Το βράδυ της Παρασκευής 1ης Απριλίου, η ταινία «Οι απάχηδες των Αθηνών» (193), η πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Γαλλία στην αποκατεστημένη σε 4Κ κόπια της. Για την ακρίβεια, οι «Απάχηδες των Αθηνών» θα παρουσιαστούν στην αίθουσα Henri Langlois της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στις 20.00 εκείνης της ημέρας και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Toute la mémoire du monde» (Ολες οι αναμνήσεις του κόσμου).

Πρόκειται φυσικά για ένα ιστορικό μνημείο: Μια κόπια της επί χρόνια εξαφανισμένης αυτής ταινίας, βρέθηκε (σε θετικό) πριν από έξι χρόνια στη Γαλλική Ταινιοθήκη. Αυτή η κόπια, πριν από δύο χρόνια παρουσιάστηκε στην Ελλάδα (15 Φεβρουαρίου 2020) · μια σημαντική στιγμή τόσο για την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, όσο και για τον χώρο που την φιλοξένησε, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Βασισμένη στην οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), η ταινία που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Γαζιάδης σε μουσική Νίκου Χατζηαποστόλου, είναι επίσης η πρώτη ελληνική παραγωγή του κινηματογράφου η οποία συνοδεύτηκε από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών. Στην ταινία πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας (Πέτρος Κυριακός, Μαίρη Σαγιάνου, Πέτρος Επιτροπάκης, Γιάννης Πρινέας κ.α.) ενώ μια κύρια δύναμή της έγκειται στην υψηλή αισθητική της κινηματογράφηση και την θαυμάσια καταγραφή ορισμένων από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων (Πλάκα, Ψυρρή, Αγορά, Θησείο,Γκάζι, Χαυτεία, Ανάκτορα του Τατοΐου κ.α.).

Την κινηματογραφική προβολή της ταινίας στην Γαλλική Ταινιοθήκη θα συνοδεύσουν οι σολίστ της ΕΛΣ Έλενα Κελεσίδη (σοπράνο), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), με τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο. Οι μουσικοί θα ερμηνεύσουν μουσική της ταινίας, σε μια διασκευή για μικρό σύνολο που επιμελήθηκε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση της εικόνας της ταινίας πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με την εποπτεία της Μαρίας Κομνηνού και τον συντονισμό της Ηλέκτρας Βενάκη, σε συνεργασία με την Σελίν Ρουιβό και τον Ερβέ Πισάρ της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata στην Μπολόνια και στο Παρίσι με την εποπτεία της Έλενα Ταμακάρο, από αυτή τη μοναδική κόπια, σε βάση νιτρικής κυτταρίνης με γαλλικούς μεσότιτλους.

Την ανασύσταση της μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, σε επιμέλεια και προσαρμογή μουσικής επένδυσης του Γιάννη Τσελίκα και σε μουσικολογική έρευνα του Γιάννη Σαμπροβαλάκη (σε συνεργασία με την Ηλ. Βενάκη). Επίσης, μέσα από την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανέλαβε το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης σε 4Κ και σε κόπια 35mm, και της ανασύνθεσης της μουσικής που συνόδευε το έργο.

INFO

Cinémathèque Française

51 rue de Bercy – 75012 – Paris

Εισιτήριο : 7€ / Μειωμένο : 5,50€/ ανήλικοι: 4€ / Libre pass : gratuit (δεκτά τα ελευθέρας)

Εδώ θα βρείτε το τρέιλερ: