Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Πέμπτη τη Σαουδική Αραβία, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές από την Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ριάντ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες ύστερα από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κατηγορήσει κορυφαίους αξιωματούχους της σαουδαραβικής κυβέρνησης, ακόμη και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, για εμπλοκή στον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου και για παρεμπόδιση της έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τα σχόλια της Άγκυρας εκείνη την περίοδο, τα οποία ήρθαν εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, προκάλεσαν ένα ανεπίσημο μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας στα τουρκικά προϊόντα. Έκτοτε, η Άγκυρα υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους κι έφθασε στο σημείο να υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν «αγκάθια» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία καταβάλλει από το 2020 προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Έχει προσεγγίσει χώρες του Κόλπου αναζητώντας οικονομική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που «καλπάζει» και τη μεγάλη άνοδο των τιμών στην ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τον προηγούμενο μήνα, το Ριάντ ζήτησε από την Άγκυρα να παραπέμψει την δικαστική έρευνα για τον φόνο του Κασόγκι στις σαουδαραβικές αρχές, αίτημα που αποδέχθηκε στις 7 Απριλίου η τουρκική δικαιοσύνη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