Βρισκόμαστε αυτή την περίοδο σε ένα «πανδημικό σταυροδρόμι» μεγαλύτερο από ποτέ. Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον του SARS-CoV-2 κάνει επέλαση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων της COVID-19 σε επίπεδα-ρεκόρ των δύο κορωνο-πανδημικών ετών.

Την ίδια στιγμή όμως εκφράζονται ελπίδες ότι η Ομικρον θα φέρει πιο κοντά το… Ωμέγα της πανδημίας, κοινώς το τέλος της, καθώς φαίνεται να είναι μια πιο ήπια παραλλαγή του ιού που πιθανώς θα τον οδηγήσει στην ενδημικότητα – σε μια κατάσταση κατά την οποία θα συνεχίσει να συνυπάρχει μαζί μας αφού το χρονικό παράθυρο για να τον εξαφανίσουμε έχει δυστυχώς παρέλθει, χωρίς όμως να επιβαρύνει πλέον τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιον ώστε να διαταράσσει την πολυπόθητη (χαμένη επί μακρόν) κανονικότητα. Φόβος και ελπίδα λοιπόν αναμεμειγμένα χωρίς κανένας να ξέρει με βεβαιότητα ποια κατεύθυνση θα πάρει η πανδημία (και εμείς μαζί της).

Το ΒΗΜΑ-Science ζήτησε λοιπόν οδηγίες… πανδημικού προσανατολισμού από τα πλέον αρμόδια ευρωπαϊκά χείλη, εκείνα της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ειδικού στην Επιδημιολογία των Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, δρος Αντρέα Αμον. Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε μέσω zoom από τις εγκαταστάσεις του ECDC έξω από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας, η προσηνής δρ Αμον μίλησε για πολλές πτυχές της πανδημίας – από τα εμβόλια και τα νέα από του στόματος αντι-ιικά φάρμακα, ως τον φόβο νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 και εκείνον μιας «δίδυμης πανδημίας» κορωνοϊού και γρίπης, καθώς και για την πανδημική διαχείριση από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Και βέβαια έδωσε τη δική της απάντηση στο «καυτό» ερώτημα σχετικά με το αν η Ομικρον αποτελεί την αρχή του τέλους της κορωνο-πανδημίας – μια απάντηση που μαρτυρεί, παρά τους ευσεβείς πόθους όλων μας, ότι μάλλον υπάρχουν και άλλες… στροφές στην πορεία της Ευρώπης (και όχι μόνο) προς το πανδημικό τέλος.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί