Γίγαντες με πιπεριές Φλωρίνης και καρότα

Λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, τριμένη φέτα και μαϊντανό.

food styling Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 12 ώρες Μαγείρεμα περίπου 1 ώρα Ψήσιμο 2½ ώρες

ΥΛΙΚΑ  (για 6 μερίδες)

500 γρ. γίγαντες Καστοριάς (βράζουν πιο εύκολα και απορροφούν καλύτερα

τις σάλτσες)

80 γρ. φέτα

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μπαστουνάκια

1 πράσο

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

2 μικρά καρότα, σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο

200 ml ντομάτα κονκασέ

500-600 ml νερό

1 φύλλο δάφνης

15 γρ. ζάχαρη

1/2 ματσάκι μαϊντανός

40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα

αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό αποβραδίς. Την επομένη τους σουρώνουμε και τους βράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα. Θα βράσουν σε 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε εκεί την πιπεριά Φλωρίνης, το πράσο, το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, τη ζάχαρη και  250 ml από το νερό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε μια γάστρα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε 250-300 ml νερό και ψήνουμε για περίπου 2½ ώρες. Περίπου 10 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, το πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και μαϊντανό και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk