Επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για τα ζητήματα που θέτει με τις δηλώσεις του ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια, ζητάει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

«Η συνέντευξη του καθηγητή κ. Ροζάκη δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εάν δεν απέδιδε στην ελληνική πλευρά την πρόταση η επέκταση των χωρικών μας υδάτων να γινόταν στα 10 κι όχι στα 12 μίλια.

»Και επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής προσεγγίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους.

»Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών. Έως να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, τα σχόλια των ελληνικών διπλωματικών πηγών είναι αμήχανα και μάλλον επιβεβαιώνουν όσα ο κ. Ροζάκης ανέφερε».

Νωρίτερα ελληνικές διπλωματικές πηγές είχαν σχολιάσει: «Με αφορμή δημοσιεύματα, υπογραμμίζεται ότι πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωνα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Υπενθυμίζεται ότι τις επίμαχες δηλώσεις Ροζάκη στον Alpha 9,89 περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια έχουν κάνει σημαία τα τουρκικά ΜΜΕ.