Θα αρχίσω σήμερα από τι Βρυξέλλες, στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «ελπίζω αυτή τη φορά να εισακούσει”. Υπήρξε αρκετό παρασκήνιο σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής και για την προσπάθεια και τις διαβουλεύσεις που έγιναν στη σύνταξη του προσχεδίου συμπερασμάτων, αλλά και για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Μια απόφαση που στήριξε η χώρα μας.

Να ξέρετε επίσης ότι η ελληνική πλευρά εξέφρασε ικανοποίηση για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» προσέθεσε. Το ήρεμο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι, να ξέρετε το ζητούμενο, ώστε να μην υπάρξει πάλι ένταση όπως το 2020 με το OrucReis

***
Η Άγκυρα όμως ακούει;

Ενώ υπήρξε μια μέρα ηρεμίας στο Αιγαίο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, χθες πάλι οι Τούρκοι τον χαβά τους. Έστειλαν δύο οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος μαχητικά και ένα ελικοφόρο δικινητήριο κατασκοπευτικό και ναυτικής συνεργασίας αεροσκάφος (CN-235) το οποία έκανε 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Έστειλαν επίσης δύο σχηματισμούς F-16, ένα UAV και πραγματοποίησαν άλλες 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

***

Γιατί είναι αναγκαίος ο δεύτερος ναύσταθμος στην Κρήτη

Η αρχική ιδέα, έτσι όπως την είχε διατυπώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν να δημιουργηθεί ένας δεύτερος ναύσταθμος, στον οποίο θα σταθμεύουν μόνιμα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Με την αναβάθμιση του στόλου και της προμήθειας νέων, σύγχρονων πολεμικών πλοίων, με την τουρκική παρανομία για το τουρκο-λυβικό μνημόνιο, θεωρήθηκε αναγκαίο να υπάρξει θωράκιση από τη θάλασσα όλου του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και παρουσία του Στόλου σε όλη την Μεσόγειο.

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέθεσε σε αξιωματικό, ειδικευμένο στην δημιουργία ναυστάθμων, να σχεδιάσει τον δεύτερο ναύσταθμο, στον κόλπο της Σούδας με στόχο να αυξήσει την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής αποκάλυψε την αποδέσμευση 190 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, εκ των προϋποθέσεων για τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Π.Ν. Οι εργασίες (όπως είχατε διαβάσει από αυτήν την στήλη είχαν αρχίσει), αλλά αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι τα έργα αυτά έχουν εμμέσως υποστηριχθεί και από τους Αμερικανούς (μέσω πλεονάζοντος υλικού που περίσσευε κατά καιρούς).

Και τρίτος ναύσταθμος στον Βόλο

Ωστόσο στα σχέδια υπάρχει πρόβλεψη και για τρίτο ναύσταθμο, αυτή τη φορά στο Βόλο, για μόνιμο ελλιμενισμό μεταγωγικών πολεμικών πλοίων. Οι εργασίες, μου λένε, άρχισαν και έτσι ο Βόλος εξελίσσεται σε μια σημαντική βάση με τον ναύσταθμο, την αερομεταφερόμενη ταξιαρχία πεζοναυτών, αλλά και με τη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Μια βάση στην οποία σταθμεύουν και αμερικανικά Απάτσι.
.
***
Πάλι ο Ερντογάν στα κατεχόμενα

Στην αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, αποφάσισε και πάλι επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν. Λέω πάλι γιατί την περασμένη χρονιά ήλθε (κουβαλώντας μαζί του σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο) ειδικά για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Εφέτος, πέραν από τις φιέστες στα κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν αναμένεται να βάλει τον θεμέλιο λίθο στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου εκεί που θα κτιστεί το νέο πολυτελέστατο λεγόμενο «Προεδρικό Μέγαρο» και το κτήριο της Βουλής του ψευδοκράτους, τα οποία είχε προαναγγείλει στην τελευταία του επίσκεψη.

***
Ντόρα: Ο Μητσοτάκης δεν θα αφήσει την χώρα ακυβέρνητη

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, έκανε τις εκτιμήσεις της για υποστήριξε ότι: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετρήσει τα πάντα πριν πάρει απόφαση για πρόωρες εκλογές». Δεν μπορεί, είπε, να αφήσει την χώρα ακυβέρνητη με απλή αναλογική και με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, εν μέσω παροξυσμού και παραλογισμού του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν σε βάρος της χώρας μας. Έκανε λόγο και στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. λέγοντας ότι δημιουργεί κλίμα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, όπως o Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, γι’ αυτό ζητά διορισμό υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών τρεις μήνες πριν από τις φερόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Όπως είπε η κυρία Μπακογιάννη, ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα και δεν θα ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα «για να ξανακυβερνήσει ο κ. Τσακαλώτος με τον κ. Βαρουφάκη».

***
Δόθηκε το έσχες, το πόθεν πότε;

Για άλλη μια φορά δόθηκε στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των πολιτικών. Για άλλη μια φορά δεν απαντήθηκε το ζητούμενο, ποιο είναι το πόθεν (μαζί βεβαίως με το έσχες). Για άλλη μια χρονιά έγινε η καταγραφή σε πλούσιους και σε φτωχούς πολιτικούς. Στις δηλώσεις πόθεν έσχες καταγράφονται οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς της …Βουλής, όπου από τη μια καταγράφονται είτε ακίνητα, είτε μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις, είτε ομόλογα και άλλα χρεόγραφα, είτε μεγάλα ή και μικρότερα εισοδήματα από επαγγελματική δραστηριότητα, μισθωτές υπηρεσίες είτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Το πιο παράξενα; Εν συντομία σας λέω ότι ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει θυρίδα στην τράπεζα (από το 2008) και όπως δηλώνει στο πόθεν έσχες χρήσης 2020, φυλάσσει 15 χρυσές λίρες και κοσμήματα από την κληρονομιά του. Ένας άλλος βουλευτής του ΜεΡΑ25 έχει συμμετοχή σε ακίνητα της Μυκόνου (ένα από τα οποία διαθέτει πισίνα 100 τ.μ.). Ακόμα, βουλευτής της ΝΔ έχει στην κατοχή του τρακτέρ, ενώ ένας άλλος βουλευτής της ΝΔ έχει συμμετοχές σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από κληρονομιά. Όσον αφορά τα ακίνητα, τις καταθέσεις σε τράπεζες (εσωτερικού και εξωτερικού), τα εισοδήματα, τα αυτοκίνητα, τις βάρκες και τα άλλα πλωτα μέσα και αυτά περιλαμβάνονται στο πόθεν έσχες των πολιτικών (νυν και πρώην).

***
Καλοκαιρινή προεκλογική, μετά-συνεδριακή πρόβα

Η ΝΔ καταρτίζει κλιμάκια για περιοδείες στελεχών της. Σχεδόν για όλο το καλοκαίρι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ θα περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα (για πολλούς είναι πρόβα για τις προεκλογικές περιοδείες του κόμματος). Σήμερα κιόλας, 24 Ιουνίου κλιμάκιο της ΝΔ με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, τη γενική γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης Ολυμπία Διαμαντοπούλου και τους βουλευτές Λάκη Βασιλειάδη, Γιάννη Μελά και Κατερίνα Μονογυιού. θα βρίσκεται στη Ρόδο. Στις 29 Ιουνίου, ακολουθεί η Αρκαδία με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μπαγινέτα και τους βουλευτές Διονύση Ακτύπη, Άννα Καραμανλή και Φίλιππο Φόρτωμα.

Τα κλιμάκια της ΝΔ στην περιφέρεια θα συνεχισθούν έως τις 13 Ιουλίου, με τους υπουργούς και υφυπουργούς να επισκέπτονται την Αιτωλοακαρνανία, την Ροδόπη (με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα), την Φλώρινα (με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο), την Πιερία ( με τον Θ. Σκυλακάκη), στη Λάρισα (με τον Μάκη Βορίδη), την Καρδίτσα (με τον Γιώργο Γεωργαντά), την Εύβοια (με τον Γιώργο Γεραπετρίτη), στην Χαλκιδική (με τον Κώστα Καραμανλή) καθώς και κλιμάκιο με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

***
Αμφιθέατρο «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Στρασβούργο

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 18:00 ώρα Ελλάδος θα γίνουν τα εγκαίνια του Αμφιθεάτρου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αποδίδεται έτσι η ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση της διεθνούς ακτινοβολίας και της πολιτικής διαδρομής του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και μιας από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Την ανακοίνωση των εγκαινίων έκανε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της δήλωσής του για τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το θάνατο του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν προσωπικό του όραμα και εργάστηκε από το 2018 ώστε να καταστεί πραγματικότητα η επίσημη ονοματοδοσία μιας αίθουσας στο Στρασβούργο, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου».

***
«Greece baby, Greece».

Η Ελληνοκαναδή σεναριογράφος Νία Βαρντάλος ανακοίνωσε με ένα πρωτότυπο τρόπο ότι τα γυρίσματα της ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά 3» («My Big Fat Greek Wedding 3») έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα. Με ένα βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram η Νία Βαρντάλος αναφέρει δύο πράγματα. Πρώτον ότι θέλησε να «διδάξει» στους ακολούθους της την πρώτη ελληνική λέξη που δεν είναι άλλη από το… «σκηνοθέτης», λέγοντας ότι σκηνοθέτης στην ταινία θα είναι η ίδια και δεύτερον ότι το καστ βρίσκεται «στην πανέμορφη Πλάκα της Αθήνας». Και λίγο προτού αποχαιρετήσει λέει χαμογελώντας: «Greece baby. Greece». Το μόνο που γνωρίζουμε, σύμφωνα με την Βαρντάλος, είναι ότι η ταινία θα αποτελέσει φόρο τιμής στον Μάικλ Κόνσταντιν (Γκας Πορτοκάλος) ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2021.