Πάντα σας άρεσαν οι ταινίες με τις οικογένειες Ροβινσώνων που ναυαγούσαν σε μικρούς, τροπικούς παραδείσους και έστηναν εκεί μια νέα ζωή; Που έχτιζαν δεντρόσπιτα, επιβίωναν τρώγοντας καρύδες και ανανάδες και ψαρεύοντας και που τα απογεύματα κάθονταν στην παραλία και απολάμβαναν τα ηλιοβασιλέματα, μακριά από τις εντάσεις των πόλεων και τα αγριεμένα πλήθη; Σε ένα τέτοιο, εντελώς απομονωμένο αλλά και αποστομωτικά όμορφο μέρος θα ταξιδέψουμε ή, μάλλον, θα σταματήσουμε για λίγο σήμερα. Σε ένα μέρος που μοιάζει να βγαίνει από παραμύθι, μόνο που το εν λόγω παραμύθι αφορά λίγους. Εκείνους που μπορούν να το πληρώσουν. Γιατί για να ζήσετε ως σύγχρονοι Ροβινσώνες στο Gladden Island, απολαμβάνοντας – εννοείται – ανέσεις που οι Ροβινσώνες των μυθιστορημάτων που έχετε διαβάσει δεν έβλεπαν ούτε καν στα όνειρά τους, θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη: Κάθε διανυκτέρευση στη μοναδική βίλα που έχει χτιστεί στο μικροσκοπικό νησί στοιχίζει περί τις 3.700 ευρώ για τα δύο άτομα. Και το πιο… οικονομικό πακέτο διακοπών ξεκινά από τις τέσσερις διανυκτερεύσεις. Οπότε με το «καλημέρα σας» πρέπει να καταβάλετε 14.800 ευρώ. Οσοι δεν τα έχουμε θα θαυμάσουμε τη βίλα από μακριά, θα βρέξουμε για λίγο τα πόδια μας στη γαλαζοπράσινη θάλασσα που την περιβάλλει και θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς άλλες, πιο τουριστικές αλλά και πιο οικονομικές γωνιές μιας χώρας πολύ μακρινής αλλά και πολύ ενδιαφέρουσας. Σήμερα λοιπόν ταξιδεύουμε στο Μπελίζ.

Παράδεισοι τσέπης

Μικρό μαργαριτάρι μέσα στον απέραντο ωκεανό, το Gladden Island είναι ένα μόνο από τα περίπου 450 νησιά και νησίδες του Μπελίζ, της μικρής χώρας που βρίσκεται την Κεντρική Αμερική, συνορεύει με τη Γουατεμάλα και με το Μεξικό και βρέχεται από την Καραϊβική. Ιδιοκτήτης του είναι ο καναδός εκατομμυριούχος, τηλεοπτικός παρουσιαστής, παραγωγός και ιδρυτής της Private Islands Inc. Κρις Κρόλοου, στον οποίο ανήκουν και άλλα μικρά νησιά που λειτουργούν ως τουριστικά θέρετρα για λίγους. Μια λευκή παραλία, μερικές συστάδες δέντρων για την απαραίτητη σκιά και μια χτισμένη σε μοντέρνα γραμμή υπερπολυτελής βίλα στην οποία μπορούν να φιλοξενηθούν το πολύ τέσσερα άτομα, αυτά παρέχει όλα κι όλα το νησί Gladden. Δηλαδή απομόνωση, αποτοξίνωση από τις εντάσεις αλλά και βασιλική περιποίηση από το προσωπικό της βίλας που βρίσκεται 24 ώρες την ημέρα στη διάθεση των επισκεπτών. Το οποίο προσωπικό κατοικεί σε ένα χωριστό οίκημα στο μικρό νησί που απέχει δύο λεπτά με το σκάφος από το Gladden. Κοντά στις ακτές του Μπελίζ, σχεδόν απέναντι από τη (δημοφιλή στους τουρίστες) χερσόνησο Placencia, βρίσκεται ένα ακόμα νησί-θέρετρο που ανήκει στον Κρόλοου. Πρόκειται για το Kanu. Πάνω του είναι χτισμένες πέντε υπέροχες βίλες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 10 ενηλίκους και περισσότερα από 10 παιδιά. Και εδώ η διαμονή στοιχίζει πολλές χιλιάδες ευρώ. Το Cayo Espanto είναι ένα ακόμα ιδιωτικό νησί που υποδέχεται τουρίστες. Και αυτό διαθέτει υπερπολυτελείς βίλες χτισμένες με ξύλο, μπροστά σε υπέροχες παραλίες και μέσα στο πράσινο, σε αρκετά υψηλές τιμές. Κοστίζει ακριβά ο παράδεισος!

Για τη δική σας ασφάλεια

Ομως Μπελίζ δεν είναι μόνο τα νησιά. Η χώρα που παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Βρετανική Ονδούρα και απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1981 έχει πολλές ακόμα ομορφιές να χαρίσει στον επισκέπτη της και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Μόνο προσοχή! Στις μη τουριστικές περιοχές οι δείκτες της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας είναι υψηλοί, οπότε είναι καλύτερο να τις αποφεύγετε. Τα μέρη με την τουριστική ανάπτυξη (δηλαδή οι πανέμορφες ακτές της Καραϊβικής και τα εθνικά και τα αρχαιολογικά πάρκα στην ενδοχώρα) είναι πολύ πιο ασφαλή. Ομως και εκεί, όπως και σε όλα τα φτωχά μέρη της υφηλίου, πρέπει να δείχνετε ξεχωριστή προσοχή. Κυρίως να μην κυκλοφορείτε ακριβά ντυμένοι, φορώντας κοσμήματα, επώνυμα ρολόγια και έχοντας πάνω σας πολλά χρήματα.

Αξιοθέατα της φύσης και της Ιστορίας

Τι μπορεί όμως να κάνει ο επισκέπτης της μακρινής αυτής χώρας; Να καταδυθεί στους κοραλλιογενείς υφάλους της και να θαυμάσει το πλούσιο οικοσύστημά τους και τα εξωπραγματικά χρώματα των κοραλλιών της. Εκεί, στην πεντακάθαρη και διάφανη θάλασσα, συγκεκριμένα στην ατόλη Lighthouse, βρίσκεται η Μεγάλη Μπλε Τρύπα, ένα υποθαλάσσιο βάραθρο διαμέτρου 300 μ. και βάθους 125 μ. Εγινε διάσημη από τον Ζακ-Ιβ Κουστό που καταδύθηκε σε αυτή, ενώ σε μια σχετικά πρόσφατη καταδυτική αποστολή συμμετείχε και ο περιπετειώδης δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον. Από τα νησιά του Μπελίζ, τα Ambergris Caye, Tobacco Caye, Silk Caye, Laughing Bird Caye (που προστατεύεται από την UNESCO), St George’s Caye και Caulker Caye είναι τα πιο τουριστικά, ενώ πολύ κόσμο συγκεντρώνει και η ηλιόλουστη χερσόνησος της Placencia. Το Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary είναι ένα τροπικό δάσος-καταφύγιο άγριας ζωής όπου ζουν, μεταξύ άλλων, πούμα, τζάγκουαρ, μυρμηγκοφάγοι, μαϊμούδες, πτηνά τουκάν και πολλά ερπετά. Στα πανέμορφα μονοπάτια του πραγματοποιούνται οργανωμένες (και ασφαλείς) ξεναγήσεις. Μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας είναι το Chiquibul, με έκταση 1.073 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέσα στην πυκνή ζούγκλα του κρύβονται εντυπωσιακά κτίρια των Μάγια. Τα Lamanai και Xunantunich είναι δύο ακόμα αρχαιολογικοί χώροι γεμάτοι μνήμες από τους πολιτισμούς που χάθηκαν, ενώ το Caracol θεωρείται ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της χώρας. Περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την Πόλη του Μπελίζ βρίσκεται και το Altun Ha, ένας ακόμα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος σε μια περιοχή που έχει να επιδείξει εξαιρετικά πλούσια ιστορία. Η Πόλη του Μπελίζ, πρωτεύουσα ως το 1970, σήμερα είναι ένα πολυσύχναστο λιμάνι που υποδέχεται εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια. Τα βικτωριανά σπίτια της, το Μουσείο του Μπελίζ (που στεγάζεται σε μια φυλακή) και ο ζωολογικός της κήπος θεωρούνται τα μεγαλύτερα αξιοθέατά της. Φημισμένη είναι και η Belize City Swing Bridge, η κινητή γέφυρα που χτίστηκε το 1923 και που είναι μία από τις ελάχιστες χειροκίνητες κινητές γέφυρες που λειτουργούν σήμερα σε όλον τον κόσμο. Σημερινή πρωτεύουσα της χώρας, μετά την καταστροφή της Πόλης του Μπελίζ από τον τυφώνα «Χάτι», είναι το Μπελμοπάν, πολύ κοντά στο οποίο βρίσκεται το St Herman’s Blue Hole National Park, γνωστό για τα σπήλαια και για τις λίμνες του.

Η φύση έχει στήσει οργιαστική γιορτή στο Μπελίζ, από τα παραθαλάσσια μέρη με τις αμμουδερές παραλίες και τα κοράλλια ως το εσωτερικό της χώρας με τις πυκνές ζούγκλες, τα σπήλαια και τους καταρράκτες. Πάνω από τις κορυφές των δέντρων οι κορυφές των πυραμίδων των Μάγια θυμίζουν τη λαμπρή ιστορία της μικρής αυτής χώρας της Κεντρικής Αμερικής. Ιστορία πλούσια, η οποία κάνει το αναπτυσσόμενο Μπελίζ ακόμα πιο θελκτικό τουριστικό προορισμό. Το ταξίδι από την Ελλάδα είναι πολύ μακρύ και κοστίζει ακριβά. Είτε όμως έχει ως προορισμό (για τους λίγους) κάποιο από τα ιδιωτικά νησιά-θέρετρα με τις υπερπολυτελείς βίλες είτε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πάρκα της ενδοχώρας, είναι ένα ταξίδι που θα γίνει μία φορά στη ζωή μας, για να μας αποκαλύψει έναν κόσμο που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Και αυτό του δίνει ξεχωριστή αξία.