ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ παρουσιάζει

Από αυτή την Κυριακή με Το Βήμα

Βιβλία που ζωντάνεψαν στην οθόνη. Συναρπαστικά βιβλία που έγιναν μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιτυχίες.

Αυτή την εβδομάδα

Τα ψάθινα καπέλα

Η πένα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη σκιαγραφεί την αθηναϊκή κοινωνία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τρεις αδερφές βιώνουν τρία συναρπαστικά καλοκαιριά.

Ερωτας και ρομαντισμός, ρεαλισμός και φαντασία, τρυφερότητα και χιούμορ, ονειροπόληση και νοσταλγία για μια άλλη εποχή.

Είναι κάποιες περίοδοι στη ζωή του κάθε ανθρώπου στις οποίες το περιβάλλον, ο χαρακτήρας αλλά και οι επιθυμίες του αλλάζουν δραματικά. Μια τέτοια περίοδος ήταν και τα τρία αυτά συνεχόμενα καλοκαίρια για τη Μαρία, την Ινφάντα και την Κατερίνα. Το βιβλίο καθώς και το πρώτο από τα τρία καλοκαίρια ξεκινούν όταν η Μαρία είναι είκοσι ετών, η Ινφάντα δεκαοχτώ και η Κατερίνα δεκαέξι. Τρία καλοκαίρια που τα κορίτσια τα βιώνουν διαφορετικά η καθεμιά τους.

Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1946.

H Eποχή, ο Ερωτας, η Αναζήτηση, ο Πόθος

Βρισκόμαστε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, λίγο έξω από τη Κηφισιά. Εκεί, στη μέση του κάμπου με τα περιβόλια, είναι το κτήμα και το σπίτι που έχει φτιάξει ο παππούς των κοριτσιών.

Τρία καλοκαίρια μέσα στο λαμπρό φως της Αττικής, τρεις αδερφές στην άνθησή τους. Η Μαρία, η μεγαλύτερη, αισθησιακή, κοντά στα μυστήρια της φύσης. Η Ινφάντα, φλογερή αλλά συγκρατημένη μπροστά στον έρωτα. Η Κατερίνα, η μικρότερη από τις άλλες δυο αδερφές, διψασμένη για ανεξαρτησία, διαλέγει το όνειρο.

Η Κατερίνα αφηγείται τα τρία αυτά καλοκαίρια με φαντασία, χιούμορ και απέραντη τρυφερότητα, με νεανική χάρη που έχει κιόλας έναν τόνο νοσταλγίας.

Μια μικρογραφία του κόσμου. Αττική, η γη που χάθηκε.

Τα «Ψάθινα καπέλα», είναι ένα ηθογραφικό ανάγνωσμα, που μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, πολύ διαφορετική από τη δική μας.

Η πένα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη μάς περιγράφει τη ζωή της μικρής κοινωνίας των ηρώων της, που είναι μια μικρογραφία του κόσμου. Μαθαίνουμε πώς ζούσε ο κόσμος και κυρίως οι πλούσιες γυναίκες της εποχής. Ζωές μέσα σε «χρυσά κλουβιά» και μέσα στην πολυτέλεια.

Ακόμη, μέσα από τα μάτια και τις περιγραφές της Κατερίνας, γνωρίζουμε μια Αττική, όμορφη γεμάτη περιβόλια, δέντρα και ζώα. Και μέσα σ΄ αυτά τα όμορφα τοπία, παρουσιάζονται οι ζωές των ηρώων που τις επισκέπτεται ο έρωτας. Ενας έρωτας που εκείνη την εποχή είναι σύνηθες να παραμένει κρυφός.

Στο βιβλίο «Τα ψάθινα καπέλα» στηρίχθηκε το σενάριο της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Η μεταφορά του στην τηλεόραση ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη, με σπουδαίες ερμηνείες και σκηνοθεσία.