Την ημέρα που το «έθνος ανάδελφο» του Χρήστου Σαρτζετάκη εισήλθε στο πολιτικό λεξιλόγιο ήταν λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Η ιστορία άρχισε το Πάσχα του 1985, με την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Χρήστου Σαρτζετάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Μεγάλο Πεύκο.

Οι παλαιότεροι σίγουρα ενθυμούνται ότι το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί το περνούσαν στα στρατόπεδα, μαζί με τους φαντάρους. Αυτό το έθιμο καταργήθηκε, πολλά χρόνια αργότερα με τα μνημόνια της τρόικας. Έτσι μετά την εκλογή του με τα πολύχρωμα ψηφοδέλτια από την Βουλή, ο Σαρτζετάκης επέλεξε το Πάσχα να το περάσει μαζί με τους αλεξιπτωτιστές. Αν και προερχόταν από δεξιά οικογένεια, με πατέρα χωροφύλακα, ωστόσο οι περισσότεροι δεξιοί δεν είδαν με καλό μάτι την εκλογή του, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή στέρησε τη δεύτερη προεδρική θητεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεχόταν συνεχώς από πολλούς κριτική για ότι έκανε. Εκείνη όμως την ηλιόλουστη ημέρα, στο Μεγάλο Πεύκο, το Πάσχα των Ελλήνων είχε ξεχωριστή σημασία. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέχρι πρότινος ανώτατος δικαστής, θα έκανε την πρώτη του πολιτική εμφάνιση. Τα μάτια όλων (και οι κάμερες) ήταν στραμμένα πάνω του..

Όταν το ελικόπτερο Χιούι της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτό που είχε μετατραπεί για VIP πτήσεις, προσγειωνόταν στο Μεγάλο Πεύκο, ο τότε υπουργός Άμυνας Αντώνης Δροσογιάννης φώναξε το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, λέγοντάς τους ότι «σε λίγο ο Πρόεδρος θα κάνει μια σημαντική δήλωση, έχετε το νου σας». Ενώ οι δίμετροι λοκατζήδες κτυπούσαν «προσοχή», τσουγκρίζοντας το αβγό τους με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, ο Χρήστος Σαρτζετάκης αποφάσισε να κάνει την πρώτη του δήλωση, χωρίς χειρόγραφο, ωσάν να την είχε προετοιμάσει προ πολλού: «Η ψηλαφητή αλήθεια είναι ότι εμείς οι Έλληνες είμεθα έθνος ανάδελφο, αφού συγγενικά μας έθνη δεν υπάρχουν κατ΄αντίθεση προς άλλους λαούς, που δεν είναι μόνοι, αλλά διαθέτουν συγγενείς, όπως οι σλαβικοί λαοί, οι αραβικοί, οι αγγλοσάξονες, οι λατινογενείς κτλ.», είπε. Όσοι βρίσκονταν στον Μεγάλο Πεύκο εκείνη την Κυριακή του Πάσχα και ακούγοντας αυτή τη δήλωση, πραγματικά πάγωσαν. Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ έτρεξε στο μαγνητικό τηλέφωνο της μονάδας για να μεταδώσει την είδηση, έως ότου η κασέτα με την ζωντανή δήλωση του Προέδρου φθάσει στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και από εκεί να βγει στον αέρα…

***
Η κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη θα γίνει τη Δευτέρα δημοσία δαπάνη και την θλίψη τους για τον θάνατό του εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος

***
Μια διαφορετική ξενάγηση του Μητσοτάκη στην JP Morgan

Πρώτα, πριν περίπου από μία εβδομάδα, η JP Morgan δια του ελληνικής καταγωγής CEO της Jamie Dimon, επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοινώνοντας πως θα εξαγοράσει το 48,5% της διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet . Τώρα ήταν η σειρά του κ. Μητσοτάκη να πάει στην JP Morgan. Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και συζήτησε με τον CEO & Co Founder της Viva Wallet, Χάρη Καρώνη, αλλά και με εργαζόμενους. Μετά την Microsoft, την Amazon, την Google, την Pfizer και τη Cisco, η JP Morgan επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον κέντρο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που βελτιώνουν την ελκυστικότητα της χώρας, αναβαθμίζουν το επενδυτικό περιβάλλον, αυξάνουν την απασχόληση με νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και στις θαυμάσιες παραλίες της, αλλά υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας, που μας κάνει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της Viva Wallet.

