Χαρμόσυνο το γεγονός ότι οι εκδοτικές προσπάθειες της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφων συνεχίζονται με την έκδοση του κινηματογραφικού βιβλίου «ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ» που κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις ΟΞΥ.  Το 344 σελίδων βιβλίων για τον Σκορσέζε ακολουθεί τις μονογραφίες για τους σκηνοθέτες  Αλφρεντ Χίτσκοκ και Στάνλεϊ Κιούμπρικ που η ΠΕΚΚ έχει εκδώσει στην ίδια σειρά ,σε συνεργασία και πάλι με το ΟΞΥ (θα ακολουθήσει ένα βιβλίο για τον Ιταλό μαέστρο του σινεμά, Φεντερίκο Φελίνι).

 

Σε μια εποχή που τα κινηματογραφικά βιβλία τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση τα μέλη της ΠΕΚΚ, παλαιότερα και νεότερα κοιτάζουν με τα κείμενά τους τις ταινίες αυτού του εμβληματικού κινηματογραφιστή, ενός «σισύφειου αναρριχητή του κινηματογράφου ο οποίος με κατακτημένη σχεδόν σε άγουρα χρόνια την κορυφή, μιμήθηκε στην πράξη τα πλάσματα του φακού του, πέφτοντας στα σκοτάδια της αποτυχίας τόσες φορές κι άλλες τόσες εξυψούμενος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Βασίλης Κεχαγιάς.

 

Εκτός από τα αναλυτικά κείμενα για κάθε ταινία του Σκορσέζε, το βιβλίο περιέχει επίσης μια μεγάλη συνέντευξή του στον Νίνο Φένεκ Μικελίδη με τίτλο «Θέλω να πω κάτι που δεν είναι απλώς πολιτικά ορθό», κείμενα για την λειτουργική διάσταση της μουσικής στις γκανγκστερικές ταινίες του (Ιφιγένεια Καλαντζή), καθώς και ένα κείμενο του Δημήτρη Μπάμπα για τα ντοκιμαντέρ του.

 

Η επιμέλεια του «ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ» έγινε από το μέλος της ΠΕΚΚ Κωνσταντίνο Μπλάθρα (που έχει συνθέσει και το προφίλ του δημιουργού), ενώ ανάμεσα στους κριτικούς κινηματογράφου των οποίων κείμενα φιλοξενεί η έκδοση είναι οι Γιάννης Γκακίδης (Ο πληροφοριοδότης), Τάσος Γουδέλης (Καζίνο),  Ρόμπι Εκσιέλ (Ο λύκος της Wall Street), Κωνσταντίνος Καϊμάκης (Τα χρόνια της αθωότητας), Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος (Τα καλά παιδιά), Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος (Ο τελευταίος πειρασμός), Τάσος Ρέτζιος (Οργισμένο είδωλο), Δέσποινα Τριανταφυλλίδου (Κουντούν) και Γιάννης Φραγκούλης (Ιπτάμενος κροίσος). H τιμή του βιβλίου είναι 17,91 ευρώ.

 

Εν τω μεταξύ την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης της ΠΕΚΚ, έλαβαν χώρα και οι αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου Δ.Σ. και εξελεγκτικής επιτροπής. Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πενταμελούς Δ.Σ. ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης έλαβε τις περισσότερους ψήφους ακολουθούμενος από τους Δημοσθένη Ξιφιλίνο, Β. Κεχαγιά, Δημήτρη Κολιοδήμο και Χρήστο Σκυλλάκο.

 

Οι Στράτος Κερσανίδης, Κωνσταντίνος Καρδερίνης και Ανδρέας Κουταλάς ψηφίστηκαν για την εξελεγκτική επιτροπή.