«Πάντα μού άρεσαν τα ταξίδια και με ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μου έβλεπα μακρινούς τόπους και γνώριζα πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους» λέει η φωτογράφος Κατερίνα Ζωϊτοπούλου Μαυροκεφαλίδου. «Κάθε τόπος είναι οι άνθρωποι που τον κατοικούν στις μικρές και καθημερινές στιγμές τους, με τα μικρά ή μεγάλα όνειρά τους.»

Στους ανθρώπους αυτούς είναι στραμμένο το βλέμμα της στο νέο φωτογραφικό άλμπουμ της «Ανθρωποι και Τοπία» (Εκδόσεις «Αγγελάκη»). Η φωτογράφος «αιχμαλωτίζει» τις στιγμές των ανθρώπων στους τόπους που ζουν, σε διάφορα σημεία του κόσμου – από τη Βόρεια Αφρική ως τις Δαλματικές ακτές, από την Πράγα ως την Τυνησία. «Στάσεις», περιοχές της Βουλγαρίας, το Παρίσι, η Μασσαλία, η Αλγερία, το Μαρόκο, όπως και η Ελλάδα (Βόλος Καβάλα, Πλαταμώνας, Πρόχωμα).   

Η Ζωϊτοπούλου Μαυροκεφαλίδου απαθανατίζει τα παιδιά στη Σαχάρα ενώ πωλούν τα πέτρινα ρόδα -το σύμβολο της ερήμου. Όμως το παιδί είναι σχεδόν παντού κυρίαρχο, στα τοπία της Βρετάνης και της Βουλγαρίας, τους δρόμους της Πράγας… Παιδιά που παίζουν, που δουλεύουν, που καλωσορίζουν το αύριο κρατώντας σημαίες…

Γεννημένη στην Αθήνα, η Κατερίνα Ζωϊτοπούλου Μαυροκεφαλίδου σπούδασε Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου, ενώ στην Κρατική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της ίδιας πόλης έκανε σπουδές Κινηματογράφου και Φωτογραφίας. Από τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης αποφοίτησε το 1965 με έπαινο και Βραβείο Φωτογραφίας. Στη Γερμανία παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα δουλεύοντας ως μοντέρ  στην τηλεόραση και σε πολλές παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους,  ταινίες Multivision, κασέτες με προγράμματα ήχου, ομιλίας και μουσικής.

Το 1978 τοποθετήθηκε ως ειδική σύμβουλος για το μοντάζ στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Δυτικού Βερολίνου, ενώ στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο παρακολούθησε  ειδικά μαθήματα για την ιστορία, το δίκαιο και την κοινωνιολογία του κινηματογράφου. Επίσης, εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό και ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις φωτογραφίας (Γαλλία και Φιλανδία).

Παράλληλα με τον κινηματογράφο και την καλλιτεχνική φωτογραφία, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τις μεταφράσεις έργων της κλασικής γερμανικής λογοτεχνίας, τη συγγραφή σεναρίων και την επιμέλεια εκδόσεων.

«Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει μια στιγμή, ένα ενσταντανέ της ζωής και της καθημερινότητας των ανθρώπων» λέει η ίδια. «Η φωτογραφία δουλεύει με το στιγμιότυπο και την επικαιρότητα. Και το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι να έχουμε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μας και να χαιρόμαστε τα απλά πράγματα της ζωής».

 

Από τις εκδόσεις Αγγελάκη κυκλοφορούν επίσης τα φωτογραφικά λευκώματα της Κατερίνας Ζωϊτοπούλου Μαυροκεφαλίδου «Βερολίνο / Berlin» (2017) και «Αθήνα / Athen» (2020).

 

Ταυτότητα

ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΚΑΙ  ΤΟΠΙΑ

Φωτογραφικό Λεύκωμα

της Κατερίνας Ζωϊτοπούλου Μαυροκεφαλίδου

Εκδόσεις: Αγγελάκη

Τιμή: 20 ευρώ

86 σελίδες