Σχηματίστηκε μια αυτοκινητοπομπή 21 αυτοκινήτων, με πρώτο το αυτοκίνητο του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου. Στα αυτοκίνητα επέβαιναν συνολικά 82 άτομα, μέλη του προσωπικού του προξενείου, ομογενείς και δημοσιογράφοι. Στις 11.12 το πρωί της Τετάρτης, η πομπή των αυτοκινήτων ξεκίνησε. Μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη. Ήταν μια επιχείρηση που είχε μεν καλά προετοιμαστεί, αλλά με πολλαπλούς κινδύνους. Μπροστά πήγαινε το «Σκόντα» του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου και πίσω ακολουθούσαν τα άλλα αυτοκίνητα. Δεν υπήρχαν σημαίες, ούτε κάποιο άλλο διακριτικό στα οχήματα. Ήταν απλά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν άοπλοι πολίτες, που ήθελαν να φύγουν από την κόλαση των βομβαρδισμών… Πρώτος στόχος ήταν να «αποδράσουν» από την πολιορκούμενη Μαριούπολη, αφού όλες οι έξοδοι είχαν μπλοκαριστεί από Ουκρανούς στρατιώτες και από Ουκρανούς παραστρατιωτικούς.

Και όταν μετά από μία ώρα το κατάφεραν και έφυγαν από την πόλη και οδήγησαν τα αυτοκίνητά τους για πέντε χιλιόμετρα, ξαφνικά ην πομπή την σταματά ένα ρωσικό μπλόκο. Βγαίνει έξω ο διερμηνέας να συνεννοηθεί, να πει στους πάνοπλους Ρώσους στρατιώτες ότι πρόκειται για ανθρωπιστικό κομβόι, με άμαχους και δημοσιογράφους, το οποίο κινείται βάσει συμφωνίας των δύο πλευρών.. Βγαίνει έξω και ο πρέσβης και αρχίζει να τους μιλά. Κανείς όμως δεν ξέρει τι πήγε στραβά και οι Ρώσοι πήραν ξαφνικά θέσεις μάχης. Όπλισαν και σημάδευσαν την αυτοκινητοπομπή: «Ξαφνικά είδαμε 30 καλάσνικωφ, μαζί με τα πυροβόλα των αρμάτων μάχης να είναι στραμμένα πάνω μας και να μας σημαδεύουν», είπε ένας από τους δημοσιογράφους. Όλοι πάγωσαν. Υπήρχε, βλέπετε, και η πληροφορία που έδωσαν οι Ουκρανοί ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι που έφυγε από την Μαριούπολη.

Η ψυχραιμία όμως που έδειξαν σε αυτή την δύσκολη στιγμή φάνηκε καθοριστική. Οι στιγμές ήταν δραματικές. Οι διερμηνείς προσπαθούσαν να εξηγήσουν ποιοι βρίσκονται στην πομπή, ο πρέσβης ξαναμπήκε μπροστά. Μετά από ώρα οι Ρώσοι κατέβασαν τα όπλα και άφησαν την ελληνική αυτοκινητοπομπή να προχωρήσει. Όχι όμως για πολύ. Επειδή είχαν ανατιναχθεί κάποιες γέφυρες στο δρόμο προς Ζαπόριζα, αποφασίστηκε να πάρουν τους παράδρομους και τότε συνέβη αυτό που οι περισσότεροι φοβόντουσαν: Έπεσαν μέσα σε μάχη Ουκρανών υπερασπιστών της πατρίδας τους και Ρώσων εισβολέων. Κινδύνευσαν από τις οβίδες που έπεφταν. Πυρά ωστόσο δέχτηκε το συνεργείο του MEGA κατά τη διάρκεια της διαδρομής .

Στις 7.15 μ.μ. (έχουμε την ίδια ώρα με την Ουκρανία), ευτυχώς χωρίς άλλα απρόοπτα η ελληνική αυτοκινητοπομπή έφθανε στην Ζαπόριζα. Άλλοι όμως έμειναν, έξω από την πόλη από βενζίνη, άλλοι έμειναν από λάστιχα. ‘Ετρεξαν να τους βοηθήσουν οι υπόλοιποι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η βενζίνη στην Ουκρανία δίνεται με το σταγονόμετρα. Χορηγείται με δελτίο 20 λίτρα για το κάθε αυτοκίνητο. Έπρεπε επίσης να είχε διασφαλισθεί και το νερό, αφού οι Ρώσοι είχαν διακόψει την παροχή νερού ή είχαν ανατινάξει τους αγωγούς. Μόλις βγήκαν έξω από την Μαριούπολη, τότε αντίκρυσαν μια τραγική εικόνα: «Η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες», δήλωσε πριν την αναχώρηση ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος και δεν διαψεύσθηκε. Το προξενείο στην Μαριούπολη παρέμεινε ανοικτό για τους ομογενείς μας που δεν θέλησαν να φύγουν. Μαζί τους και ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης

***

Στον Πρέσβη, που βρισκόταν καθοδόν τηλεφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να του ευχηθεί καλή επιτυχία στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Με ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «η ηρωική αντίσταση των Ουκρανών συγκινεί βαθύτατα τους Έλληνες, εμπνέει και συσπειρώνει την ανθρωπότητα απέναντι στη βίαιη προσβολή ανεξάρτητου κράτους, καθώς και των οικουμενικών αξιών που συνέχουν τον πολιτισμό μας».

