Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία προστίθενται στον κατάλογο των ασφαλών τρίτων χωρών για τους αιτούντες διεθνή προστασία που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα σύνορά της με τις δύο παραπάνω χώρες, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην ίδια ΚΥΑ η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο πέντε χωρών προέλευσης: της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και της Σομαλίας.

Απέλαση στο Μπαγκλαντές

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πτήση τσάρτερ αναγκαστική επιστροφή 19 υπηκόων Μπαγκλαντές στη χώρα τους, στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η πρώτη αναγκαστική απέλαση που πραγματοποιείται από το 2016 προς το Μπαγκλαντές, χάρη στις κοινές προσπάθειες της ελληνικής και της αυστριακής κυβέρνησης. Η επιχείρηση έλαβε χώρα υπό το συντονισμό της Frontex.