Προετοιμασία 20′, Ψήσιμο 3 ώρες και 15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

4 κιλά μοσχαρίσιο στήθος

4 καρότα

4 σκελίδες σκόρδο

4 κρεμμύδια ξερά

500 ml ελαιόλαδο

800 ml κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

5 γρ. καπνιστή πάπρικα

5 γρ. γλυκιά πάπρικα

5 γρ. μουστάρδα σκόνη

10 γρ. μαύρη ζάχαρη

Αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ

1 κιλό πατάτες

500 γρ. αγελαδινό βούτυρο

500 ml γάλα

Αλάτι, πιπέρι

Για τα μανιτάρια

1 κιλό μανιτάρια μιξ εποχής

100 ml ελαιόλαδο

1 φύλλο δάφνης

1 σκελίδα σκόρδο

1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι

200 ml λευκό κρασί

100 γρ. αγελαδινό βούτυρο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλατοπιπερώνουμε το μοσχαρίσιο στήθος.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε μια γάστρα βάζουμε το κρέας μαζί με τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, τη δάφνη, το θυμάρι και λίγο νερό – τα υγρά δεν πρέπει να σκεπάσουν το κρέας.

Βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το μείγμα μπαχαρικών αναμειγνύοντας τις πάπρικες, τη μουστάρδα και τη ζάχαρη.

Πασπαλίζουμε το ψημένο κρέας και αφήνουμε στον φούρνο να πάρει χρώμα με ανοιχτή τη γάστρα για περίπου 15 λεπτά στους 200°C.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά.

Πουρές: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, για να βράσουν. Οταν είναι έτοιμες, σε 20-25 λεπτά, τις περνάμε από τον μύλο λαχανικών και τις βάζουμε πάλι σε μια κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά. Ενσωματώνουμε τα 500 γρ. βούτυρο και τα 500 ml γάλα ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε.

Μανιτάρια: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το φρέσκο μιξ μανιταριών σε μικρά κομμάτια, σε μέγεθος ζαριού.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο, ένα φύλλο δάφνης και ένα κλωναράκι θυμάρι. Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε 100 γρ. φρέσκο βούτυρο.