***
Με το όπλο παρά πόδας οι ελεγκτικές αρχές για τους ολιγάρχες

Μετά τον πρώτο κατάλογο με τους 650 Ρώσους ολιγάρχες που έστειλε η Κομισιόν και η ΕΚΤ σε όλες τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και στις αρχές ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι ελληνικές (όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές) ελεγκτικές και εποπτικές αρχές άρχισαν να ερευνούν τη διαδρομή του ρωσικού μαύρου χρήματος που διασυνδέεται με το σύστημα εξουσίας του Πούτιν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε εκπρόσωπος ανώτατης ελεγκτικής αρχής ότι «βρισκόμαστε με το όπλο παρά πόδας», για να προσθέσει αμέσως μετά «ό,τι μας ζητηθεί θα το ψάξουμε αμέσως». Την ίδια ώρα μια άλλη πηγή (ανώτατη πολιτική, αυτή τη φορά) δήλωνε: «Τα ψάχνουμε τώρα όλα και θα έχουμε λίαν συντόμως εκπλήξεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεγκτικές αρχές ποτέ δεν προαναγγέλλουν τις έρευνες που διεξάγουν, αλλά ανακοινώνουν μόνον τα αποτελέσματα των ερευνών. Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν ό,τι στα ζητούμενα τις έρευνας είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ελεγκτικών αρχών σε εκκλησιαστικούς και επιχειρησιακούς κύκλους που όμως δεν λειτουργούν με όρους επιχειρηματία. Εκείνο που μου λένε είναι ότι με την έρευνα αυτή, οι περιπτώσεις διακίνησης μαύρου χρήματος από ανθρώπους του Πούτιν στην Ελλάδα, όχι μόνον, (εάν υπάρχουν) θα ανακαλυφθούν, αλλά θα διακοπεί και η λειτουργία τους (και φυσικά η χρηματοδότησή τους).

***
Οι πάμπλουτοι Ρώσοι κρύβουν τα σκάφη τους στις Μαλδίβες

Όλες αυτές οι αυστηρές κυρώσεις που αποφάσισαν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκάλεσαν τον πανικό πολλών Ρώσων ολιγαρχών. Κάνουν τα πάντα για να σώσουν τις περιουσίες τους. Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, είχαν αγκυροβολήσει στις Μαλδίβες ή έπλεαν προς το νησιωτικό αυτό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο δεν έχει συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά δείχνουν τα δεδομένα υπηρεσιών που παρακολουθούν τους πλόες των πλοίων. Στην Ελλάδα, όπως διαβάσατε παραπάνω οι ελεγκτικές αρχές βρίσκονται με το όπλα παρά πόδας για την όποια διαδρομή ρωσικού μαύρου χρήματος προς την Ελλάδα.

***
Όταν το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για… κλοπή συνθημάτων

Για μία ακόμη φορά, το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κλέβει» τα… συνθήματα του ΠΑΣΟΚ. Η αιτία; η φράση που είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή στη συζήτηση για την Ουκρανία ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Είναι μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία είπε προς τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν έλεγε πως «ανήκομεν εις την δύση». Όπως έγραψε στο Twitter ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Ελλάδα, όχι μόνο ανήκει στους Έλληνες, όπως ανέφερε πρώτος με αυθεντικό τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά επίσης η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν πάντα στην πλευρά της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το παραβιάζουν εις βάρος των λαών». Και όπως συμβαίνει κάθε φορά με καβγά που έχει αναπαραγωγή από τα σόσιαλ μίντια, επεμβαίνουν και άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Κοτζιάς, επιχειρώντας να βάλει, όπως λέει, τα πράγματα στη… θέση τους. Όπως ανέφερε με δική του ανάρτηση, το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» ανήκει στο ΚΚΕ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «από εκεί το πήρε ο Ανδρέας». Η ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε την πολιτική του δράση από το ΚΚΕ, καταλήγει με το εξής χαρακτηριστικό υστερόγραφο: «Μάθε παιδί μου γράμματα»…

***
Τα ξένα πολεμικά κοντά στην Ελλάδα

Την περασμένη Δευτέρα και ενώ μαίνονταν οι μάχες στην Ουκρανία οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ μετείχαν σε μια σημαντική έκτακτη σύσκεψη, στην οποία μετείχε και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Εξέτασαν από στρατιωτικής πλευράς την κατάσταση μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Θα πρέπει να ξέρετε ότι με τα όσα συμβαίνουν εξ αιτίας του Πούτιν στην Ουκρανία, είχαν ως συνέπεια και την νεκρανάσταση του ΝΑΤΟ αλλά και την ταχεία αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ εξέτασαν, ανάμεσα στα άλλα και τις δυνατότητες που έχει η Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force- NRF), μιας δύναμης της οποίας ηγείται η Γαλλία. Δεν έχει ωστόσο ζητηθεί η ενεργοποίηση των στοιχείων του Στρατού Ξηράς τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα για τον σκοπό αυτό, αλλά οι αρχηγοί μίλησαν για την τρέχουσα και την μελλοντική διάταξη του ΝΑΤΟ.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στις θάλασσες ( σε διεθνή ύδατα) γύρω από την Ελλάδα παρατηρείται τούτες τις ημέρες ναυτική παρουσία. Πέραν του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν», που μετακινείται από την Αδριατική προς τα νότια, ανοικτά της Πελοποννήσου και εντός διεθνών υδάτων βρίσκονται οκτώ καταδρομικά του ρωσικού ναυτικού και ορισμένα άλλα ρωσικά πλοία στην περιοχή μεταξύ Κύπρου- Λιβάνου -Συρίας

***
Σχόλια για μια εύθυμη διάθεση

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμου Κεδίκογλου στην έκθεση «ΕΞΠΟΤΡΟΦ» που φιλοξενήθηκε στην Παιανία, με τους χρήστες των social media να σχολιάζουν την εύθυμη διάθεσή του. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι χρήστες του Twitter που αναρωτήθηκαν εάν ο υφυπουργός ήταν σε ευθυμία. Ο υφυπουργός, αφού επισκέφτηκε τα περίπτερα της έκθεσης και συνομίλησε με αρκετό κόσμο, στη συνέχεια πραγματοποίησε ένα σύντομο χαιρετισμό. Αρκετοί μάλιστα σχολίασαν και το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε αρκετά μέχρι να βρει τον στόχο για να κόψει και την κορδέλα των εγκαινίων. Τι είχε όμως συμβεί;

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το περιστατικό αυτό ενημερώθηκαν αρμοδίως από τον ίδιο υφυπουργό τα κυβερνητικά όργανα. Εκείνο που ειπώθηκε (και δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά), είναι ότι ο υφυπουργός είχε πάρει ένα χάπι για την πίεση και εν συνεχεία εκεί στην έκθεση τον κέρασαν ένα σφηνάκι τσίπουρο με αποτέλεσμα να παρουσιάσει αυτήν την εικόνα..

***
Ο υπουργός που ομιλεί την ρωσική

Να ξέρετε πάντως ότι ο μοναδικός υπουργός στην κυβέρνηση ο οποίος ομιλεί την ρωσική γλώσσα, δεν θέλει τώρα να ακούει καν για τους Ρώσους. Σπούδασε και έζησε στη Ρωσία, αλλά όπως λέει, τώρα δεν τους έχει εμπιστοσύνη. Θεωρεί ότι ξεγέλασαν πολλές φορές την Ελλάδα. Κι όμως κάθε φορά (όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ) όταν επρόκειτο να επισκεφθεί ένας Ρώσος επίσημος την χώρα μας, ή να πάει κάποιος δικός μας στη Μόσχα, ήταν ο πρώτος που τον καλούσαν για να βοηθήσει (επειδή έλεγαν πως ξέρει την ρωσική κουλτούρα και νοοτροπία) και να μεταφράζει. Αυτόν κάλεσαν όταν στην κυβέρνηση Σαμαρά, επρόκειτο να υπογραφεί μια συμφωνία με την Gazpron και με τον ισχυρό άνδρα της Αλεξέϊ Μίλερ (τον Μάιο του 2013), αλλά τότε οι Ρώσοι και ο Μίλερ, όπως έλεγε σε συναδέλφους του στη Βουλή, ξεγέλασαν όλους. Από τότε δεν θέλει τους Ρώσους και τους θεωρεί όπως έλεγε όλους τους αξιωματούχους του ρωσικού καθεστώτος (μηδενός εξαιρουμένου) ως… «απαράτσικ» (συσκευασμένους), δηλαδή γραφειοκράτες.

***
Προς εξεύρεση καλαμποκιού και σιταριού

Να ξέρετε ότι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν κινητοποιηθεί για την εξεύρεση καλαμποκιού και σιταριού. Πρώτος σταθμός, μαθαίνω η Σερβία (η οποία και δεν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία), αλλά ακολουθούν και άλλες χώρες. Η εισαγωγή δημητριακών στην χώρα μας (μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία) καθίσταται πρώτη προτεραιότητα, έως ότου πεισθούν οι αγρότες μας να αλλάξουν καλλιέργειες και να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή σίτου στα χωράφια τους.