Και ύστερα ήρθε (και) η ευλογιά των πιθήκων. Με την πανδημία του SARS-CoV-2 να είναι ακόμη εδώ, η καινούργια (για τον πληθυσμό του δυτικού κόσμου, αφού στην Αφρική ενδημεί) ιογενής απειλή της ευλογιάς των πιθήκων που μονοπωλεί τις ειδήσεις αλλά και τις συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες μοιάζει με το «κερασάκι στην (πικρή) τούρτα» των τελευταίων δύσκολων ετών.

Θεωρίες πολλές, αλλά επιστημονικά συμπεράσματα ακόμη λίγα. Το σίγουρο είναι ότι ο ιός αυτός δίνει για πρώτη φορά ασυνήθιστο «παρών» με δεκάδες μέχρι στιγμής κρούσματα σε διαφορετικές χώρες τεσσάρων ηπείρων ταυτοχρόνως γεννώντας πλείστα ερωτήματα στον καθέναν μας: Γιατί έγινε τώρα αυτό το ξέσπασμα; Μπορεί να μετατραπεί σε νέα πανδημία; Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί εύκολα; Είναι μια νόσος επικίνδυνη για τη ζωή; (η είδηση ότι ένα παιδί με ευλογιά των πιθήκων νοσηλεύεται στη Βρετανία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι επόμενο να γεννά φόβους). Υπάρχουν τρόποι περιορισμού της; Υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες εναντίον της;

Τα δύο και πλέον πανδημικά έτη μάς έχουν ήδη διδάξει ότι στις εξελισσόμενες κρίσεις δημόσιας υγείας τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το ΒΗΜΑ-Science αναζήτησε τις περισσότερες δυνατές και έγκυρες απαντήσεις από έναν καθ’ ύλην αρμόδιο να τις δώσει, τον καθηγητή Επιδημιολογίας Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (London School of Hygiene and Tropical Medicine, LSHTM) και κορυφαίο σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ευλογιά των πιθήκων, ο οποίος μάλιστα προήδρευσε στην τελευταία συνάντηση του ΠΟΥ επί του θέματος, δρα Ντέιβιντ Χέιμαν. Ο καθηγητής Χέιμαν ζήτησε εγρήγορση από την παγκόσμια κοινότητα καθώς, όπως είπε, «κάθε νέο παθογόνο που εξαπλώνεται στον πληθυσμό προκαλεί ανησυχία» αλλά έσπευσε να τονίσει ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ένας πολύ διαφορετικός ιός από τον SARS-CoV-2. «Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι COVID-19» ήταν η σαφής δήλωσή του.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»