Το πρώτο διεθνώς γνωστό κρούσμα COVID-19 ήταν ένας πωλητής που εργαζόταν στην αγορά της κινεζικής πόλης Ουχάν, και όχι ένας λογιστής που φαινόταν να μην έχει καμία σχέση με την αγορά. Η περίπτωση αυτή μάλιστα συνέβαλε στην εικασία ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αμερικανικής μελέτης.

Η προέλευση του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 παραμένει μυστήριο και σημαντική πηγή έντασης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) φέτος απέκλεισε τη θεωρία ότι η COVID-19 προήλθε από εργαστήριο, σημειώνοντας ότι η πιο πιθανή υπόθεση ήταν ότι μόλυνε τους ανθρώπους με φυσικό τρόπο, πιθανώς μέσω του εμπορίου άγριας ζωής.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες μέσα και γύρω από την πόλη της Ουχάν με Κινέζους επιστήμονες και επισήμανε σε μια κοινή έκθεση τον Μάρτιο, ότι ο ιός SARS-CoV-2 πιθανότατα είχε μεταδοθεί από νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω άλλου ζώου, αλλά ότι αυτό το στοιχείο χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα.

Τα νεώτερα ευρήματα

Ο λογιστής, ο οποίος πιστεύεται ευρέως ότι ήταν το πρώτο άτομο με COVID-19, ανέφερε ότι τα πρώτα του συμπτώματα εμφανίστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, αρκετές ημέρες αργότερα, όπως γράφει ο Μάικλ Βορομπέι, επικεφαλής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

Η σύγχυση προκλήθηκε από ένα πρόβλημα με τα δόντια του που είχε στις 8 Δεκεμβρίου.

«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν μετά από πολλαπλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, καθιστώντας μια γυναίκα πωλήτρια θαλασσινών εκεί το νωρίτερα γνωστό κρούσμα, με την έναρξη της ασθένειας στις 11 Δεκεμβρίου», ανέφερε η μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα περισσότερα πρώτα κρούσματα συνδέονταν με την αγορά, συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα όπου φυλάσσονταν σε κλουβιά σκύλοι-ρακούν και το γεγονός αυτό παρείχε ισχυρές ενδείξεις για την προέλευση της πανδημίας από την αγορά ζωντανών ζώων.

Ο ΠΟΥ πρότεινε τον περασμένο μήνα μια νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της πηγής του κορωνοϊού.