ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ γεγονότα του στίβου στη νέα χρονιά είναι αφενός το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και μάλιστα σε μια περιοχή που θεωρείται ως η κοιτίδα του στίβου στην Αμερική, δηλαδή στην Πολιτεία του Ορεγκον και στην πόλη Γιουτζίν (15-24 Ιουλίου), και αφετέρου το Πρωτάθλημα Ευρώπης στο ολυμπιακό Μόναχο (1-6 Αυγούστου). Συνεπώς και της πανδημίας Δέλτα-Ομικρον επιτρεπούσης, κάποιες σημαντικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό στίβο περνούν στον επόμενο χρόνο (2023, προολυμπιακό έτος).

Η ΒΑΣΙΚΗ αλλαγή αφορά τη διοργάνωση των εθνικών ομάδων που στο παρελθόν ήταν πασίγνωστη ως «Κύπελλο Μπρούνο Ζάουλι». Τρεις κατηγορίες, από 16 ομάδες η καθεμία, εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο γεγονός, όπως είναι οι «Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Ημέρες» που θα διεξαχθούν με πρόγραμμα πολλών αθλημάτων στην Πολωνία (Σιλεσία). Η πρώτη αλλαγή είναι η κατάργηση του δρόμου 3.000 μ. αθλητριών, που θα τρέχουν ισότιμα με τους άνδρες 5.000 μ. Η άλλη αφορά την αντικατάσταση των σκυταλοδρομιών ανδρών και γυναικών 4×400 μ. από τη μεικτής μορφής (δύο άνδρες, δύο γυναίκες).

ΑΛΛΑ στην τρέχουσα χρονιά δημιουργείται μια νέα διοργάνωση που θα λέγεται «Εκτός δρόμου», όχι με τη συνηθισμένη όψη, καθώς δρομείς θα αγωνίζονται σε ορεινό περιβάλλον και μάλιστα στην ανηφόρα και στην κατηφόρα λόφων.

ΑΛΜΑ προόδου για τον κυπριακό στίβο η ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) ότι σ’ έναν χώρο του Δημοσίου μεταξύ Λευκωσίας και Λεμεσού θα δημιουργηθεί Εθνικό Κέντρο Στίβου. Στην Κύπρο από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, όταν και ιδρύθηκαν οι πρωτοπόροι σύλλογοι ΓΣ Ολύμπια (Λεμεσού) και ΓΣ Παγκύπρια (Λευκωσίας), μέχρι σήμερα ο στίβος κατέχει τα πρωτεία. Η εξαγγελία έγινε από τον πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη και εκτός από τον αγωνιστικό χώρο και τους βοηθητικούς θα υπάρχουν ξενώνες, δεδομένου ότι κλιματολογικά η Κύπρος προσφέρεται για χειμερινή προετοιμασία ξένων αθλητών και αθλητριών, κάτι που ήδη συμβαίνει. Εκτός από τον ανοικτό στίβο θα υπάρχει και κλειστό προπονητικό κέντρο. Η υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας αποτελεί αναγνώριση και δικαίωση μιας δημιουργικής πορείας επί 130 χρόνια, που συνεχίζεται υπό την αιγίδα της ΚΟΕΑΣ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου).