Προετοιμασία 1 ώρα Μαγείρεμα 25′ Ψήσιμο 1 ώρα

 ΥΛΙΚΑ (για 12 τζιγεροσαρμάδες)

1 συκωταριά αρνίσια

1 φύλλο δάφνη

50 ml ελαιόλαδο

10 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κρεμμύδι ξερό

300 ml νερό

100 γραμ. ρύζι Καρολίνα

½ φλ. άνηθος ψιλοκομμένος

½  φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ φλ. δυόσμος ψιλοκομμένος

1 αβγό

2  μπόλιες αρνίσιες

3 μέτριες πατάτες

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 αβγά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε το ξίδι και ένα φύλλο δάφνης. Μπλανσάρουμε τη συκωταριά για 5 λεπτά (τη βυθίζουμε δηλαδή για 5 λεπτά σε βραστό νερό), τη βγάζουμε από την κατσαρόλα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει λίγο και μπορούμε να την πιάσουμε, την κόβουμε σε κυβάκια του ενός εκατοστού.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και στη συνέχεια τη συκωταριά. Μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε 300 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και όλα τα μυρωδικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αβγό ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθεί λόγω της θερμοκρασίας.

Βουτάμε την μπόλια σε ζεστό νερό και την απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας όσο προσεκτικά μπορούμε για να μη σκιστεί.

Παίρνουμε μια κουτάλα μετρίου μεγέθους και τη λαδώνουμε στο εσωτερικό της. Κόβουμε την μπόλια σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 10 εκατοστών. Βάζουμε ένα κομμάτι μπόλιας μέσα στην κουτάλα, γεμίζουμε με τη γέμιση και κλείνουμε με την μπόλια που εξέχει, σφίγγοντας καλά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια της μπόλιας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.

Στρώνουμε τους σαρμάδες σε ένα ταψί αφήνοντας κενά ανάμεσά τους. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε ανάμεσα στους σαρμάδες.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30′.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 25′ να ψηθούν οι πατάτες.

Σάλτσα: Σε μια μπασίνα βάζουμε το γιαούρτι με τα αβγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από το ταψί και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τους σαρμάδες με το μείγμα γιαουρτιού με τα αβγά και ψήνουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου ένα τέταρτο και σερβίρουμε.