Αναμονή 8 ώρες, προετοιμασία 30′, μαγείρεμα 30′ – 40′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

400 γρ. ξερά φασόλια χάντρες (μπορείτε να βάλετε και κατεψυγμένες χάντρες, οι οποίες καταψύχονται φρέσκες, άρα θέλουν λιγότερο χρόνο μαγειρέματος)

1 καρότο, χοντροκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο

1 κλωνάρι σέλινο, χοντροκομμένο

2 φύλλα δάφνη

500 γρ. χόρτα (π.χ. ζοχοί, αντίδια, ραδίκια)

Μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Ανηθος, ψιλοκομμένος

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

200 γρ. καπνιστή πέστροφα, σε κομμάτια

Για τη βινεγκρέτ

50 ml χυμός λεμονιού

50 ml λευκό ξίδι

1 κουτ. του γλυκού μέλι

50 γρ. μουστάρδα

300 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αποβραδίς μουλιάζουμε τις ξερές χάντρες. Την επομένη τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και τη δάφνη. Ρίχνουμε κρύο νερό που να τα σκεπάζει δύο δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ – 40′, μέχρι να μαγειρευτούν χωρίς να λιώσουν. Αλατίζουμε 10′ προτού ολοκληρωθεί το βράσιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα λαχανικά, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη σε μεγάλο μπολ.

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα χόρτα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη χάσουν το χρώμα τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κρυώσουν και να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε μπολ και τα κόβουμε ούτως ώστε να γίνει πιο εύκολο το σερβίρισμα.

Φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας στο σέικερ το λεμόνι, το ξίδι, το μέλι, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Κρατάμε 4 κουτ. σούπας βινεγκρέτ και με την υπόλοιπη περιχύνουμε τις χάντρες. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε σε πιατέλα τα χόρτα, από πάνω τις μαριναρισμένες χάντρες, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και γαρνίρουμε με τα κομμάτια καπνιστής πέστροφας.