Ας αρχίσω σήμερα με τα νέα από την πανδημία γιατί τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλοί νεκροί, εκεί γύρω στους 100 κάθε μέρα. Μπορεί, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου στις συχνές συσκέψεις που γίνονται με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να περιμένουν σε λίγες εβδομάδες αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, έχοντας ως κριτήριο την μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά ο αριθμός των νεκρών τα τελευταία 24ωρα πολύ τους προβληματίζει. Δεν ξέρω εάν το παρατηρήσατε, αλλά συμπληρώθηκε ήδη ένα έτος από την έναρξη των εμβολιασμών και δύο από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας και οι νεκροί στην χώρα μας αυξάνονται αντί να μειώνονται (όπως συμβαίνει με τα κρούσματα).

***
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμα εδώ

Ωστόσο ακόμα και με μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων ουδείς πρέπει να αισθάνεται ήσυχος. Τα 18.834 τα νέα κρούσματα, οι 101 θάνατοι, και οι 672 διασωληνωμένοι κτυπούν το καμπανάκι στο Σύστημα Υγείας. Ρώτησα τους ειδικούς πού οφείλεται αυτό; Όσους ρώτησα μου έδωσαν την ίδια απάντηση. Νεκρούς, είπαν, θα συνεχίσουμε για αρκετό καιρό ακόμα να έχουμε, τη στιγμή που υπάρχει τόσος μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων. Από τους 672 διασωληνωμένους οι 549 είναι ανεμβολίαστοι. Και το σημαντικότερο; Οι περισσότεροι που σήμερα είναι σε σε καταστολή στις ΜΕΘ, βρίσκονται εκεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα: «Η Δέλτα είναι εδώ για αυτό οι ΜΕΘ είναι γεμάτες», μου είπε ένας από τους ειδικούς. Την ίδια ώρα ο CEO της Pfizerο κ. Μπουρλά λέει ότι την άνοιξη θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Μακάρι.

***
Ο Φεβρουάριος έρχεται χωρίς μέτρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως έχουν ακόμα έναν προβληματισμό. Τι θα γίνει με τα μέτρα; Θα αρθούν, όπως εισηγούνται ορισμένοι ή θα υπάρξει μερική άρση αυτών; Μαθαίνω ότι οριστική απάντηση θα δοθεί σε λίγες ημέρες αφού ακούσουν και την γνώμη των ειδικών. Εκείνο όμως που συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο Φεβρουάριος σίγουρα θα έρθει στη ζωή μας χωρίς μέτρα. Ορισμένοι στο πρωθυπουργικό γραφείο το λένε αυτό μετά βεβαιότητας από σήμερα κιόλας.

***
Η πρωτιά στα πρόστιμα

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και μια πρωτιά. Η χώρα μας είναι η πρώτη που επιβάλλει (και εισπράττει) πρόστιμα για όσους άνω των 60 ετών αψήφησαν την υποχρωτικότητα του εμβολίου και δεν εμβολιάσθηκαν. Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής ,είπε σαφέστατα πως η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου. Από τον συγκεκριμένο κατάλογο εξαιρούνται όσοι θεωρούνται κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση. Όπως μου εξήγησε το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών και θα μπορούν να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

***
Ένα μεσημέρι στην 10 Downing Str.

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για τα περίφημα κορωνοπάρτι του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Downing Street, έψαξα και βρήκα τους Έλληνες (επισήμους) που επισκέφθηκαν τελευταίοι στο Λονδίνο τον Βρετανό Πρωθυπουργό για να τους ρωτήσω τις εντυπώσεις τους. Ήταν μια μεσημεριανή επίσκεψη που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι η πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο είχε προσφάτως ανακαινισθεί και φαινόταν πολύ μεγαλύτερη απ΄ ότι το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που ξεχώριζε (κάτι που δεν έχει και ποτέ δεν είχε το Μαξίμου) ήταν ότι στους τοίχους υπήρχαν οι φωτογραφίες όλων των πρωθυπουργών της Μεγάλης Βρετανίας. Όλων ανεξαιρέτως. Στην Ελλάδα μόνον η Βουλή των Ελλήνων έχει τις φωτογραφίες αυτών που διετέλεσαν Πρόεδροι του Κοινοβουλίου και το υπουργείο Οικονομικών που έχει φωτογραφίες όλους τους διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών.

