Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η Ευρώπη.

Μάλιστα, η «αιμοδοσία» των ευρωπαϊκών κρατών με το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την πλήρη εξάρτηση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε μία «απότομη αφύπνιση» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, η Φινλανδία, που εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εισάγει το 94% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Λετονία το 93% – δηλαδή, στις χώρες αυτές υπάρχει ρωσικό μονοπώλιο.

Η Τσεχία εισάγει το 80% από τη Ρωσία, η Βουλγαρία το 77% του φυσικού αερίου και, τώρα, αντιμετωπίζει το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα.

Η Αυστρία εισάγει το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία κάλυπτε το 49% των αναγκών της σε φυσικό αέριο (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το 35%), η Ιταλία το 46%, η Πολωνία το 40% και η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνική ενέργεια, εισάγει μόνο το 29%.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι θα χρειαστούν μήνες, τουλάχιστον, για να περιοριστεί ουσιαστικά η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στo μεταξύ, στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα αναφορικά με τον ενεργειακό πόλεμο Ευρώπης – Ρωσίας, καθώς σε τρία εικοσιτετράωρα (30/4) πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom.

Η επίσημη γερμανική θέση, μέχρι στιγμής, είναι ότι το συμβόλαιο θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.