«Η λεγόμενη αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι, αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Είναι πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούν τον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου, αλλά τον άνθρωπο απανταχού, την οικουμενική Κοινότητα. Η φετινή μας διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη».

Με τα παραπάνω λόγια η σκηνοθέτις Μέμη Σπυράτου, καλωσορίζει την 11η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» με θέμα την Αρχαιολογία – «Οικουμενική Κοινότητα», στο οποίο είναι πρόεδρος. Και είναι σημαντικό που λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής ταινιών (20/12/2021), το εν λόγω φεστιβάλ φαίνεται ότι σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών.

Οι ταινίες που θα επιλεγούν θα προβληθούν  στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις  10 ως τις 16 Μαΐου 2022 και σύμφωνα με το φεστιβάλ έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 1.000 ταινίες από 92 χώρες. Ολες αυτές οι ταινίες θα αξιολογηθούν από Προκριματική Επιτροπή προκειμένου να επιλεχθούν αυτές που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ και που θα αξιολογηθούν από τη διεθνή Κριτική Επιτροπή του.

Η προκριματική επιτροπή, που θα επιφορτιστεί την επιλογή των ταινιών οι οποίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, απαρτίζεται (σε αλφαβητική σειρά) από τους Ευάγγελο Καραμανέ, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Πέγκυ Λάγιου, παραγωγό, Γιώργο Μουζακίτη, σκηνοθέτη -παραγωγό, Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφο, Ζέτα Ξεκαλάκη, αρχαιολόγο, Πέπη Ραγκούση, δημοσιογράφο,  Γεωργία Σαλαμπάση, σκηνοθέτρια, Γιάννη Σημηριώτη, ειδικό στις νέες  τεχνολογίες και Άρη Φατούρο, σκηνοθέτη -παραγωγό, σύμβουλο προγράμματος Βουλή-Τηλεόραση.

Οσο για Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, απαρτίζουν (επίσης αλφαβητικά) οι  Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης, Νταριόντι Μπλάσι, αρχαιολόγος, διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Φλωρεντίας, Ιταλία,  Ναζίμ Γκουβέλογλου, παραγωγός-σκηνοθέτης, Τουρκία, Μάνος Ζαχαρίας,  σκηνοθέτης, Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Λάουρα Λάντα, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ της Κροατίας, Άννα Νταλάρα, εκδότης- παραγωγός συναυλιών, Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης και η Μέμη Σπυράτου.

Η δημιουργία ενός διετούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, υπήρξε όραμα της κας Σπυράτου. Το 1995 και μετά από τις βραβεύσεις της σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο), η σκηνοθέτις θεώρησε ότι είναι εθνικό ζήτημα η δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Ελλάδα. Εξάλλου, από μόνη της η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, οπότε ήταν τουλάχιστον λάθος που ως το 1995 δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο (την ώρα δε που η Ευρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Eλβετία).

H Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου- ΑΓΩΝ, πραγματοποιήθηκε το 1996 και στα 25 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (National Gallery of ArtWashingtonGoethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κ.ά.) και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού  και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η προβολή ταινιών από μεγάλα δίκτυα (BBCRAIARTEZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ), αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

H θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή του κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και  πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Για τους όρους συμμετοχής:   www.agonfestival.com.

Γραμματεία Φεστιβάλ: 210 3312990,  info@agonfestival.com