«Δεν αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι αλλά περιμέναμε πιο γρήγορη αντίδραση από τους συμμάχους» δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ενόσω για δεύτερη μέρα μαίνονται οι μάχες στο ουκρανικό έδαφος μετά τη ρωσική εισβολή, ο έμπειρος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Μόσχα πρέπει «να δράσει με λογική» και να «κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ουκρανική παράδοση.

Ο κ. Σουτένκο τόνισε την ανάγκη να επιβληθούν «σκληρές και άμεσες» κυρώσεις στην Ρωσία οι οποίες θα είναι επιδραστικές. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε παράπονο για τη δυτική στάση. «Μας έλεγαν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις πριν γίνει κάτι. Τώρα έχουμε την δεύτερη μέρα του πολέμου. Οι κυρώσεις έπρεπε να επιβληθούν πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες» επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του έλαβε ισχυρή υποστήριξη από την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όπως είπε ρόλο έπαιξε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Κάποιοι μας βοήθησαν πρακτικά και όχι με λόγια» ανέφερε.

Ο Ουκρανός πρέσβης υποστήριξε ότι μέχρι να ξεκινήσει ο πόλεμος και η εισβολή της Ρωσίας εναντίον της χώρας του, πολλά δυτικά κράτη ήταν πεπεισμένα ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση. «Πίστευαν ότι όταν ένας ηγέτης ορκίζεται σε κάτι δεν το αναιρει. Όλοι οι ηγέτες μίλησαν στον Πούτιν πριν την εισβολή. Ο Δένδιας μίλησε στον Λαβρόφ. Αλλά είδατε τι έγινε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε καταφέρει να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι δεν θα κάνει πόλεμο.

ΝΑΤΟ και ουκρανική ψυχή

Όσον αφορά στις ρωσικές αντιδράσεις για το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πριν την εισβολή, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν μύθο. «Ο φόβος ότι η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ ήταν ένας μύθος που έφτιαξαν οι Ρώσοι». «Ο Πούτιν», συνέχισε «δε σκεφτόταν το ΝΑΤΟ. Δείτε την ομιλία του, δεν ανέφερε το ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι η καρδιά των Ρώσων είναι στο Κίεβο κλπ. Ο Πούτιν δεν πιστεύει στο ουκρανικό κράτος» τόνισε, λέγοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να «σκοτώσει την ουκρανική ψυχή».

Το άρθρο Πούτιν

Σε ερώτηση του «Βήματος» εάν η ουκρανική κυβέρνηση πήρε επαρκείς μέτρα για να αποτρέψει τα γεγονότα (στο μέτρο του εφικτού), μετά την δημοσίευση του περίφημου άρθρου από τον Ρώσο Πρόεδρο τον περασμένο Ιούλιο, ο πρέσβης ήταν σαφής. «Πήραμε μέτρα, προετοιμάσαμε τη χώρα, αυξήσαμε τις ένοπλες δυνάμεις και την άμυνά μας. Ενημερώσαμε την δύση να μη πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν» μας απάντησε ο κ. Σουτένκο.

Ζελένσκι και συνδρομή

Ο πρέσβης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η οικογένειά του παραμένουν στο Κίεβο, όπως και η υπόλοιπη κυβέρνηση. Τέλος, ζήτησε να ενισχυθεί η χώρα του με ανθρωπιστική και ιατρικοφαρμακευτική συνδρομή από όσες χώρες έχουν την δυνατότητα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για ενίσχυση με στρατιωτικό εξοπλισμό.