Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο Τζο Τέρκελ, ηθοποιός Β’ ρόλων σε κλασικές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες τρεις του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Το χρήμα της οργής» (1955), «Σταυροί στο μέτωπο» (1957) και «Η λάμψη» (1980) και μια του Ρίντλεϊ Σκοτ, το «Blade Runner» (1982).

Βραχύσωμος και με επικίνδυνο χαμόγελο, ο Μπρουκλινέζος Τζο Τέρκελ ήταν ο Λόιντ, ο μπάρμαν των οραμάτων του Τζακ Τόρανς (Τζακ Νίκολσον) στην «Λάμψη» και αυτός είναι ίσως ο πιο γνωστός ρόλος της καριέρας του μαζί με εκείνον του μεγαλομανούς επιστήμονα Δρ. Ταϊρέλ στο «Blade Runner».

Αν και αυτές ήταν οι πιο γνωστές ταινίες του Τέρκελ, το σύνολο των εμφανισεων του ξεπερνά τους 140 τίτλους σε μια περίοδο 48 χρόνων.

Ο Τέρκελ που έκανε το ντεμπούτο του το 1940 στο νουάρ του Μάξουελ Σουέιν «Τα χαμίνια της Νέας Υόρκης» σταμάτησε τις εμφανίσεις το 1997. Επαιξε τα πάντα, από γουέστερν («Οι αετοί της καταραμένης κοιλάδας», η σειρά «Μπονάντζα» k.a..), γκανγκστερικές περιπέτειες («Johnny Cool»), πολεμικές περιπέτειες («Τα βότσαλα της άμμου») κ.λ.π.

Λίγο πριν από τον θάνατό του, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια την Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο Τέρκελ είχε τελειώσει τα απομνημονεύματά του «The misery of success» τα οποία πρόκειται να εκδοθούν από τους οικείους του μέσα στην τρέχουσα χρονιά.