Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου- Ακάρ και οι Τούρκοι δείχνουν πάλι το πραγματικό τους πρόσωπο αποδεικνύοντας πως οι τελευταίες κινήσεις με τις δηλώσεις από τη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας περί διαύλων που πρέπει να μείνουν ανοικτοί, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά προπέτασμα καπνού. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν μπορεί η ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε ήρεμο καλοκαίρι με την Τουρκία, όπως άλλωστε δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Αυτό το ήρεμο καλοκαίρι επικαλέστηκε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ώστε να μην διακοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Αθήνα: «Άκουσε Χουλουσί, δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση; Θέλω εφέτος να πάω διακοπές», του είπε με τον κ. Ακάρ να χαμογελά (για να τον δείχνουν οι κάμερες), χωρίς όμως να απαντήσει.

Αλλά τι σημασία έχει τι λέει κι αν χαμογελά ο Ακάρ; Σημασία για την Τουρκία έχει τι λέει ο Ερντογάν με τις εμμονές που έχει ο Τούρκος Πρόεδρος για την χώρα μας. Μόλις χθες όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ελληνικών νησιών (η Άγκυρα, όπως γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα θέτει διαρκώς ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους) είπε: «Δεν αστειεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά! Και ωσάν να μην έφθανε αυτό εξαπέλυσε και πάλι προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον επί της ουσίας ανέντιμο: «Έχουμε πει ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους αν δεν υπάρχει ένας τίμιος πολιτικός”. Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα «να προσέχει από εδώ και πέρα». Και όλα αυτά την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε από την Κύπρο τη σημασία να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Τώρα, δεν ξέρω τι θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όταν όλοι οι ηγέτες βρεθούν μαζί στην λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία.

Υπήρξε ωστόσο χθες και μια πληροφορία για «παρενόχληση» μέσω ασυρμάτου του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον Α/ΓΕΑ στον Αγιο Ευστράτιο. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Οι Τούρκοι αποστέλλουν συνήθως μέσου ασυρμάτου ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα, ότι δήθεν «πλησιάζετε τουρκικό εναέριο χώρο». Χρόνια τώρα στέλνουν αυτό το μήνυμα, ουδείς το λαμβάνει το υπόψη και οι πάντες συνεχίζουν την πορεία τους ωσάν να μην συμβαίνει το παραμικρό. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και στους πιλότους του ελικοπτέρου που μετέφεραν τον υφυπουργό Άμυνας. Aπό τον Άγιο Ευστράτιο ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Αδιαπέραστο τείχος οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

***
Δύσκολη Παρασκευή στο Αιγαίο με εικονικές αερομαχίες

Ήταν μια δύσκολη ημέρα στο Αιγαίο η χθεσινή. Δεκαεπτά τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 23 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Και το πιο επικίνδυνο; Σημειώθηκαν τέσσερις εικονικές αερομαχίες (dog fights) στη βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πώς γίνονται οι εικονικές αερομαχίες; Όταν τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίζονται και αντί να αποχωρήσουν παραμένουν να προκαλούν με τα ελληνικά να τα ναχαιτίζουν για άλλη μια φορά.

***

Ένα Embraer δώρο στην Κύπρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης μαζί ανακοίνωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα αεροσκάφος για την μεταφορά των μελών της κυπριακής κυβέρνησης. Πρόκειται για το ένα από τέσσερα συνολικά VIP αεροσκάφη που έχει η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το αρχαιότερο, ένα δικινητήριο Embraer EMB-135LR (32 θέσεων με τετραμελές πλήρωμα), το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του οποίου θα αναλάβει η Λευκωσία.

***
Οι περιπέτειες ενός VIP Jet

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε ποτέ VIP αεροσκάφος και είχαν σημειωθεί κατά καιρούς διάφορες περιπέτειες με επιχειρηματίες ή με Σαουδάραβα μεγιστάνα να παραχωρούν τα ιδιωτικά τους τζετ. Οι Κύπριοι πολιτικοί πολλές φορές ήταν αναγκασμένοι να ταξιδεύουν με αεροπλάνα της γραμμής για να μετάσχουν σε διασκέψεις, συνόδους, επισκέψεις. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσω και τούτα: Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που τα πολιτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τον Πρωθυπουργό μετέφερε και τον Κύπριο Πρόεδρο σε διασκέψεις κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα το συγκεκριμένο αεροσκάφος θέλησε να το πωλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πλάνα και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώνει πως θα το χρησιμοποιούσε για αερομεταφορές ασθενών ή για εκπαίδευση πιλότων. Τίποτα όμως απ΄όλα αυτά δεν έγινε. Επίσης το συγκεκριμένο αεροσκάφος η ελληνική κυβέρνηση το προμηθεύτηκε δωρεάν ως αντιστάθμισμα (offset) για την αγορά (επί εποχής Τσοχατζόπουλου) του ιπτάμενου ραντάρ από την Σουηδία τοποθετημένο σε βραζιλιάνικο όμως αεροσκάφος, τύπου Embraer.

***
Η Κύπρος ευχαριστεί

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου και των Υπουργών: την παραχώρηση, δωρεάν, ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως επίσης και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μία στιγμή που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να μου αποδίδει είτε σε εμένα, είτε σε εσάς- με μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία- άλλα κίνητρα» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

***
Ανταπόδοση για την κυπριακή προσφορά στο Μάτι

Και ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Θέλω να τονίσω και για το ζήτημα της δωρεάς που κάνει η πατρίδα μας, πως είναι μια μικρή ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά την οποία κάνατε για να κλείσουμε τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι».

***
Η απόλυτη ενδυματολογική… ταύτιση Ελλάδας Κύπρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν συνάντησε τον Πρόεδρο της Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της Παρασκευής δεν άφησε ασχολίαστη την ενδυματολογική ταύτιση με τον Νίκο Αναστασιάδη: «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ο απόλυτος συντονισμός μας σήμερα αποτυπώνεται και με την απόλυτη ενδυματολογική μας ευθυγράμμιση. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο…», είπε.

***
Αντετοκούνμπο με αντιρατσιστικά t shirts

Όσοι βρέθηκαν χθες στο αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος» σίγουρα θα εντυπωσιάστηκαν, όχι τόσο με την αποθέωση που έκαναν χίλια και περισσότερα άτομα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όσο με τα αντιρατσιστικά μηνύματα που μεταδίδει με κάθε τρόπο. Εμφανίστηκε με t shirt με νέο μήνυμα υπέρ της ισότητας και κατά κάθε είδους ρατσισμού. Ο σταρ του NBA βρέθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για τα εγκαίνια του νέου του καταστήματος και εμφανίστηκε στην εκδήλωση με t shirt το οποίο έγραφε: «Οι άνδρες με ποιότητα δεν φοβούνται την ισότητα». Απλώς σας θυμίζω ότι προσφάτως είχε ταξιδέψει στη Γαλλία για να παρακολουθήσει τον αδελφό του Κώστα να παίζει με τη Βιλερμπάν και είχε φορέσει ένα μπλουζάκι που έγραφε: «Μηδενική ανοχή στον ρατσισμό, στο σεξισμό, στις διακρίσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες, στην ομοφοβία, στην τρανσφοβία, στη ξενοφοβία ή κάθε μορφή διάκρισης».

***
Συνάντηση ΠτΔ με τον Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα όπου θα έχει συνάντηση με τον Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου Ερρίκο. Επίσης, θα συναντηθεί με τον τέως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και θα επισκεφθεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη η Πρόεδρος θα μεταβεί στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο από 21 έως 25 Ιουνίου 2022, όπου θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović-Burić, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Tiny Kox, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Robert Spano, τον Πρόεδρο του Κογκρέσου Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών Leendert Verdeek και την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović.

***
Βιβλιοθήκη Σταύρου Τσακυράκη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην έναρξη του δικαστικού έτους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα «Ελευθερία της έκφρασης» της βιβλιοθήκης του, εις μνήμην του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη. Τέλος, θα επισκεφθεί το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ.

***
Συγκίνηση στην απονομή παρασήμων

«Είναι μια αναγνώριση του έργου, της αξίας και του ήθους τους, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, που αποτελούν παράδειγμα και μας κάνουν περήφανους», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απονέμοντας παράσημα (τα περισσότερα ανώτερα που μπορεί να προσφέρει η χώρα στους Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Βασίλειο Θεοχαράκη, Επιχειρηματία, Ζωγράφο και Πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου Πανεπιστημίου και στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, Καθηγητή Αρχαιολογίας και Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μιζούρι – Saint Louis των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν 91χρονος επιχειρηματίας Βασίλης Θεοχαράκης είχε συγκινηθεί τόσο πολύ που με τρεμάμενη φωνή είπε: “Όσο κι αν από μικρός προχωρούσα στη ζωή ακολουθώντας μια ορθή πορεία μέχρι σήμερα, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι αυτό θα το παρατηρούσαν οι φίλοι μου και άλλοι εκτός του κύκλου των γνωριμιών μου και ιδιαίτερα την πολιτεία μας, ώστε να μου πει ένα μπράβο ξαφνιάζοντάς με, με το να με τιμήσει με ένα τόσο σημαντικό μεταλλείο. Αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειες και την βαθιά μου αγάπη προς τη χώρα που με γέννησε και που θα συνεχίζω ως το τέλος».

Συγκινημένος ήταν και ο Μαργαρίτης Σχοινάς που είπε: «Δεν υπάρχουν τα σωστά λόγια για αυτή τη στιγμή, είναι μια τιμή που ξεπερνάει τις φιλοδοξίες ενός Έλληνα πολίτη, που πορεύτηκε πάντα με γνώμονα τις ανθρωπιστικές αξίες αλλά και ενός δημοσίου λειτουργού που έκανε τη δουλειά του πάντοτε προς όφελος της κοινωνίας, της δημοκρατίας και του λαού.