***
Ο Άδωνις, ο Ανδρουλάκης και η… Ωραία Ελένη

Σας είχα πει από χθες ότι η ΝΔ άλλαξε τακτική, μετά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, απέναντι στο ΚΙΝΑΛ. Ίσως αυτό να οφείλεται στην δημοσκοπική άνοδο του Νίκου Ανδρουλάκη, ίσως επειδή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διεκδικούν το Κέντρο, ή μήπως ίσως επειδή πλησιάζουμε προς τις εκλογές; Έτσι χθες στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε ίσως την σφοδρότερη επίθεση εναντίον του ΚΙΝΑΛ και του Προέδρου του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προσομοιάσει την στρατηγική που ακολουθεί με την… Ωραία Ελένη του Ομήρου.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε έναν ευφάνταστο παραλληλισμό για να αναφερθεί στην στρατηγική που ακολουθεί, λέγοντας πως προσομοιάζει με την «Ωραία Ελένη» από το έπος του Ομήρου. «Είναι καλή συνταγή αλλά για λίγο. Εγώ την ονομάζω “η συνταγή της Ωραίας Ελένης”. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει οποιουδήποτε είδους περιγραφή της Ωραίας Ελένης. Αν είναι ξανθιά ή μελαχρινή, κοντή ή ψηλή. Ο κάθε Έλληνας ονειρεύεται την Ωραία Ελένη όπως επιθυμεί. Είναι καλό για την ποίηση. Βοηθάει και στην πολιτική για λίγο. Δε λες τίποτα για τη Novartis, λες κάτι φληναφήματα για την Πορτογαλία, αλλά με το πρώτο άρθρο σε τσακώσαμε. Γιατί σου αρέσει η Πορτογαλία του 1,3, αλλά όχι η Ελλάδα του 1,2 (σ.σ. πληθωρισμό)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

***
Και η απάντηση του ΚΙΝΑΛ

«Δεν είναι η ωραία Ελένη, ο κραταιός Νικόλας είναι! Χωνέψτε το! Αυτό είναι ο πρόεδρός μας! Καταλαβαίνω όσα λέτε, αλλά δείχνουν τη φουρτούνα σας», ήταν η απάντηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ κυρίας Λιακούλη.

***

Τι «τσίγκινο σώβρακο» και η Ρεπούση

Η καθηγήτρια Μαρία Ρεπούση είναι στέλεχος εκ μεταγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε τότε τον Φώτη Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ) που συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σπανίως κάνει δημόσια κριτική στα κόμμα, πιο σπάνια ακόμα κριτική σε πρόσωπα. Αλλά φαίνεται πως η συμπεριφορά του Πολάκη σφόδρα την ενόχλησε. Έτσι άσκησε έντονη κριτική στον Παύλο Πολάκη για τις επιθέσεις του με όρους, όπως «τσίγκινα σωβρακάκια». Με άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο «Το τσίγκινο σώβρακο», η Μαρία Ρεπούση χαρακτηρίζει «ακραία σεξιστικό λόγο που προσβάλλει βαθιά τις αξίες της Αριστεράς» όσα είπε ο Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια της πρότασης μομφής. Προσθέτει ότι αυτή «η τοξική αρρενωπότητα του κ. Πολάκη» χύνει την καρδάρα με το γάλα στον ΣΥΡΙΖΑ και «κάνει πολλά μέλη του κόμματος να ντρέπονται».

