Σήμερα θα σας αποκαλύψω πως το περιβόητο «διάλογος γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν δεν υφίσταται, «does not exist», όπως λένε οι Αμερικανοί (τουλάχιστον στο παρασκήνιο, ή πίσω από τις κάμερες). Ήταν ξεκάθαρα για εσωτερική κατανάλωση. Και μπορεί όταν ο κ. Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία να έθετε πάλι θέμα νησιών, και διακοπή διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά αυτά που συνέβησαν στην Μαδρίτη, μάλλον δεν συνιστούν το «διάλογος γιοκ». Ιδού η απόδειξη:

Σκηνή πρώτη: Μπας Μπακανούμ

Στους διαδρόμους όπου διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνάντησε ξαφνικά τον Ταγίπ Ερντογάν. Συνοδευόταν από την μεταφράστριά του, μια συμπαθητική Τουρκάλα με λευκή μαντήλα. Για τον Έλληνα υπουργό ήταν ευκαιρία να μιλήσει έστω και στο πόδι με τον Τούρκο Πρόεδρο και για να γίνει αυτό εφικτό χρησιμοποίησε ένα… κόλπο. Όλοι όσοι ήθελαν να μιλήσουν με τον Ερντογάν, την ώρα που περπατούσε στους διαδρόμους του φώναζαν στα αγγλικά «Κύριε Πρόεδρε». Συνηθισμένη λέξη σε μια σύνοδο όπου οι πάντες αποκαλούνται (και είναι) Πρόεδροι. Έτσι ο κ. Παναγιωτόπουλος επιστράτευσε τις γνώσεις στα τούρκικα και του φώναξε: «Μπας Μπακανούμ» που σημαίνει κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Ερντογάν σταμάτησε τον κοίταξε και οι δυο τους συνομίλησαν για ένα λεπτό. Το ερώτημα ήταν τι είπαν; Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Έλληνας υπουργός του είπε πως πρέπει να υπάρξει ηρεμία αυτό το καλοκαίρι, να κάνει ο κόσμος τις διακοπές του, και να πάει καλά η τουριστική οικονομία και στις δύο χώρες. Η μεταφράστρια με την λευκή μαντήλα μετάφρασε αμέσως και ο Πρόεδρος Ερντογάν, είπε ένα «Yes» και προχώρησε.

Σκηνή δεύτερη: Οι υπουργοί Άμυνας και ο… παράς που φέρνει ο τουρισμός

Κάποια στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Είχαν συναντηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν σε σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Έπιασαν αμέσως κουβέντα, τη στιγμή που πολλοί νομίζουν ότι η επαφή των δύο υπουργών Άμυνας είναι και ο μόνος ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: «Είναι καλό να πέφτουν οι τόνοι, τώρα το καλοκαίρι. Η βελτίωση στο κλίμα γίνεται με μικρά βήματα, Τα μικρά βήματα οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα. Ας το προσπαθήσουμε. Όλοι στον τουρισμό βασίζονται και στον… παρά που φέρνει», του είπε αμέσως ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και ο κ. Ακάρ συμφώνησε. Συνήθως συμφωνεί και τις επόμενες μέρες έχουμε τα γνωστά πάνω από το Αιγαίο.

Σκηνή τρίτη: Όταν ο Δένδιας συνάντησε τον Ερντογάν

Σε «πηγαδάκι» βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου και είχαν σύντομη συνομιλία.

Σκηνή τέταρτη: Η συνομιλία Αναστασιάδη- Ερντογάν

Τον γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Όπως θα διαβάσατε σε άλλες στήλες του Βήματος, ο κ. Αναστασιάδης του είπε πόσο έτοιμος είναι για να ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το κυπριακό. Τι του απάντησε όμως ο κ. Ερντογάν; Επειδή πιθανόν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μην πουν τίποτα, επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Ερντογάν αποκαλεί τον Πρόεδρο της Κύπρου «εκπρόσωπο των Ελληνοκυπρίων», θα σας πω τι απάντησε ο κ. Ερντογάν (και έχει ενδιαφέρον). Πρώτα απ΄όλα μίλησε κανονικά με τον Κύπριο Πρόεδρο και του είπε ότι για το κυπριακό και οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους και θα δούμε, είπε, με την τουρκοκυπριακή ηγεσία πως θα γίνει η επανεκκίνηση του διαλόγου..

