Διεξάγοντας «επιχείρηση τρόμου» εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία βομβαρδίζεται ανελέητα μέσω ξηράς, αέρος και θαλάσσης, η Ρωσία έδωσε το βράδυ της Κυριακής ολιγόωρη διορία στις ουκρανικές αρχές έως τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Μόσχας) σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, για την παράδοση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαύρης Θάλασσας.

Το τελεσίγραφο, που πλέον έχει παρέλθει, απορρίφθηκε από το Κίεβο και το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, με τις επόμενες ώρες να προμηνύονται ιδιαίτερα δύσκολες καθώς χιλιάδες άμαχοι -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη όπου οι συνθήκες παραμένουν δραματικές.

«Καμιά περίπτωση παράδοσης»

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά» πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

Το ρωσικό τελεσίγραφο

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του για να σωθούν -όπως είπε- οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν ‘μάρτυρες της Μαριούπολης’», ανέφερε ο ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Καταθέστε τα όπλα» πέταξε ο ρώσος ανώτατος αξιωματικός. «Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή (…). Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη».

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Μιζίντσεφ. η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο αργότερα σήμερα. «Από τις 10:00, ώρα Μόσχας (…) η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε μέσω Telegram νωρίτερα χθες μήνυμα στις αρχές της Μαριούπολης: «Έχετε μια ιστορική επιλογή (μπροστά σας) — είτε θα σταθείτε στο πλάι του λαού σας, ή θα πάτε με τους εγκληματίες».

«Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες», αντέτεινε η Ιρίνα Βέρεστσουκ μέσω Telegram. «Λένε ότι συμφωνούν (να ανοίξει) ανθρωπιστικός διάδρομος και το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας».

Πρόσθεσε ότι στην απάντησή της στη ρωσική πλευρά την κάλεσε «αντί να χάνει το χρόνο της γράφοντας οκτασέλιδες επιστολές απλά να ανοίξει τους διαδρόμους».

Πάνω από 3.000 άμαχοι

Η Μαριούπολη, κατά πλειονότητα ρωσόφωνη πόλη, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και εξαπέλυσε πριν από τρεισήμισι εβδομάδες. Πολιορκείται πρακτικά από την αρχή. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτη του δημάρχου, εκτιμάται ότι έχον σκοτωθεί πάνω από 3.000 άμαχοι.

Στους δρόμους της πόλης κείτονται πτώματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ως τώρα.

Οι σκληρές περιγραφές κατοίκων που διέφυγαν

Οι συνθήκες για τους αμάχους που παραμένουν στη Μαριούπολη παραμένουν δραματικές.

Πολίτες που διέφυγαν από την πόλη περιέγραψαν στους Financial Times πως οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν ακόμη και αδέσποτους σκύλους πάνω στην απόγνωσή τους, προκειμένου να τραφούν εν μέσω βομβαρδισμών.

Ο Ντμίτρο, επιχειρηματίας που έφυγε από την πόλη την Τρίτη, ανέφερε ότι φίλοι του κατέφυγαν σε αυτό το μέτρο απελπισίας τις τελευταίες ημέρες, αφού τελείωσαν οι προμήθειες τους. «Ακούς τις λέξεις, αλλά είναι αδύνατο να τις δεχτείς πραγματικά, να πιστέψεις ότι αυτό συμβαίνει», είπε και έκανε λόγο για «κόλαση επί γης».

Ο ίδιος δήλωσε ότι επισκέφτηκε την κεντρική αγορά την περασμένη Κυριακή μετά την ισοπέδωσή της από ρωσική επίθεση. «Τα πάντα καίγονταν, υπήρχαν πτώματα παντού, και απλά περνούσα, μάζευα λίγο λάχανο από εδώ, ένα καρότο από εκεί, γνωρίζοντας ότι σήμαινε πως η οικογένειά μου θα ζούσε για άλλες δύο ημέρες» συνέχισε ο Ντμίτρο.


Ο Μικόλα Οσιτσένκο, διευθύνων σύμβουλος του Mariupol TV, ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τον κυρίευσε το αίσθημα της απόλυτης αδυναμίας. «Όταν έπεφταν οι βόμβες, κάλυπτα συνήθως τον γιο μου με το σώμα μου» είπε και συμπλήρωσε: «Αλλά ήξερα ότι δεν μπορούσα πραγματικά να τον προστατέψω, ότι ήταν μια πράξη απόγνωσης».

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες που επικαλούνται οι Financial Times, αδέσποτα σκυλιά αναζητούν τροφή σε σημεία όπου βρίσκονται σοροί θυμάτων των βομβαρδισμών, στους δρόμους της πόλης. Θύματα ετάφησαν σε αυλές σπιτιών ή σε ομαδικούς τάφους.