ΘΕΑΜΑτικές προσπάθειες

«Πέρσες»: Ο Βασίλης Οικονόμου (αριστερά) στον ρόλο του Ξέρξη, με τον Μιχάλη Ταμπούκα ως Αγγελιαφόρο

Ακούραστος και δημιουργικός, ο Βασίλης Οικονόμου, ιδρυτής του θεάτρου ΘΕΑΜΑ και ο πρώτος Ελληνας ηθοποιός με εμφανή αναπηρία διδάσκει στο Μικρό Εθνικό Θέατρο ενώ προετοιμάζει «Τρωάδες»

Το θεατρικό εργαστήρι για νέους 16–21 ετών «Έλα με το δικό σου τρόπο» διεξάγεται αυτή την εποχή στο Μικρό Εθνικό Θέατρο, σε συνεκπαίδευση συμπερίληψης (αναπήρων και μη αναπήρων). Περιλαμβάνει «κύκλους» για τέσσερις θεματικές πτυχές της θεατρικής τέχνης.

Ο πρώτος κύκλος άρχισε τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται αρχές Φεβρουαρίου 2022. Περιλαμβάνει τέσσερις εβδομάδες σε κάθε θεματική. Σημαντικό ρόλο στο εργαστήρι έχει ο Βασίλης Οικονόμου, ο πρώτος Ελληνας ηθοποιός με εμφανή αναπηρία (εκ γενετής μαιευτική παράλυση άνω άκρου).

Πεισματάρης και αποφασιστικός, ο Οικονόμου σπούδασε σε Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης με εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού όταν αυτή η αυτονόητη δυνατότητα στην ουσία απαγορευόταν από ένα οπισθοδρομικό Προεδρικό Διάταγμα, γεγονός που άλλαξε διά νόμου μόλις πριν από τέσσερα χρόνια (2017)!

Για την αλλαγή αυτή καθοριστική ήταν και η συμβολή του ΘΕΑΜΑ, του πρώτου επαγγελματικού συμπεριληπτικού θεάτρου στην Ελλάδα. Ιδρυτής βεβαίως ο ίδιος ο Βασίλης Οικονόμου. Ανοίγοντας το ΘΕΑΜΑ εν έτη 2010 άνοιξε παράλληλα πολλούς δρόμους για πολλούς ανθρώπους.

Πέρα από τα καθήκοντά του ως δάσκαλος, αυτή την περίοδο ο Β. Οικονόμου προετοιμάζει τις «Τρωάδες» σε διασκευή του Ζαν–Πολ Σαρτρ και μετάφραση Ελίνας Νταρακλίτσα.

Από προηγούμενα έργα του ΘΕΑΜΑ τα οποία δεν έκαναν μόνο εγχώρια αίσθηση αλλά και διεθνή, σημείο αναφοράς αποτελούν οι «Πέρσες» του Αισχύλου που μετέφρασε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Οικονόμου παίζοντας ο ίδιος τον Ξέρξη, δίπλα στον θαυμάσιο Μιχάλη Ταμπούκα ως Αγγελιαφόρο. Η παράσταση αυτή χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Εθνικό Θέατρο το 2016.

Με τη μεθοδολογία του «Άνθρωπος–Στόχος–Δράση» που αναπτύσσει τη συμπεριληπτική προσέγγιση και σκέψη στην υποκριτική τέχνη, ο Βασίλης Οικονόμου διαθέτει επίσης πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τέλος, είναι συνιδρυτής του ΙΣΟΝ (www.ison.com.gr), του πρώτου συμπεριληπτικού εργαστηρίου Θεάτρου και Χορού συστηματικής παρακολούθησης και επαγγελματικού επιπέδου στην Ελλάδα που λειτουργεί ως εστία παιδείας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk