Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ισχυρό, η μετάλλαξη Δέλτα έχει εγκατασταθεί για τα καλά σε όλες τις ελληνικές κοινότητες και η μετάδοσή της κατέστη ευχερέστατη. Αρκεί μια ρωγμή στα μέτρα αυτοπροστασίας και ένα κενό εμβολιασμού για να δημιουργηθεί νέα εστία υπερμετάδοσης.

Οπως εξήγησε δημόσια ο πνευμονολόγος καθηγητής κ. Νίκος Τζανάκης, ο ιός πλήττει κατ’ αρχάς τις νεότερες γενιές, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί μεγάλα υγειονομικά προβλήματα, εξαιτίας κυρίως της αντοχής των νέων.

Διεισδύει, επίσης, με περισσή ευκολία στις κοινότητες των εμβολιασμένων παραγωγικών ηλικιών, λόγω της έντονης κινητικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, χωρίς όμως και πάλι να «φορτώνει» υπέρμετρα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για το ΕΣΥ πηγάζει, αποδεδειγμένα πια, από το πλήθος των ανεμβολίαστων που καταγράφονται στην υψηλή πληθυσμιακή ζώνη των εξηντάρηδων και πάνω.

Οι περισσότεροι θάνατοι και οι αυξανόμενες διασωληνώσεις, που πιέζουν αφόρητα τα νοσοκομεία, καταπονούν αφάνταστα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κρατούν τη χώρα δεσμευμένη στις ορέξεις του κορωνοϊού, προέρχονται κυρίως από τη συγκεκριμένη πολυπληθή πληθυσμιακή ομάδα, η οποία πέραν των άλλων συγκεντρώνει συννοσηρότητες, είναι πιθανώς ανοσοκατεσταλμένη και ηλικιακά η πιο ευάλωτη από όλες τις άλλες.

Μένοντας ανεμβολίαστοι οι άνω των 60, είναι σαν να προσέρχονται οικειοθελώς στις Πύλες του Αδη!

Με τη στάση τους σχεδόν αυτοκτονούν και κατά πάσα βεβαιότητα παρατείνουν τη διάρκεια και την ένταση της υγειονομικής κρίσης.

Προκαλεί δε εντύπωση μεγάλη πώς τμήματα της συγκεκριμένης γενιάς, της πιο ευνοημένης του μεταπολεμικού κόσμου, συμπεριφέρονται κατά τρόπο απολύτως αντικοινωνικό. Ο συγκεκριμένος κύκλος των ανεμβολίαστων εξηντάρηδων ανήκει στην περιβόητη γενιά των Baby Boomers, σε εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 και απήλαυσαν μια ζωή αδιατάρακτης ειρήνης και σχεδόν διαρκούς ευημερίας.

Ανήκουν στη γενιά που είδε τη ζωή της να ενσωματώνει και να απορροφά όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα και τα τεχνολογικά των αρχών του 21ου. Είναι η γενιά που έζησε σε καθεστώς γενικευμένης κοινωνικής προστασίας, εισοδηματικής επαύξησης και έκρηξης του καταναλωτισμού.

Διεθνώς η συγκεκριμένη γενιά καταγράφεται ως πλουσιότερη, υγιέστερη και πιο ενεργή από όλες τις προηγούμενες. Και βεβαίως είναι η γενιά που επέτυχε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα επιβίωσης στην ανθρώπινη Ιστορία. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι το παραπάνω επίτευγμα στηρίχθηκε και στους μαζικούς εμβολιασμούς των μεταπολεμικών χρόνων, μέσω των οποίων απηλλάγη η συγκεκριμένη γενιά από πλήθος επιδημιών, όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, η ερυθρά, η ευλογιά και πολλές άλλες.

Γι’ αυτό και η στάση τμημάτων της παραμένει δυσεξήγητη και κατά βάση ανορθολογική. Σχεδόν το 40% των Boomers επιμένουν ανεμβολίαστοι, σαν να έχουν κυριαρχηθεί από μαζικό αυτοκτονικό ιδεασμό. Σαν να εκδικούνται την καλή ζωή που τους επιφύλαξε η μοίρα και η Ιστορία. Πρόκειται για παραδοξότητα μοναδική.

Αυτή την ώρα ο συγκεκριμένος κύκλος των ανεμβολίαστων κρατά τη χώρα δεσμευμένη, δεν την αφήνει να ξεφύγει από τα δεσμά της υγειονομικής κρίσης, δεν την αφήνει να πετάξει. Υπονομεύει με τη στείρα, αντιεπιστημονική και απολύτως ανορθολογική στάση της την πρόοδο της χώρας. Γι’ αυτό και έναντι αυτού του κύκλου δεν χωρούν ενδοιασμοί, ούτε επιφυλάξεις.

Κατόπιν αυτών, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι εκ των συνθηκών επιβεβλημένη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παρά να πράξει αυτό που έπραξε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής εκστρατείας. Είναι ανάγκη εθνική να ελευθερωθεί το ταχύτερο η πατρίδα μας από τα δεσμά της υγειονομικής κρίσης. Δεν χωρούν πια άλλοι συμβιβασμοί έναντι της δημόσιας υγείας.