Την επανάληψη των έμμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η είδηση αναπτερώνει τις ελπίδες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων της Βιέννης για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015, γεγονός που σημαίνει πως ο Ευρωπαίος διπλωμάτης πέτυχε τον στόχο του.

Ο κύριος Μπορέλ μετέβη εκτάκτως στην Τεχεράνη την Παρασκευή, για ένα διήμερο κρίσιμων επαφών με την ιρανική ηγεσία και με στόχο να συζητήσει τόσο διμερή θέματα Ευρώπης-Ιράν όσο κυρίως να θέσει το ζήτημα της επανάληψης των διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει από τον Μάρτιο.

Απαραίτητο το ιρανικό αργό 

Η Ευρώπη είναι από τους διεθνείς παίκτες που πιέζει για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας, που θα οδηγούσε σε άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν και άρα σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών ιρανικού αργού σε ένα διάστημα που η διεθνής και κυρίως η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά είναι ιδιαίτερα… στριμωγμένη.

«Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες. Είναι σημαντικό για το Ιράν να διασφαλίσει όλα τα οικονομικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας του 2015» σχολίασε ο Ιρανός υπουργός, κάνοντας λόγο για ένα «μακρά και θετική συνάντηση» με τον κύριο Μπορέλ.

«Αναμένουμε την επανάληψη των συνομιλιών τις επόμενες ημέρες και την άρση του αδιεξόδου. Έχουν περάσει τρεις μήνες και χρειάζεται να επιταχύνουμε τις εργασίες. Είμαι πολύ χαρούμενος με την απόφαση που ελήφθη από την Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον» τόνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αν ΗΠΑ και Ιράν τα… βρουν μεταξύ τους, είναι εύλογο πως θα είναι πολύ πιο εύκολη η επίτευξη συμφωνίας σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Τεχεράνης. Αν και η Ρωσία, που βρίσκεται επίσης στο τραπέζι της Βιέννης, έχει εσχάτως υιοθετήσει πιο σκληρή στάση, θεωρώντας πως η ενεργειακή πίεση που ασκεί στην Δύση θα διαταραχθεί από την ενισχυμένη ροή ιρανικού πετρελαίου.

Μάλιστα, μόλις προ ημερών στην Τεχεράνη βρέθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.