Την ιδέα της δημιουργίας ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας συζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής θωράκισης, όχι μόνο των κρατών τους, αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Την πληροφορία μετάφερε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι δύο άντρες συζήτησαν το θέμα σε συνάντηση τους στη Ρώμη, αλλά και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο σύστημα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, διαθέτοντας τον υψηλότερο αριθμό τερματικών σταθμών LNG.

Όμως, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει τρόπο να μεταφέρει γρήγορα το φυσικό αέριο προς την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη μεταφορά και από τα Πυρηναία να καθυστερεί εντείνοντας το πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Με τα νέα δεδομένα, λοιπόν, που δημιουργεί ο πόλεμος και ο στρατηγικός στόχος της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι μεσογειακές χώρες μπορούν να παίξουν στρατηγικό ρόλο.

Σημαντικά hubs αερίου

Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως «οι νότιες χώρες της Μεσογείου συνειδητοποιούν τώρα πως μπορούν να εξελιχτούν σε πολύ σημαντικά hubs αερίου, όπως και υδρογόνου».

Όπως εξήγησε, αν και η αντικατάσταση των ρωσικών ροών σε ποσοστό 30% με 40% μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, η υπόλοιπη ποσότητα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικατασταθεί.

Η λύση του East Med

Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε μνεία και στη λύση του αγωγού East Med. «Υπάρχει μια ακόμη υπόθεση, αυτού του αγωγού φυσικού αερίου EastMed… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει την σκοπιμότητα του αγωγού» τόνισε.

Πραγματικά η Ιταλία φαίνεται πως πιέζει εσχάτως για την επανεκκίνηση του συγκεκριμένου αγωγού που είναι ικανός να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία.

Από την πλευρά της η Ισπανία φαίνεται δεκτική στην ιδέα του αγωγού με την Ιταλία, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Στο μεταξύ, η ισπανική εταιρεία μεταφοράς Enagas επεξεργάζεται σενάρια και λύσεις σε συνεργασία και με γειτονικές χώρες, ώστε να αυξήσει την διασύνδεση της Ισπανίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου και υδρογόνου προς την ηπειρωτική Ευρώπη.