Τα γραφεία μέσα στην Downing Street είναι πολύ μικρά (περίπου όπως και τα γραφεία του Μαξίμου) και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, όπως μου τον περιέγραψαν οι Έλληνες πολιτικοί που τον συνάντησαν δεν διαφέρει στις ιδιωτικές του συνομιλίες ή στις συνομιλίες με ξένους ηγέτες έτσι όπως τον δείχνει η τηλεόραση. Αυτή την εικόνα άλλωστε δείχνει προς τα έξω, αν και οι περισσότεροι στη Βρετανία θεωρούν ότι επίτηδες παρουσιάζει αυτήν την εικόνα προκειμένου να εμφανίζεται ως ένας πολιτικός της διπλανής πόρτας, ή εάν θέλετε, ένας πολιτικός που προέρχεται από αυτούς, αποκτώντας έτσι περισσότερη δημοφιλία.

***

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ατημέλητος, όχι μόνον με την ξανθιά πλούσια κόμη του, αλλά και με την εμφάνισή του: «Η γραβάτα του έγερνε προς τα δεξιά και τα κουμπιά του πουκαμίσου του φαίνονταν έτοιμα να εκραγούν» (έτσι ακριβώς μου τον περιέγραψαν). Οι υπάλληλοι στην Downing Street προθυμοποιούνται βεβαίως να προσφέρουν στους Έλληνες φιλοξενούμενούς τους καφέ ή τσάι, πλην όμως οι δικοί μας δεν θέλησαν να πάρουν τίποτα. Ούτε ένα ζεστό αγγλικό cup of tea, κι ας έκανε κρύο εκείνο το μεσημέρι. Αυτό όμως που τους έκανε εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει στις συζητήσεις εμφανής ατζέντα θεμάτων. Αν και ο Τζόνσον έδειξε να ενδιαφέρεται για το άρθρο 16 της συνθήκης του Brexit με την ΕΕ και να γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, δεν πλούτισε με ιδέες ή αποφάσεις τη συζήτηση. Έτσι λοιπόν η συζήτηση δεν είχε συγκεκριμένη ατζέντα. Να σκεφτείτε ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, ο Τζόνσον γύρισε προς τους συνεργάτες του και τους ρώτησε «τι άλλο είπαμε ότι θα ρωτήσουμε τους επισκέπτες μας; ή μήπως τα είπαμε όλα;», αφήνοντας τους δικούς μας έκπληκτους. Όσον αφορά τα κορωνοπάρτι, στην λίγη ώρα που έμειναν οι δικοί μας στον αριθμό 10 της Downing Street, δεν αντελήφθησαν το παραμικρό,. Άλλωστε δεν βγήκαν και στην βεράντα ή στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, εκεί όπου γίνονταν τα πάρτι.

***
Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη

Το μεσημέρι της Τετάρτης, εκεί γύρω στις 12.15, ο ουρανός πάνω από την Ακρόπολη θα υποδεχθεί τα 6 Rafale, τα οποία θα περάσουν τιμητικά πάνω από τον Ιερό Βράχο προτού προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή στο χειριστήριο των τεσσάρων μονοθέσιων και των δύο διθέσεων μαχητικών Rafale θα βρίσκονται Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Στα δύο διθέσια και στα back seats θα βρίσκονται Γάλλοι εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault, που θα μείνουν αρκετούς μήνες στην Ελλάδα βοηθώντας στην εκπαίδευση και άλλων Ελλήνων χειριστών. Τα Rafale, μόλις εισέλθουν στον εθνικό εναέριο χώρο θα τα συνοδεύσουν τιμητικά μαχητικά Mirage 2000-5 και μόλις τα νέα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειωθούν στην Τανάγρα θα αρχίσει και η τελετή παραλαβής τους και ένταξής τους στη μοίρα «Γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

***

Τα 12 μίλια στο Αιγαίο

«Ξαναχτύπησε» μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ Χρήστος Ροζάκης για το θέμα της επέκτασης των 12 μιλίων στο Αιγαίο προκαλώντας αμηχανία στην Αθήνα και παραλήρημα ενθουσιασμού στην Άγκυρα καθώς τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν σημαία τις τελευταίες του δηλώσεις και μιλούν για υποχώρηση της Ελλάδας. Ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Alpha 98,9 υποστήριξε ότι μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία είναι η αποδοχή της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12 μίλια όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπήρξε όμως άμεση απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών αν και ασυνήθιστο το υπουργείο να απαντά σε έναν ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου: Έτσι στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Ροζάκη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω διπλωματικών πηγών σχολίασε ότι «με αφορμή δημοσιεύματα, υπογραμμίζεται ότι πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωνα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ωστόσο ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς «το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές

***
Η θέση κλειδί για το ΚΙΝΑΛ

Στην Χαριλάου Τρικούπη, ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται, την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Όλα έως τώρα δείχνουν ότι πρόκειται για τον δικηγόρο Δημήτρη Μάντζο, 40 ετών, μέχρι πρότινος διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Μάντζος, ήταν επιλογή της Φώφης Γεννηματά αλλά διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις τάσεις του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Ανδρουλάκης μου λένε οι συνεργάτες του, θέλει κυρίως να κινηθεί με νέους ανθρώπους της δικής του γενιάς. Κάτι άλλωστε που έκαναν και άλλοι αρχηγοί κομμάτων, μόλις ανέλαβαν τις ηγεσίες των κομμάτων, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού.

***
Ο τσολιάς του 1900

Μια ιστορική ευζωνική στολή του Δευτέρου Ευζωνικού Τάγματος των Αθηνών δωρήθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δωρητής είναι ο Δημήτριος Σμυρλής. Χρονολογείται το 1900 και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Σύμφωνα με την μαρτυρία του κυρίου Σμυρλή, η στολή φερόταν από τον θείο του και αδελφό του παππού του Παναγιώτη Κακαβά, ο οποίος υπηρέτησε τη θητεία του περί το 1900. Δεν έχουν σωθεί πολλές τέτοιες στολές καθώς οι εύζωνες όταν απολύονταν έβγαζαν τα διακριτικά και τις φορούσαν ως ένδυμα –κυρίως σε φτωχές αγροτικές περιοχές που συνηθίζονταν να φοριούνται οι φουστανέλες. Η στολή, τοποθετημένη σε ειδική προθήκη θα κοσμεί το Διοικητήριο της Προεδρικής Φρουράς.

***
Τα ράντζα της ντροπής

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ και με την ιδιότητα του βουλευτή του Δυτικού Τομέα της Αθήνας επισκέφτηκε το νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, το οποίο βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια. Άρα η επιλογή του νοσοκομείου δεν έγινε τυχαία. Τι όμως το διαφορετικό συμβαίνει στο μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας το οποίο νοσηλεύει επιπλέον περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των νησιών αλλά και νομών της Πελοποννήσου; Το “ΑΤΤΙΚΟΝ”, πως παρατήρησε ο κ. Κουτσούμπας σε κάθε εφημερία γεμίζει με ράντζα. Σε μόνιμη βάση, στους διαδρόμους των κλινικών νοσηλεύονται 100 ασθενείς, όπως σταθερά καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου. Ο κ. Κουτσούμπας έκανε για “ράντζα της ντροπής μπροστά στα οποία καταρρέει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις”.

***
Όταν ο Φασιανός σκίτσαρε σε κόλλες χασάπικου

«Ο Αλέκος Φασιανός ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, η αυστηρότητα που έβγαζε δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ήταν. Ήταν γεμάτος ευγένεια, γλυκύτητα, καλοσύνη. Ο Αλέκος αγαπούσε τους ανθρώπους όπως αγαπούσε και την Τέχνη, αγαπούσε τα χρώματα, αγαπούσε την Ελλάδα. Ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, εξαιρετικά προσηνής», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις προσωπικές πτυχές της ζωής του. Όπως αποκάλυψε, «ιδιαίτερα στην Τζιά τον θυμούνται όλοι όταν κατέβαινε μόνος του να ψωνίσει, πολλές φορές πήγαινε στον χασάπη και μέχρι να τους ετοιμάσει την παραγγελία σκιτσάρισε πάνω στα χαρτιά του χασάπικου και άφηνε εκεί αυτά τα σκίτσα».