Το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξήχθη χθες στην Αθήνα, μόλις δύο μήνες μετά το αντίστοιχο που έλαβε χώρα στο Ριάντ, πιστοποιεί την βούληση των δύο χωρών να αναπτύξουν και να εμβαθύνουν τις διμερείς τους οικονομικές σχέσεις. Ο υπουργός Επενδύσεων Χαλίντ αλ Φαλίχ, οκτώ υφυπουργοί και 59 εκπρόσωποι σαουδαραβικών εταιρειών πραγματοποιούν τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα που ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό των επαφών πρέπει να σημειωθεί και η προσεχής επίσκεψη του πρίγκιπα – διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν -γνωστού με τη σύντμηση MbS- στη χώρα μας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής δύο φορές τη Σαουδική Αραβία.

Χθες το πρωί, πριν την έναρξη του Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε τον Φαλίχ στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. «Γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε σε αυτήν τη σχέση και πόσα περισσότερα πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός στον σαουδάραβα, ο οποίος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «το όραμα που μοιράζεστε εσείς και η αυτού υψηλότητα για τη διασύνδεση Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας σε διάφορα πεδία πλέον υλοποιείται στην πράξη, στο πεδίο».

Τι έγινε στο επιχειρηματικό Φόρουμ
Στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών, των υποδομών της καινοτομίας και της αγροτοδιατροφής, όπου οι δύο πλευρές θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερων συνεργασιών, εστίασε το Φόρουμ.

Την προσωπική του δέσμευση για την προώθηση και εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων εξέφρασε ο κ. Φραγκογιάννης, κάνοντας λόγο για «δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που δεν περιορίζονται στην πολιτική». Ο υφυπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τα τρία ορόσημα των οικονομικών σχέσεων Αθήνας – Ριάντ ενώ δήλωσε ότι οι δύο χώρες «μοιραζόμαστε πολλά κοινά πεδία ενδιαφέροντος. Το ταξίδι συνεχίζεται».

«Ο ουρανός είναι το όριο» για τη συνεργασία των επιχειρήσεων των δύο χωρών δήλωσε ο κ. Φαλίχ, διαπιστώνοντας ευθυγράμμιση του ιδιωτικού τομέα με το πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. «Ποιος θα φανταζόταν ότι κάποιος θα έλεγε ότι η Νότια Ευρώπη και η Ελλάδα ειδικότερα χαράζει τον δρόμο προς τα εμπρός, πολύ προοδευτική, πολύ οραματική, πολύ δυναμική, φιλική προς τις επιχειρήσεις» σχολίασε αναφορικά με το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο της ως γέφυρας.

«Το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) φόρουμ αποτελεί απόδειξη της βούλησής μας για στενή συνεργασία και περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, αλλά και επιβεβαίωση του εύρους της δυναμικής για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας» δήλωσε από τη πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν τη δυνατότητα να καταστούν ένας διασυνδεδεμένος ψηφιακός κόμβος για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η υλοποίηση των συμφωνιών και των projects που έχουν οι δύο χώρες «είναι υποδειγματικό και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες αποστολές». Στο Φόρουμ, μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Υπενθυμίζεται ότι στο επιχειρηματικό Φόρουμ του περασμένου Μαρτίου είχαν συνομολογηθεί πέντε σημαντικές συμφωνίες (απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, συμφωνία των Ελληνικών Πετρελαίων – Aramco κλπ) μεταξύ των οποίων η «καλωδιακή» ένωση των δύο χωρών. Το καλώδιο broadband, το οποίο αφορά τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά δεδομένων, θα ξεκινά από τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα. Αθήνα και Ριάντ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το έργο.

Σειρά επιχειρηματικών επαφών
Μετά την ολοκλήρωση του Φόρουμ, ακολούθησαν επαφές μεταξύ εκπροσώπων των σαουδαραβικών εταιριών και των εκπροσώπων περίπου 100 ελληνικών εταιριών. Ιδιαίτερη… κίνηση καταγράφηκε στο τραπέζι που καθόντουσαν οι εκπρόσωποι της Aramco, της κολοσσιαίας σαουδαραβικής δημόσιας εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πέραν των υπαρχουσών συνεργασιών της με ελληνικές εταιρίες, η Aramco εξετάζει τόσο την επέκταση ορισμένων εξ’ αυτών όσο και τη δημιουργία νέων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι ιθύνοντες της εταιρείας αναμένεται να επισκεφθούν εκ νέου την Ελλάδα πριν την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου για να οριστικοποιήσουν νέες συμφωνίες.

Μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις είχαν και τα στελέχη της Saudi Arabian Military Industries (SAMI). Μάλιστα, φάνηκε η σημασία που αποδίδουν στον χώρο του διαστήματος (space), τομέα που αρκετές ελληνικές start ups διακρίνονται. Αρκετοί, πάντως, ήταν οι Έλληνες επιχειρηματίες που έλεγαν ότι για να προχωρήσουν οι συμφωνίες με τους Σαουδάραβες χρειάζεται μεγάλη ώθηση και συνεχείς επαφές, καθώς η κουλτούρα στη συγκεκριμένη χώρα είναι πιο… χαλαρή.