Συνεχίζεται το «θρίλερ» γύρω από τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva, καθώς ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί εάν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης όπως ισχυρίζονται οι Ουκρανοί ή οφείλονταν σε κάποιο πρόβλημα λειτουργίας που οι Ρώσοι λένε ότι ερευνούν. Την ίδια στιγμή αγωνία υπάρχει για την τύχη του πληρώματος καθώς φαίνεται πως συγγενείς των ναυτών πραγματοποίησαν τελετή στη μνήμη τους, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας έλεγε πως όλοι έχουν διασωθεί.

Οι εικόνες από τον Δορυφόρο Sentinel 1 που δείχνουν το ρωσικό πλοίο να φλέγεται, αμέσως μετά την έκρηξη ίσως δώσουν νέα στοιχεία για την αιτία της πυρκαγιάς.

Οι εικόνες από τον Δορυφόρο

Οι δορυφορικές εικόνες από το ραντάρ της βόρειας Μαύρης Θάλασσας, στις 13 Απριλίου, φαίνεται να εντοπίζουν το πολεμικό πλοίο Moskva, το οποίο η Ουκρανία υποστήριξε ότι χτυπήθηκε από δύο πυραύλους κρουζ Neptune, που εκτοξεύτηκαν από σιλό κοντά στο λιμάνι της Οδησσού. Άλλα σκάφη φαίνονται επίσης να βρίσκονται στο σημείο, πιθανότατα είναι τα πλοία διάσωσης, σύμφωνα με το Naval News.

Το σύστημα ραντάρ του δορυφόρου Sentinel διαθέτει την ικανότητα να «βλέπει» μέσα από τα σύννεφα και να καταγράφει εικόνες με χαρακτηριστική ακρίβεια. Ο δορυφόρος που τράβηξε την εικόνα, πέρασε πάνω από την περιοχή γύρω στις 18:30 τοπική ώρα την Τετάρτη, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι συντεταγμένες που εντόπισε το πλοίο ήταν 45°10’43,39″Β, 30°55’30,54″Α – μια θέση που βρίσκεται ανατολικά του Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα, 80 ναυτικά μίλια από την Οδησσό και 50 ναυτικά μίλια από το πλησιέστερο τμήμα της ουκρανικής ακτογραμμής.

«Με βάση την ανάλυση πολλών ανθρώπων, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δείχνει τις τελευταίες ώρες της ναυαρχίδας Moskva», ανέφερε το Naval News. Πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ουκρανίας ότι έπληξε το σκάφος με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Neptune είναι πιθανός, λόγω του ότι το Moskva βρισκόταν εντός της εμβέλειάς τους.

Η ανάλυση της δορυφορικής εικόνας εντόπισε επίσης και άλλα σκάφη γύρω από τη ρωσική ναυαρχίδα, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία ξεκίνησε μια αποστολή διάσωσης για να σώσει το πλήρωμα του πλοίου.

Η Ρωσία δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία πληροφορία για τις απώλειές της, το Κίεβο ωστόσο ισχυρίστηκε ότι όλο το πλήρωμα σκοτώθηκε από την επίθεση στο πλοίο.

Αναφέρθηκε δε, ότι η αποστολή διάσωσης του Κρεμλίνου απέτυχε λόγω της καταιγίδας που έπληττε την περιοχή εκείνη την ώρα.