***
Ο Μητσοτάκης για τον «διάλογο γιοκ»

Ειδικά για τον «διάλογο γιοκ» αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε: « Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», και στη συνέχεια είπε για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου: «Πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή».

***
Τον χαβά τους οι Τούρκοι με τα νησιά

Πάντως να ξέρετε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, όταν επέστρεψε στην Τουρκία από τη Μαδρίτη απάντησε στην ερώτηση εάν έθεσε το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών και των αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους. Απάντησε θετικά και προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη. Αφού είπε τα γνωστά για το γεύμα στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι ο εξοπλισμός των νησιών και βραχονησίδων δεν είναι σύμφωνος με τις συνθήκες τόσο της Λωζάνης όσο και των Παρισίων. Επομένως, δεν μπορείς να τα εξοπλίσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα έκανε ένα τέτοιο βήμα”. Όσον αφορά τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όταν ρωτάμε μας απαντάνε ότι τις έφτιαξαν εναντίον της Ρωσίας. Αλλά εμείς δεν τον καταπίνουμε».

***

Στο Τέξας για τα F-35 ο υπουργός Άμυνας

Αλλά μη νομίζετε ότι μόνον αυτά έχω να σας μεταφέρω από το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη. Πρώτα από όλα ανακοινώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στις 18 Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν (στρατηγός έ.α.), αλλά θα πάει και μια βόλτα έως το Τέξας, στην Lockheed Martin, για να παρακολουθήσει την γραμμή κατασκευής των F-35. Και αφού έγινε αναφορά στα F-35 και στην LoR που στάλθηκε (που είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα ότι θα σταλεί) μην περιμένετε άμεση απάντηση. Μου λένε ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις είθισται οι απαντήσεις να έρχονται είτε σε ένα ή σε δύο χρόνια. Στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί και ο Α/ΓΕΕΘΑ.

***
Η πρώτη ελληνο-βρετανική στρατιωτική συμφωνία

Τον Σεπτέμβριο όμως υπογράφεται η πρώτη αμυντική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί το Λονδίνο για να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία. Και κάτι ακόμα ο υπουργός είχε συναντήσεις στη Μαδρίτη και με την Γερμανίδα ομόλογό του και με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας. Με την πρώτη εξέτασαν το θέμα της ανταλλαγής των ρωσικής κατασκευής αρμάτων μεταφοράς προσωπικού (TOMA) BMP-1 με τα γερμανικής κατασκευής Merde 1A3 ή Α5, με τον Γάλλο την παράδοση των έξι νέων Rafale (έως το τέλος του έτους), αλλά και την πορεία της ναυπήγησης των φρεγατών Belh@rra καθώς και το πρόγραμμα των κορβέτων, που η Γαλλία, ως γνωστό έχει καταθέσει τη δική της πρόταση.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί το Λονδίνο

***
Ψυχολογική στήριξη γυναικών και παιδιών που έζησαν την φρίκη του πολέμου

Το πρωί της Τετάρτης συζητήθηκε στη Μαδρίτη η δημιουργία πλατφόρμας ψυχολογικής στήριξης γυναικών και παιδιών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Η συζήτηση έγινε από την σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, την Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγο του Αμερικανού Προέδρου και την Ανίκ Πέντερς, σύζυγο του πρωθυπουργού του Βελγίου.

***
Όταν ο Νικολακόπουλος έφερε το exit polls στην Ελλάδα

Θλίψη σε όλο τον πολιτικό κόσμο, αλλά και στους απλούς πολίτες, καθώς και στους δημοσιογράφους (που κάποια στιγμή συνεργάστηκαν μαζί του ή ζήτησαν τις πολύτιμες αναλύσεις του) προκάλεσε ο θάνατος του Ηλία Νικολακόπουλου. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στον τομέα του στη χώρα μας και επηρέασε όσο ελάχιστοι τον τρόπο που σήμερα αναλύουμε τα προεκλογικά και εκλογικά αποτελέσματα. Ήταν ο πρώτος που έφερε, το 1994, στην Ελλάδα και εισήγαγε στις ελληνικές εκλογές κάτι που μπορεί σήμερα να μοιάζει αυτονόητο όμως τότε ήταν κάτι απολύτως πρωτοποριακό. Σήμερα τα ονομάζουμε «exit polls», τότε είχαν τον τίτλο «Μέθοδος Δημοσκόπησης έξω από τις κάλπες».

***
Οι… χήνες, ο Βρούτος, ο Καίσαρας και ο Στουρνάρας

Κάθε φορά που ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παραδίδει (σε στικάκι) την ετήσια Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής στον Πρόεδρο της Βουλής έχουν ενδιαφέρον οι διάλογοι μεταξύ τους (που συνήθως γίνονται πίσω από τις κάμερες). Αυτή τη φορά όμως στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος πρωταγωνίστησαν οι… χήνες. Όχι όποιες- όποιες χήνες, αλλά οι εκπαιδευμένες ρωμαϊκές χήνες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Παραδίδοντας την έκθεση ειπώθηκαν και αισιόδοξα νέα, όπως για παράδειγμα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα». Αλλά ο κ. Τασούλας είπε ότι στην αρχαία Ρώμη είχαν χήνες μέσα στο Καπιτώλιο, γυμνασμένες χήνες και όταν πλησίαζαν εχθροί οι χήνες φώναζαν και έτσι υπήρχε ειδοποίηση ότι έρχονταν εχθροί. Και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος κρατήθηκε όρθια, προφυλάσσοντας την οικονομία από εχθρούς, όπως ακριβώς έκαναν και οι χήνες στο ρωμαϊκό Καπιτώλιο. Ο κ. ο Στουρνάρας που του αρέσουν να ακούει τέτοια πράγματα απάντησε: «Πράγματι έμεινε όρθια και ελπίζουμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα από ότι πέτυχαν οι ρωμαϊκές χήνες αφού ο Καίσαρας δεν τις απέφυγε όταν τον πλησίασε ο Βρούτος.

***
Η έκπληξη της Δόμνας στα εννέα κορίτσια

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, διοργάνωσε μια ιδιαίτερη βραδιά σε κεντρικό μαγαζί στο Πασαλιμάνι για εννέα κορίτσια από το «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα», με αφορμή το τέλος της σχολικής χρονιάς. Όλες μαζί έφαγαν πίτσα, μίλησαν για τα όνειρά τους και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για την καθημερινότητά τους. Η Δόμνα όμως, είχε ετοιμάσει μια ακόμα, μεγαλύτερη, έκπληξη στη Νάνα, την Ειρήνη, τη Νατάσα, την Καλλιόπη, τη Μαργαρίτα, την Ελένη, τη Λαμπρινή, τη Ρεβέκα και τη Βιολέτα. Είχε κάνει από πριν την έρευνά της και ήξερε ποιος είναι ο αγαπημένος καλλιτέχνης τους τον οποίο θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, γνωστός για τις κοινωνικές του δράσεις και την αγάπη του για τα παιδιά, αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, να βρεθεί στο καλοκαιρινό πάρτι. Όταν ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έφτασε στο τραπέζι τα κορίτσια ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να τραγουδούν. Όλοι μαζί συνέχισαν το φαγητό τους και οι ερωτήσεις από την πλευρά των κοριτσιών δεν σταμάτησαν λεπτό. Μια βραδιά που γέμισε ενθουσιασμό και χαρά τα κορίτσια από το «Χατζηκυριάκειο», η οποία έκλεισε με σφιχτές αγκαλιές, φωτογραφίες και μια υπόσχεση να ανανεωθεί άμεσα το ραντεβού τους.

***
Χορεύοντας με την εγγονή του στο 89ο έτος της ηλικίας

Και θα κλείσω με ένα θέμα που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου .Ο κ. Γιώργος Κωβαίος, 89 ετών χορεύει με την εγγονή του Ποθητή στην 9η γιορτή Φάβας στη Σχοινούσα. Όσοι τον συνάντησαν την επόμενη ημέρα ήταν γεμάτος από χαρά και έλεγε το πόσο τον γεμίζει το νησί του. Απλός καθαρός φιλόξενος νησιώτης. Πρότυπο και έμπνευση για όλους μας.