***
Οι… Συριζοφρουροί της Τασίας

«Συριζοφρουρούς» στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση, προτείνει για τη δεύτερη φορά αριστερά η πρώην υπουργός του κόμματος, Τασία Χριστοδουλουπούλου. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε «δικούς μας ανθρώπους» στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση. Είπε συγκεκριμένα: «Πρέπει να έχουμε ανθρώπους δικούς μας, να μπορούμε επί τόπου να τους επηρεάζουμε», Η ίδια , όπως αποκάλυψαν τα Παραπολιτικά, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος μαζί με το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, κατέστησε σαφές «πως πρέπει να προετοιμαστούμε για να μην έχουμε εχθρικό περιβάλλον στη Δικαιοσύνη».

***
Το Πειθαρχικό της Βουλής και ο Πολάκης

Συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, πλην όμως δεν ασχολήθηκε με το θέμα Πολάκη και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή. Αντιθέτως ένα μεγάλο μέρος της Διάσκεψης είχε αναλωθεί γιατί δεν δόθηκε αίθουσα στον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο δυσπιστίας. Εκείνο που έμαθα είναι ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδριάζει τακτικά (σχεδόν κάθε Τετάρτη) και συζητεί το θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών (όταν αυτό ζητείται). Να σημειώσω ότι στην Επιτροπή αυτή που θα παραπεμφθεί ο Παύλος Πολάκης Πρόεδρος είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Εάν θυμάστε ο κ. Αθανασίου ήταν αυτός που προήδρευε όταν έγινε το επεισόδιο με τον Πολάκη. Οι πειθαρχικές ποινές που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή Δεοντολογίας σε βουλευτές είναι από παρατήρηση, μομφή, έως περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης. Θα πείτε υπήρξε ποτέ περίπτωση που «έκοψαν» μισθό βουλευτή για λόγους απειθαρχίας ή κοινοβουλευτικής τάξεως; Ναι, αυτό έγινε με την περικοπή μισθού σε χρυσαυγίτες βουλευτές. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε η κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, είχε και αυτή περικοπεί.

***
Εσπασε το φράγμα των 2 εκατ. κρουσμάτων

Με τα 17.662 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, έσπασε το φράγμα των 2.000.000 κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Δύο εκατομμύρια συνάνθρωποί μας νόσησαν στην χώρα μας. Μόνον το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 106 θάνατοι (σταθερά πάνω από τους 100), ενώ σε 568 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι.

***
Νέα μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα για τους θανάτους

Περί τους 20.000 θανάτους από επιπλοκές της Covid-19 απέτρεψε ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, σύμφωνα με νέα προδημοσιευμένη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, που διεξήχθη κατά την περίοδο 11 Ιανουαρίου 2020 – 8 Δεκεμβρίου 2021.Η μελέτη κατέδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι βαριάς νόσου και θανάτου είναι υψηλή και παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, με ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, το μέγεθος της φθοράς είναι πολύ μικρό, καθώς η αποτελεσματικότητα παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την 3η δόση.

***
Πού βρισκόσουν στον χιονιά;

Ένα από τα κουίζ που λέγονται στη Βουλή ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ (και μου έκανε εντύπωση) είναι «πού βρισκόσουν στη διάρκεια του χιονιά;». Δηλαδή βουλευτές ρωτούν ο ένας τον άλλον πού βρίσκονταν στη διάρκεια του χιονιά και κυρίως εάν κατά την περίοδο αυτή στήριξαν την κυβέρνηση, που είχε βρεθεί υπό πίεση. Δεν ήταν άλλωστε μυστικό ότι την εβδομάδα της κακοκαιρίας, λίγοι βουλευτές είχαν το θάρρος να εμφανιστούν στα ΜΜΕ για να εξηγήσουν τις αστοχίες της κυβέρνησης. Εις εξ αυτών ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Σερρών ίσως κατέχει το ρεκόρ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εμφανίσεων, στις δύσκολες ημέρες του χιονιά «υπερασπιζόμενος», όπως έλεγε, «τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του».