Μέχρι να βελτιωθούν οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τη Ρωσία θα πρέπει να ελπίζουμε στο έλεος των γειτόνων μας, ιδιαίτερα της Ελλάδας που διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία και μπορεί να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας, σημειώνει η ιστοσελίδα vecer.press της Βόρειας Μακεδονίας (φωτογραφία, επάνω από τη vecer.press).

Θα πληρώσει σε ρούβλια

Η Ελλάδα θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια και θα βοηθήσει τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία εφ’ όσον δεν το απαγορεύσει η Ρωσία, προστίθεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα.

Και τονίζεται ότι οι αρχές καθησυχάζουν και διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν υπάρχει φυσικό αέριο και εναλλακτικές λύσεις εάν η Ρωσία αποφασίσει να απαγορεύσει την εξαγωγή του στη χώρα.

Η ρωσική Gazprom αποφάσισε να διακόψει το φυσικό αέριο στη Βουλγαρία πριν δύο ημέρες επειδή το κράτος αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι προς το παρόν υπάρχει αέριο, αλλά σε περίπτωση διακοπής θα πρέπει να ελπίζουμε σε βοήθεια από τους γείτονες, επισημαίνει η vecer.press.

Προκαλεί, ωστόσο, ανησυχία το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν εγγυάται την αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία.


Το δημοσίευμα της vecer.press με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα μας σώσει και θα μας παραδώσει αέριο μόνο αν δεν το απαγορεύσει η Ρωσία»

«Δεν θα έχουμε πρόβλημα με το φυσικό αέριο, γιατί η Ελλάδα διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν η Ρωσία δεν το απαγορεύσει, η Ελλάδα μπορεί να προμηθευτεί και να παραδώσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία» δηλώνει ο ειδικός στον τομέα της ενέργειας Γκιόργκι Μανάσκοφ, στην vecer.press.

«Η Ελλάδα μπορεί»

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η συμφωνία μπορεί να ορίζει πως δεν πρέπει να προμηθεύει αέριο σε “εχθρικές χώρες”, οπότε δεν θα μπορούμε να λάβουμε ρωσικό αέριο. Αλλά η Ελλάδα μπορεί, αν θέλει, να αγοράσει φυσικό αέριο από την Κύπρο ή το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι πιο ακριβό και θα κοστίσει περισσότερο στους Βούλγαρους, και έμμεσα σε πολίτες και εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία για να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμη παροχή φυσικού αερίου.

«Η χώρα, αυτή τη στιγμή εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό αέριο, επειδή υπάρχει μόνο μία διασύνδεση, αφού το σύστημα αγωγών μας συνδέεται με τον βουλγαρικό μέσω του οποίου μεταφέρεται επί του παρόντος αέριο μόνο από τη Ρωσία» επισημαίνει.

Ομως η κατάσταση είναι πολύπλοκη και δεν είναι γνωστό τι απόφαση μπορεί να ληφθεί τις επόμενες μέρες. Οι αρχές λένε ότι είναι έτοιμες και έχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις σε κάθε απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί.

Ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την παράδοση του φυσικού αερίου και ότι από την πλευρά μας έχουν τακτοποιηθεί όλες οι υποχρεώσεις.

Από τον αγωγό TAP

«Δεν πρέπει να το κάνει αυτό (σ.σ. εννοεί η Βουλγαρία), σύμφωνα με τη σύμβαση και τις δυνατότητες του αγωγού. Εχουμε ποσότητες που προσδιορίζονται για τις ανάγκες της χώρας και πρέπει να λειτουργήσει το δίκτυο μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία, η παράδοση θα πρέπει να γίνεται συνεχώς και τακτικά», είπε ο Μπεκτέσι.

Τόνισε ότι οι διασυνοριακές ποσότητες στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία δεσμεύονται έως το 2030 από την «Gazprom».

Σε περίπτωση που η συμφωνία μεταξύ της «Bugartransgaz» και της «Gazprom» τερματιστεί στο τμήμα των διασυνοριακών ποσοτήτων που δεσμεύονται στη διασύνδεσή μας με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, τότε μπορούμε ελεύθερα να εισάγουμε φυσικό αέριο μέσω της γραμμής διασύνδεσης που η Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει με τη Δημοκρατία της Ελλάδας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό TAP και προμηθεύεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Κονσταντίν Ντιμιτρόφ, εάν οι εταιρείες της ΠΓΔΜ βρουν τρόπο να συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρωσικά ρούβλια μέσω διαφόρων καναλιών, η προμήθεια θα είναι αδιάκοπη. Διαφορετικά, θα υπάρξουν προβλήματα.

Και οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου της Ευρώπης ετοιμάζονται να συμφωνήσουν στο αίτημα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Μεγάλοι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprombank στην Ελβετία προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Αυτός ο όμιλος περιλαμβάνει τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου – τη γερμανική «Uniper» και την αυστριακή OMV.

Πηγή: vecer.press, echedoros-a.gr