Η θάλασσα του Αζόφ, ή Αζοφική θάλασσα είναι το βόρειο τμήμα της Μαύρης θάλασσας εκείνο που βρίσκεται ακριβώς στο θέρετρο των πολεμικών επιχειρήσεων. Στην Αζοφική θάλασσα όπως τονίζει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αυτή τη στιγμή πλέουν 9 ελληνικά πλοία.

Οκτώ πλοία με ελληνική σημαία και ένα ελληνόκτητο με σημαία Μάλτας. Οι Ελληνικές αρχές και το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκονται σε εγρήγορση στην περίπτωση που χρειαστεί να παρασχεθεί βοήθεια.

Που βρίσκονται

Από τα οκτώ Ελληνικά εμπορικά πλοία τα δύο βρίσκονται στην Οδησσό, τα τρία στο Στενό του Κερτς και τα τρία στο Νοβοροσίσκ. Το Ελληνόκτητο πλοίο βρίσκεται στην Οδησσό. Επίσης από τα οκτώ πλοία με Ελληνική σημαία τα τρία είναι φορτηγά και τα πέντε δεξαμενόπλοια. Το Ελληνόκτητο πλοίο είναι φορτηγό.

Ήδη από τα ξημερώματα με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, όσο και με τους Υπευθύνους Ασφαλείας (DPI), των ναυτιλιακών εταιριών υπό την διαχείριση των οποίων βρίσκονται τα πλοία αυτά.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.

Αυτό σημαίνει όπως αναφέρει το ΥΕΝ, πως αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών. Όσον αφορά στους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους.