Επειδή σέρνονται κάλπες και όλοι βρίσκονται επί ποδός εκλογικού πολέμου, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε πλέον εισέλθει στη φάση της κατάρτισης ψηφοδελτίων. Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο. Για παράδειγμα, είναι πια βέβαιο ότι ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν θα είναι υποψήφιος. Η φημολογία που τον ήθελε υποψήφιο στον Πειραιά ή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν επιβεβαιώνεται. Για κάποιους λόγους, που εκείνος γνωρίζει, προτίμησε να μην εκτεθεί στη βάσανο της εκλογής. Κατά τα φαινόμενα, είτε θα ιδιωτεύσει είτε θα αναμένει ξανά την υπουργοποίησή του στην περίπτωση που κερδίσει και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, ούτε ο κ. Ακης Σκέρτσος θα κατέλθει στον εκλογικό στίβο. Να σημειώσουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο μάς είχε πει ότι ολοκληρώνοντας το έργο του στο Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμήσει να διεκδικήσει απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Μαθαίνουμε ακόμη ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, καθώς ο Πρωθυπουργός τον θέλει απερίσπαστο και ελεύθερο πολιτικών βαρών να χειριστεί τον τομέα της Ανάπτυξης μετά τις εκλογές. Αντιθέτως έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια στην Α’ Πειραιά και προετοιμάζεται για την Α’ Αθήνας ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Η υποψηφιότητα του τελευταίου πιθανόν να αναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα.

Τώρα, η παλαιά νεοδημοκρατική φρουρά της Α’ Αθήνας θα «απαλλαγεί», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από τη διεκδίκηση του δημοφιλέστατου κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, στον οποίο ο Πρωθυπουργός, κατά τα φαινόμενα, θα αναθέσει τον ρόλο του εκπροσώπου της νεοδημοκρατικής παράταξης στις εκλογές και θα τον καλύψει τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα συνοδεύεται μάλλον στο έργο του από τον στενό του συνεργάτη και φίλο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος δεν θα είναι καν υποψήφιος και θα αφιερωθεί στον εκλογικό αγώνα, καθότι ειδικός και έμπειρος επ’ αυτού.

Η μάχη του Ρεθύμνου για Αποστολάκη – Ξανθό

Από την αντίστοιχη προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουμε, επί του παρόντος, την πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα στον σύμβουλό του επί αμυντικών θεμάτων, ναύαρχο ε.α. και διατελέσαντα υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη να διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό στο Ρέθυμνο, όπου ασκείται επιτυχώς ο άλλοτε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο τελευταίος προφανώς και δεν είναι ευτυχισμένος από την πρωτουβουλία του προέδρου του, καθότι ο ναύαρχος διατηρεί επαυξημένες δυνατότητες στην περιοχή και επιπλέον ευνοείται από την τρέχουσα συγκυρία της ανάδειξης των εθνικών θεμάτων.

Εντονη κινητικότητα από Πιερρακάκη

Για να επιστρέψουμε στην εκλογική ατμόσφαιρα και προς επιβεβαίωση όσων διαβάσατε παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι ο προοριζόμενος να εκροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ήδη εντόνως κινητικός. Πρόσφατα βρέθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης προκειμένου να εγκαινιάσει ένα μέγα Data center, την περασμένη Παρασκευή ταξίδεψε στη Ρόδο για την προώθηση του προγράμματος «Εξυπνες Πόλεις» με τις εκεί αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις 11 Ιουλίου πρόκειται να μεταβεί για τον ίδιο λόγο στη Θεσσαλονίκη. Μέσω αυτού του προγράμματος και στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προικοδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των ΚΕΠ και την κάλυψη με WiFi όλων των δημόσιων χώρων των δήμων. Ηδη έχουν χαρτογραφηθεί τα όποια κενά και θα επιχειρηθεί η ταχεία κάλυψή τους. Ακόμη ο υπουργός Επικρατείας «τρέχει» το πρόγραμμα ψηφιακής ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης και σκοπεύει εντός του θέρους να διαθέσει στο ευρύ κοινό ειδική εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα ώστε να αποκτήσουν άπαντες ψηφιακή αστυνομική ταυτότητα, ψηφιακό δίπλωμα και ψηφιακό διαβατήριο. Δηλαδή να αποκτήσουν άπαντες τα παραπάνω δημόσια έγγραφα σε ψηφιακή μορφή στα τηλέφωνά τους για χρήση στο εσωτερικό της χώρας. Ακόμη ετοιμάζει το πρόγραμμα «Μίτος», στο οποίο θα καταχωριστούν πάνω από 1.000 διαδικασίες που αφορούν πλήθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Επίσης πέτυχε η Ελλάδα να είναι η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη που θα εγκαταστήσει μοντέρνο υπερυπολογιστή άπειρων δυνατοτήτων. Η εγκατάστασή του έχει ήδη χωροθετηθεί και θα γίνει στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου.

