Προετοιμασία 25΄ Αναμονή 12 ώρες Μαγείρεμα 1-1½ ώρα

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

500 γρ. μπίζα ή κουκόφαβα (μπορούμε να τα βρούμε σε πολύ λίγα καταστήματα με κρητικά είδη) ή ρεβίθια αποφλοιωμένα

1 μπρόκολο

2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή φτιαγμένο με βιολογικό κύβο ή νερό, με διαφορετικό όμως γευστικό αποτέλεσμα

3 πράσα

3 ξερά κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο σε πολύ λεπτές φέτες (σαν νιφάδες)

1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

Καπνιστή πάπρικα, κατά βούληση

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κουτ. σούπας ταχίνι

2 ραπανάκια, κομμένα με το μαντολίνο σε νιφάδες

1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή, ξεφλουδισμένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μουλιάζουμε την μπίζα για 12 ώρες σε νερό, αν γίνεται με βρόχινο από στέρνες. Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά φουντάκια και το μπλανσάρουμε (δηλαδή το βράζουμε για 3½ λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τα μεταφέρουμε αμέσως, με μια τρυπητή κουτάλα, σε ένα μπολ με παγωμένο νερό).

Ρίχνουμε την μπίζα σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα 2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ώσπου να αρχίσει να βράζει το νερό. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα πράσα και τα ξερά κρεμμύδια. Βράζουμε για περίπου 1-1½ ώρα, ώσπου να μαλακώσει η μπίζα. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε νιφάδες σκόρδου, λάδι, λεμόνι, καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε στο μούλτι 200 ml από το ζουμί της κατσαρόλας, καθώς και λίγη μπίζα να δέσει και το ταχίνι. Τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 1 λεπτό.

Σερβίρουμε την μπίζα με τις φούντες του μπρόκολου, καπνιστή πάπρικα, νιφάδες από ραπανάκι, ξύσμα από λεμόνι ή μοσχολέμονο και ψητή πιπεριά Φλωρίνης.