. Η Σχολή Ευελπίδων, τα δικαστήρια (υπηρεσίες πρωτοδικείου δηλαδή, αυτόφωρα, κακουργιοδικείο κτλ) και στα 16 κτίρια (και δύο προκάτ) μετακομίζει, γιατί τα κτίρια αυτά κρίνονται ακατάλληλα και δεν μπορούν να αντέξουν σε ένα ισχυρό σεισμό. Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά χορηγούνται περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για συντήρηση των κτιρίων. Όπως φάνηκε όμως η συντήρηση αυτή δεν επαρκεί. Όπως χορηγούνται περί τα 3 εκατ. για συντήρηση του Εφετείου, που θεωρείται το τελευταίο «δημιούργημα», του πάλαι ποτέ πολυσυζητημένου κατασκευαστικού τομέα «Θέμις- Κατασκευαστική».

***
Τιμητική ιθαγένεια σε Ιταλίδα

Η νεοελληνίστρια Πάολα Μαρία Μινούτσι, καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza», όπου εργάζεται από το 1981, θα γίνει σε λίγες ημέρες Ελληνίδα. Η χώρα μας αποφάσισε να τις απονέμει τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια για την προσφορά της στην ελληνική Παιδεία: «Η σχέση μου με την Ελλάδα» έχει πει η Paola Maria Minucci «ξεκίνησε από τα δεκαεννέα μου, όταν ένας φίλος μού χάρισε το βιβλίο με τα ποιήματα του Καβάφη, σε ιταλική μετάφραση του Φιλίππο Μαρία Ποντάνι. Τα αγάπησα αμέσως και ένιωσα την έντονη επιθυμία να τα διαβάσω ελληνικά. Μετά από λίγο, κατάλαβα ότι στην Ελλάδα δεν νιώθεις ποτέ ξένος.

***
Tουρκία: Έκλεισαν τα φώτα σε φοιτητές γιατί διάβασαν τον Όρκο Ιπποκράτη

Στην τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σελτσούκ της Tουρκίας, οι καθηγητές ήθελαν να διαβαστεί μια τροποποιημένη εκδοχή του Όρκου της Ιατρικής του Ιπποκράτη μετά την τελετή προκαλώντας αντιδράσεις. Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σελτσούκ διάβασαν τελικά το πρωτότυπο του Όρκου της Ιατρικής του Ιπποκράτη σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Γενεύης, παρά τις απειλές της διοίκησης του πανεπιστημίου. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν τα φώτα και τις κουρτίνες για να τους εμποδίσουν κάτι που δεν κατέστη δυνατό.

***
Ο Μέρτζος αποχαιρετά τον Γιάννη Κολιόπουλο

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κολιόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμο Θεσσαλονίκης, με πλούσιο ιστορικό και συγγραφικό έργο στη μελέτη της νεότερης Μακεδονίας. Αφοσιωμένος, όπως του άρεσε να λέει, στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Τον αποχαιρέτησε το ΑΠΘ και με ένα ξεχωριστό τρόπο και ο δικηγόρος συγγραφές Νικόλας Μέρτζος (εκ των συνδιοργανωτών του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, στη Θεσσαλονίκη το 1992). Σας παραθέτω ένα απόσπασμα: «Αρχές του Ιουλίου εκοιμήθη εν Κυρίω στη Θεσσαλονίκη και αναπαύεται εν ειρήνη στη γενέθλια Καστοριά του ο διαπρεπής Ιωάννης Κολιόπουλος, Ομότιμος πλέον Καθηγητής της Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο καλός Θεός να τον ανταμείβει κατά το πλούσιο έργο του. Δια βίου υπηρέτησε πιστά την Ιστορική Αλήθεια. Ανέδειξε άδηλες μαρτυρίες της Ελληνικής Ιστορίας με τις φωτεινές μα και τις πικρές πτυχές της, πλήρωσε αγόγγυστα τους πατριδοκάπηλους. Κατά την περίοδο 2006-2015 αφοσιώθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Εξάπλωσε, εξειδίκευσε και τεκμηρίωσε το ιστορικό έργο της για τη Μακεδονία μας. Η γαλήνια αύρα του πνέει πάντα στους χώρους της Εταιρείας. Εμπνέει και καθοδηγεί.