Υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία (που όπως αποδεικνύεται έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις και στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα) διεξάγονται αυτή τη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη οι πολυσυζητημένες συνομιλίες Μητσοτάκη – Ερντογάν. Και είναι η πρώτη φορά που στη μακρά σειρά των ελληνοτουρκικών συνομιλιών κορυφής, από τότε που ετέθησαν οι γνωστές μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις, τα προβλήματα αυτά δεν θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Ισως γιατί δεν αναμένεται ούτε τώρα να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για την επίλυσή τους, ενώ επείγει η εξεύρεση κοινού εδάφους για την αντιμετώπιση κυρίως της ενεργειακής κρίσης και του νέου τεράστιου προσφυγικού κύματος που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα απαιτήσει να πέσουν τουλάχιστον οι τόνοι της συνεχούς ρητορικής έντασης από την πλευρά της Αγκυρας και να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες, σε καθημερινή σχεδόν βάση, γνωστές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου. Οπως όμως έχουν δείξει και οι αναρίθμητες περιώνυμες διερευνητικές συνομιλίες, δεν υπάρχει τουρκική αποδοχή σε συμφωνία για την προσφυγή στη Χάγη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ενώ κάτι τέτοιο είχε γίνει αποδεκτό στο παρελθόν, μετά μια κατ’ αρχήν συμφωνία για κλιμακωτή διεύρυνση των χωρικών υδάτων, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Ενώ συνεχίζεται η άρνηση για την άρση της απαράδεκτης απειλής του Casus Belli. Και έχει τώρα προστεθεί και η νομικά ανίσχυρη θεωρία ότι η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία όσων νησιών έχει στρατιωτικοποιήσει.

Πέρα όμως από όλα αυτά, έχει επίσης προκύψει ένα νέο στοιχείο που αφορά όχι το Αιγαίο, αλλά την άλλη εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι η πρόταση που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ισραηλινό πρόεδρο, που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αγκυρα, σε μια θεαματική αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, μετά την κρίση με το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που είχε επιχειρήσει να παραβιάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Ο τούρκος πρόεδρος πρότεινε (γιατί δεν μετέχει στη συνεργασία για τον EastMed, η χρησιμότητα του οποίου ήδη αμφισβητείται) να κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου, που θα συνδέει το Ισραήλ μέσω της Τουρκίας με την Ευρώπη. Μια πρόταση που να δούμε αν θα έχει την τύχη του ΕastMed, μέσα στο πλαίσιο των νέων ενεργειακών αναγκών. Tη στιγμή που, πέρα από τις μεσολαβητικές του προσπάθειες για το Ουκρανικό, ο Ερντογάν συνομίλησε ήδη με τον Μπάιντεν και αναμένει και την επίσκεψη του Σουλτς, διαψεύδοντας όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί. Και ας το έχουμε αυτό υπόψη μας.