Η Βαλεντίνα Γαλάτοβα είναι η πρώτη ρωσίδα στρατιώτης που χάνει τη ζωή της στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο θάνατος της έγινε γνωστός χθες, ωστόσο η κοπέλα είχε πεθάνει από τα μέσα Απριλίου από έκρηξη όλμου κατά τη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού Ρώσων από Ουκρανούς.

Γεννήθηκε πριν από 27 χρόνια στη Σιβηρία και το 1994 μετακόμισε με την οικογένεια της στο Βορονέζ που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία. Εκεί μεγάλωσε και πήγε σχολείο.

Πέρασε στο πανεπιστήμιο του Ντόνετσκ και πήρε το πτυχίο της πριν από 8 μήνες, στην Ψυχολογία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος η Βαλεντίνα αν και μητέρα ενός 8χρονου παιδιού, εντάχθηκε εθελοντικά στις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών.

Από την πρώτη μέρα πολεμούσε στο μέτωπο ως γιατρός ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η μονάδα της είχε εμπλακεί και σε μάχες. Μάλιστα η μονάδα της συμμετείχε και στον αποκλεισμό της Μαριούπολης.

Και ο σύζυγος της νεκρός

Το 8χρονο παιδί της Βαλεντίνα, είναι πλέον ορφανό όχι μόνο από μητέρα, αλλά και από πατέρα. Αφού και ο σύζυγος της Βαλεντίνα σκοτώθηκε και εκείνος σε μια μάχη κατά τη διάρκεια εκτέλεσης μιας μυστικής αποστολής. Ήταν και εκείνος μέλος των φιλορώσων αυτονομιστών.


Ο γιος της Βαλεντίνα πλέον είναι ορφανός. Είναι μόλις 8 ετών. Οι ρώσοι τον απομάκρυναν από τις φλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και τον έστειλαν να ζήσει στο Βορονέζ μαζί με τη γιαγιά του – τη μαμά της Βαλεντίνας – η οποία θα τον μεγαλώσει.

Αυτή τη στιγμή στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν 41 χιλιάδες γυναίκες σε κάθε ειδικότητα. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της χώρας, οι ρωσίδες στρατιώτες απαγορεύεται να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Από την άλλη στον Ουκρανικό στρατό το ποσοστό των γυναικών που υπηρετούν αγγίζει το 15% κάτι που σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες όχι μόνο δεν είναι στα μετόπισθεν αλλά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.