Οσες ενστάσεις και αν έχει κανείς για τον θεσμό της βασιλείας, δεν μπορεί παρά να συγκινείται (ή να οδηγείται σε φιλοσοφικούς στοχασμούς) βλέποντας τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εύθραυστη πλέον στα 96 της χρόνια, να προσπαθεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της. Την περασμένη Τρίτη η γηραιά μονάρχης έκανε μια επίσκεψη-έκπληξη στον σταθμό του Πάντινγκτον στο Λονδίνο προκειμένου να δει την ολοκληρωμένη πια νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα φέρει το όνομά της: Elizabeth line.

Το μεγάλο εγχείρημα του οργανισμού Crossrail, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τομή στις δημόσιες συγκοινωνίες της βρετανικής πρωτεύουσας, είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να λειτουργεί για το κοινό στις 24 Μαΐου. Συνοδευόμενη από τον νεότερο γιο της, πρίγκιπα Εδουάρδο, κόμη του Ουέσεξ, και ντυμένη σε έντονο κίτρινο, αφίχθη λίγο μετά τις 11.30 π.μ. περπατώντας πολύ προσεκτικά, χρησιμοποιώντας ένα μπαστούνι. Φαινόταν εύθυμη. Ηταν μάλιστα η πρώτη φορά που έδωσε το «παρών» πέραν των ορίων της περιοχής του Ουίνδσορ από τότε που παρέστη στο μνημόσυνο του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου, στο Αββαείο του Γουέστμινστερ πριν από περίπου δύο μήνες.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος γράφει για αυτή τη σημαδιακή χρονιά που δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για τη βρετανική βασιλική οικογένεια, για το πλατινένιο ιωβηλαίο της Ελισάβετ, το οποίο αποτελεί ένα εντυπωσιακό, πραγματικό ιστορικό ορόσημο, τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα της, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους εικάζεται ότι δεν έχει παραδώσει ακόμη τον θρόνο στον πρωτότοκο γιο της, Κάρολο.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»