Ο χάρτης, στον οποίο έχουν σημανθεί ακόμα και η Ρόδος, η Κάρπαθος μέχρι και η Θάσος, αποτυπώνει τις απαιτήσεις για όλα τα νησιά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, διχοτομώντας το με μια νοητή γραμμή από τον βορρά προς τον νότο.

Τα «παρανόμως» εξοπλισμένα

Η παρουσιάστρια Μπασάκ Σενγκιούλ μιλά λοιπόν σε εκπομπή του CNNTURK, έχοντας ως φόντο τον χάρτη με τα «παρανόμως» εξοπλισμένα νησιά της Ελλάδας.

Και εκφράζει τον προβληματισμό της, λέγοντας, σύμφωνα με τα tourkikanea.gr (1:01):

«Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά τα οποία έπρεπε να είναι αφοπλισμένα.

»Αλλωστε, σχετικά με αυτό η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει από το υψηλότερο βήμα να θέτει τις αντιρρήσεις της και ανέφερε πως θα γίνουν τα απαραίτητα».

Η παρουσιάστρια συνεχίζει με το ερώτημα «αν μπορεί να υπάρξει πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, όπως έγινε και με τη Ρωσία»;

Και επιμένει: «Το επόμενο διάστημα σχετικά με την Τουρκία, υπάρχει μήπως σκέψη για μία ανάλογη κίνηση»;

«Να μην πέσουμε στην παγίδα»

Ακολούθως, με φόντο τον ίδιο χάρτη, ο κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβίζογλου λέει (10:19):

«Τώρα πρέπει και να μην πέσουμε στην παγίδα, αλλά και να πάρουμε με κάποιο τρόπο τα καταληφθέντα μας νησιά».

Και συμπληρώνει: «Μήπως λόγω αυτού του προβλήματος (Ουκρανία), να παραβλέψουμε ότι κάποια νησιά μας καταλήφθηκαν; Να αδρανοποιηθούμε; Στο μεταξύ, τα νησιά μας καταλήφθηκαν, η Αλεξανδρούπολη εξοπλίστηκε και η Ελλάδα συνεχώς παρενοχλεί την Τουρκία».

Με τουρκικές ονομασίες

Ανάλογος χάρτης που διχοτομούσε και τεμάχιζε το Αιγαίο, αποτυπώνοντας μάλιστα τα νησιά με τουρκικές ονομασίες, είχε εμφανιστεί προ ημερών και σε εκπομπή άλλου τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.

Δείτε επίσης – Ομοβροντία στα ΜΜΕ της Τουρκίας: Πώς και πότε θα πάρουμε τα νησιά από τους Ελληνες