Δέματα στο σπίτι με drones

Επιπροσθέτως πρόκειται να φέρει εντός του Ιουλίου στη Βουλή νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, επιδιώκοντας να είναι η χώρα μας η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα θεσπίσει κανόνες για νέες, ψηφιακού περιεχομένου, υπηρεσίες στο ευρύ κοινό. Μια από τις προβλέψεις του θα είναι και η αεροπορική αποστολή επιστολών και δεμάτων στα σπίτια από τα ΕΛΤΑ με drones. Και ακόμη θα προβλεφθεί ότι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν αποφάσεις μέσω αλγορίθμων και προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης για την τύχη του προσωπικού τους θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν εξαρχής τους εργαζομένους τους ότι χρησιμοποιούν τέτοιους μηχανισμούς αξιολόγησης.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πιερρακάκης συμφώνησε με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης να τοποθετηθούν κάμερες σε όλα τα γήπεδα μπάσκετ ώστε να καταστούν αναμεταδόσιμοι μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών όλοι οι ερασιτεχνικοί αγώνες και να μπορούν οι γονείς να παρακολουθούν ηλεκτρονικά τα ματς που δίνουν τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να εκδοθούν ψηφιακές κάρτες αθλητών. Να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρωτοβουλία ήταν αίτημα της Ομοσπονδίας. Οπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, ο κ. Πιερρακάκης προπονείται δαιμονιωδώς για τα νέα του καθήκοντα, αν και ο ίδιος επιμένει πως τα προαναφερθέντα εμπίπτουν στα τρέχοντα καθήκοντά του και ουδεμία σχέση έχουν με τις εκλογές, επερχόμενες ή μη.

Εύσημα Σολτς προς Τσίπρα για τις Πρέσπες

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, όπου συμμετείχε στην προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με τους ευρωβουλευτές του κόμματός του. Πέραν των άλλων, τους κάλεσε να συμμετάσχουν ενεργά στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση εντασσόμενοι στον σχεδιασμό των εξορμήσεων και των προεκλογικών εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, καθώς και να πυκνώσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους επειδή αυτοί δεν υπόκεινται στους περιορισμούς που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της επίσκεψης Τσίπρα στις Βρυξέλλες ήταν τα εύσημα που έλαβε στη συνεδρίαση του PES από τον Σοσιαλδημοκράτη γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο γερμανός ηγέτης του είπε εμφατικά, υπό το πρίσμα της τρέχουσας ουκρανικής κρίσης, ότι «ευτυχώς που τέσσερα χρόνια πριν, χάρη σε εσένα, Αλέξη, και στον Ζόραν Ζάεφ, ξεπάγωσε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «ήταν μια γεναία πολιτική επιλογή που τότε συνάντησε αντιδράσεις, αλλά σήμερα αναγνωρίζεται από όλους, όπως και η Οστ Πολιτίκ του Βίλι Μπραντ αναγνωρίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία». Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη η επιλογή τού στέρησε, κατ’ ορισμένους, την εξουσία το 2019. Οπως και να έχει, απόντος του κ. Ανδρουλάκη λόγω COVID, απέσπασε εύσημα έστω από τον δοκιμαζόμενο και υποχωρούντα τελευταίως στη Γερμανία Ολαφ Σολτς.

Επειδή πολλοί αγωνιούν για τα ελληνοτουρκικά και τα επαπειλούμενα θερμά επεισόδια, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για την εκτίμηση του αρμοδιότερου όλων, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου (φωτογραφία). Ο ΑΓΕΕΘΑ, όπως σημειώνουν οι συνομιλητές του, διαπιστώνει ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της άκρως επιθετικής ρητορικής των τούρκων πολιτικών επισήμων και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων επί του πεδίου. Κοινώς οι υψηλοί τόνοι δεν συνοδεύονται από πράξεις που θα έθεταν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, με το δάκτυλο στη σκανδάλη δηλαδή. Σύμφωνα με ασφαλείς στρατιωτικές πηγές, πέραν των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων που καταγράφονται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δεν υπάρχει κάτι άλλο ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, για παράδειγμα, είναι πολύ προσεκτικό στις κινήσεις του και στον Εβρο δεν έχει υπάρξει κάτι που να επιτείνει τις ανησυχίες. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στο μέλλον. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τελούν σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης και ετοιμότητας, αξιολογούν όλα τα σενάρια και ασκούνται δεόντως. Επί του παρόντος, ωστόσο, οι ίδιες πηγές επέμειναν ότι επί του πεδίου δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση…