Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν για πρώτη φορά οδηγίες σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων για εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, μετά το ξέσπασμα κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP), οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του CDC για τα εμβόλια, εξέδωσε τη σύσταση την Παρασκευή και θα περιλαμβάνει εργαζόμενους σε εργαστήρια που ερευνούν τους «ορθοποξικούς» ιούς, άτομα που εργάζονται σε περιβάλλοντα εργαστηριακών δοκιμών και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης που θεραπεύει ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Το εμβόλιο JYNNEOS είναι προσαρμοσμένο τόσο για την απλή ευλογιά όσο και για την ευλογιά των πιθήκων – όπως και πολλά άλλα φάρμακα της ευλογιάς πιστεύεται επίσης ότι είναι αποτελεσματικά κατά του σπάνιου ιού.

Η οδηγία αυτή έρχεται ενώ οι ΗΠΑ  ερευνούν άλλο ένα ύποπτο κρούσμα του ιού, με έναν άνδρα στο Κολοράντο να έχει ύποπτη μόλυνση μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι στον Καναδά. Αυτή την στιγμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 9.