«Χαρά στην Ελλάδα για τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη: Παραδόθηκαν 6 από τα αεροπλάνα Rafale που αγοράστηκαν από τη Γαλλία» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ για την άφιξη των πολεμικών αεροσκαφών χθες Τετάρτη στην Αθήνα.

«Σε οικονομικό αδιέξοδο»

«Η Ελλάδα που λόγω της ενόχλησής της από την περιφερειακή ανωτερότητα της Τουρκίας καταβάλει προσπάθεια ενδυνάμωσης του στρατού και του στόλου της, αγόρασε πέρσι από τη Γαλλία μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη Rafale» προσθέτει η εφημερίδα, η οποία συνοδεύει το άρθρο της με αρκετές φωτογραφίες από την άφιξη των αεροσκαφών και την τελετή υποδοχής τους.

Τονίζει επίσης ότι «Η αγορά αυτή από την Ελλάδα που είναι γνωστό πως βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, έγινε με πίεση στον αμυντικό προϋπολογισμό και συζητήθηκε ιδιαίτερα».


Ο τίτλος της Σαμπάχ και ο πρόλογος του άρθρου της για την άφιξη των Rafale

Τα 6 από τα 24 αεροσκάφη Ραφάλ που αγοράστηκαν, προσγειώθηκαν σήμερα (σ.σ.: χθες) στην Αθήνα και στάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, συνεχίζει η Σαμπάχ.

Και προσθέτει: «Μιλώντας στην τελετή κατά την προσγείωση, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η πρώτη παράδοση έγινε 16 μήνες μετά την παραγγελία και ανέφερε ότι η δεύτερη παράδοση 6 αεροσκαφών θα γίνει το 2022 και οι άλλες παραδόσεις θα γίνουν το 2023 και μετά.

«Πτήση πάνω από την Ακρόπολη»

»Πριν προσγειωθούν τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale στην Τανάγρα, πραγματοποίησαν πτήση πάνω από την Ακρόπολη Αθηνών με τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

»Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία 2,3 δισ. ευρώ με τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2021 και παρήγγειλε 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

»Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Dassault θα παραδώσει στην Ελλάδα έως το 2023 συνολικά 18 τζετ, εκ των οποίων τα 12 μεταχειρισμένα και τα 6 καινούργια.

»Στην τελετή υποδοχής παρευρέθηκαν ο Ελληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος, ο Ελληνας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας Φλώρος, ο Ελληνας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Μπλιούμης και ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ».